Castella

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Corona de Castella»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Castella

Castella (Castilla en espanyol) és una regió històrica espanyola que ocupa el centre de la Península Ibèrica i casi tota la Meseta.

Història[editar | editar còdic]

Artícul principal → Història de Castella.

Naix com a Comtat de Castella, que es va separar del Regne astur-lleonés i va anar invadint pel seu conte separat del Regne Astur-lleonés. Despuix en el temps acabà unint-se al Regne de Lleó per a formar el Regne de Castella i Lleó que fon el principat invasor cristià, ya que fon el que més conquistà.

Posteriorment l'història castellana s'unix a la aragonesa unint-se la Corona de Castella i la Corona d'Aragó baix el regnat del Reis Catòlics. Estos reixos reconquistaren Granada en l'any 1492. En est any Cristòfol Colon al servici d'Isabel de Castella aplegà a Amèrica. Este regne conquistà i colonisà gran part del continent formant una série de virregnats.

Llengua[editar | editar còdic]

Artícul principal → Idioma espanyol.

L'idioma propi de Castella és el espanyol o castellà naixcut per les zones de Cantàbria, Viscaya i Vitòria. Encara que en Cantàbria occidental se parla el càntabre, idioma que no és oficial i que no te reconeiximent institucional.