Belmopan

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Belmopan

Belmopan​ és la capital de Belize. En l'any 2010, contava en una població de 16.451 habitants. Encara que és la capital més chicoteta d'Amèrica, és la tercera ciutat més gran en Belize, darrere de la Ciutat de Belize i Sant Ignacio. Fundada com una ciutat planejada en l'any 1970, és una de les capitals més noves del món, despuix de la gran destrucció que va causar l'huracà Hattie en la Ciutat de Belize (l'antiga capital) en l'any 1961.

Toponimia[editar | editar còdic]

Belmopan és un acrònim, format pel nom dels dos rius de l'àrea; el Belize i el Mopán, que és el seu afluent.​ Belize deriva del maya Belixin, despuix Belix, que significa aigua fangosa. ​Sobre Mopán, deriva del nom d'un poble maya; el qual es forma per un compost de «Mo'»; guacamayo i «pän»; tucà.

Història[editar | editar còdic]

Belmopan en l'any 1975

Despuix de l'huracà Hattie, que va desenrollar vents de fins a 300 km/h, i despuix de la destrucció d'aproximadament el 75 % de les vivendes i comerços en Ciutat de Belize, el govern de l'época, en el seu manifest de l'any 1961, titulat "PUP per al progrés" (el PUP és el People's United Party), va propondre la construcció d'una capital nova. Esta nova capital estaria situada en un terreny millor, no devia requerir cap expropiació costosa del terreny, i inclouria un àrea industrial. En l'any 1962, un comité va elegir el lloc ara conegut com Belmopan, situat 82 quilómetros a l'oest de la vella capital. Belmopan està a 76 m sobre el nivell de la mar, prop de la vall del riu Belize, en una vista imponent dels tossals majestuosos del Mountain Pine Ridge. Es jacta de tindre condicions climàtiques fresques durant la nit.

En l'any 1964, ya que Belize seguia sent una colónia (coneguda com Hondures Britànica), el primer ministre George Price va conduir una delegació beliceña a Londres per a recaptar els fondos necessaris per a finançar la nova capital. Encara que no estava preparat per a comprometre's a finançar un proyecte tan gran, el govern britànic va mostrar interés per la llògica de localisar la capital en terra alta protegida de les marees. Per a animar a la comissió financera del govern britànic, el primer ministre Price i el govern del PUP varen invitar a Anthony Greenwood, secretari d'estat per a la Mancomunidad Britànica de Nacions i les colónies a visitar Belize.

Memorial Park en Belmopan

Un dels elements més significatius d'esta visita va ser l'inauguració d'un monument en la milla 49 en l'autopista de l'Oest. El monument registra que Lord Greenwood va dedicar el lloc per a la nova capital el 9 d'octubre de 1965. D'esta forma, es va indicar que hi havia un compromís. El cost estimat inicial per a construir esta nova ciutat era de quaranta millons de dólars de Belize (vint millons de dólars d'Estats Units). Encara que solament vint millons de dólars de Belize (dèu millons de dólars d'Estats Units) estaven disponibles, pero l'ímpetu no devia perdre-se.

En l'any 1967, va començar el treball: la primera fase de la ciutat nova va ser terminada en 1970 en un cost de 24 millons de dólars de Belize (12 millons dólars d'Estats Units). El nom que es va elegir per a la nova capital va ser Belmopan, un acrònim format en el nom del riu Belize, el més important del país, i el seu afluent el riu Mopán, que desemboca en el Belize prop de la capital.

Entre els anys 1970 i 2000 l'administració de Belmopan va ser manejada per la Reconstruction and Development Corporation (Corporació per a la reconstrucció i el desenroll), coneguda com "Recondev". A Recondev se li va otorgar la concessió del suministrament d'energia a la ciutat i l'autoritat per a proporcionar, o fer que fora proporcionat, les funcions municipals necessàries per al funcionament dels negocis de la ciutat i l'infraestructura.​

Geografia[editar | editar còdic]

Belmopan es localisa en la regió central del país, en el districte de Cayo a 31 km de distància de la mar Carip i a 76 metros d'altitut sobre el nivell de la mar. Belmopan va ser construïda prop de la vall del riu Belize, a 80 km a l'est del riu Belize i del port de la Ciutat de Belize.

Economia[editar | editar còdic]

Mercat de Belmopan

Belmopan conta en un chicotet aeròdrom i una escassa activitat industrial. Actualment, té aproximadament 200 establiments comercials, que van des de tendes d'aliments, fins a venda de mobles, aparats domèstics, restaurants i hotels. L'últim cens de l'any 1997 revela la presència de 373 negocis.

Ya que l'Universitat de Belize es va reubicar en Belmopan, s'espera que la seua activitat comercial experimente un ampli increment en els sectors mencionats i en particular en les indústries de servici i de compra de bens. Es varen construir una terminal d'autobús i un mercat en l'any 2003.

La carretera Hummingbird (colibrí en castellà) passa per la capital. L'edifici de l'Assamblea Nacional va ser dissenyat i construït per a semblar un temple maya precolombí.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Belmopan. Belize
  • Cayo Real. Belmopan
  • Real Academia Española y Asociación de Academias de la Lengua Española (2005). «Apéndice 5: Lista de países y capitales, con sus gentilicios». Diccionario panhispánico de dudas. Madrid: Santillana. ISBN 978-8-429-40623-8.
  • Twigg, Alan (2006). Understanding Belize: A Historical Guide. Madeira Park, BC: Harbour Publishing. pp. 9–10, 38–45. ISBN 978-1550173253

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic    Ottawa    Washington D. C.

Amèrica Central: Belmopan    Ciutat de Guatemala    Ciutat de Panamà    Managua    San José    San Salvador    Tegucigalpa
Carip: Basseterre   Bridgetown    Castries    L'Havana    Kingston    Kingstown    Nassau    Port-au-Prince    Port of Spain    Roseau    Saint George's    Saint John's    Santo Domingo
Amèrica del Sur: Asunción    Bogotà    Brasilia    Buenos Aires    Caracas    Georgetown    Lima    Montevideo    Paramaribo    Quito    Santiago    Sucre