Amèrica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Mapa d'Amèrica


Amèrica és un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’oceà Atlàntic i l’oceà Pacífic, banyat al nort per l’oceà Àrtic i al sur pel passage de Drake, a on se té l’unio dels oceans Atlàntic i Pacífic. La part nort s’inclina cap a l’oest i està molt pròxim a Àsia, ya que l’estret de Bering a soles medix 66 quilómetros: en canvi, la del sur se troba més aïllada en mig de la mar i separada de les terres més pròximes: Austràlia i Àfrica, per mils de quilometros.

Punts extrems continentals:

  • Nort: Cap Murchinson (Canadà)
  • Sur: Cap Froward (Chile)
  • Est: Cap Blanc (Brasil)
  • Oest: Cap Príncip de Gales (EEUU)

Punts extrems insulars:

El territori d’Amèrica abarca una superfície de 42.142.000 quilómetros quadrats, lo que representa el 29% de les terres emergides del planeta. El continent americà està dividit en tres grans blocs en estructures geogràfiques ben diferenciades.

Amèrica del Nort: És la part septentrional del nou món, té la forma d’un triàngul, del qual la part més ampla es troba en el nort, disminuint cap al sur. Se desplega des de l’oceà Àrtic fins la Cordillera Neovolcànica, casi en el paralel 19 o fins l’istme de Tehuantepec. (Llímit de Mèxic en Guatemala).

Amèrica Central: Té una superfície de 758.800 quilómetros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilómetros quadrats. Se desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la Barranca de l’Atrato, en el noroest de Colòmbia, més l’Amèrica Insular o Antillana. La seua superficie és essencialment accidentada i està en la part septentrional de la zona torrida.

Amèrica del Sur: Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, de la qual la forma és triangular, encara que és menor que el bloc del nort, és major que Europa i Austràlia. La seua part més ampla es troba en el nort i es desplega des de la Barranca de l’Atrato fins el Cap d’Hornos, alcançant una superfície de 17.854.440 quilómetros quadrats.