Diferència entre les revisions de "Amèrica"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - '{{Amèrica}}' a '{{Països d'Amèrica}}')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
 
(No es mostren 30 edicions intermiges d'9 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Amèrica''' es un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’[[oceà Atlantic]] i l’[[Oceà Pacific]], banyat al nort per l’[[Oceà Glacial Artic]] i al sur pel [[Passage de Drake]], a on es te l’unio de l’oceàns Atlantic i Pacific. La part nort s’inclina cap a l’oest i esta molt proximo a [[Asia]], ya que l’[[estret de Bering]] sol mide 66 quilometros: en canvi, la del sur es troba mes aillada en mig dels mares i separada de les terres mes proximes: [[Australia]] i [[Africa]], per millars de quilometros.
+
{|border="2" cellpadding="4" cellspacing="0" class="bonita" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;float: right"
 +
|+ <big>'''Amèrica'''</big>
 +
|-
 +
|colspan="2"|<center>[[Archiu:Americas (orthographic projection).svg|150px]]</center>
 +
|-
 +
|style="font-weight: bold;"|[[Països]]
 +
|[[Anex:Divisió política d'Amèrica|35]]
 +
|-
 +
|style="font-weight: bold;"|Extensió
 +
|42.549.000 [[quilómetro quadrat|km²]]
 +
|-
 +
|style="font-weight: bold;"|[[Població humana|Població]]
 +
|970.040.000 hab.
 +
|-
 +
|style="font-weight: bold;"|[[densitat de població|Densitat]]
 +
|22,8 hab/km²
 +
|-
 +
|style="font-weight: bold;"|Organisacions
 +
|[[Organisació dels Estats Americans]], [[Mercosur]]
 +
|}
 +
'''Amèrica''' és un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’[[oceà Atlàntic]] i l’[[oceà Pacífic]], banyat al nort per l’[[oceà Àrtic]] i al sur pel [[passage de Drake]], a on se té l’unio dels oceans [[Atlàntic]] i [[Pacífic]]. La part nort s’inclina cap a l’oest i està molt pròxim a [[Àsia]], ya que l’[[estret de Bering]] a soles medix 66 quilómetros: en canvi, la del sur se troba més aïllada en mig de la mar i separada de les terres més pròximes: [[Austràlia]] i [[Àfrica]], per mils de quilometros.
  
 
Punts extrems continentals:
 
Punts extrems continentals:
* Nort: Cap Murchinson ([[Canada]])
+
* Nort: Cap Murchinson ([[Canadà]])
 
* Sur: Cap Froward ([[Chile]])
 
* Sur: Cap Froward ([[Chile]])
 
* Est: Cap Blanc ([[Brasil]])
 
* Est: Cap Blanc ([[Brasil]])
* Oest: Cap Princep de Gales ([[EE.UU.]])
+
* Oest: Cap Príncip de Gales ([[EEUU]])
  
Punts extrem insulars:
+
Punts extrems insulars:
* Nort: Cap Monis Jesup ([[Groenlandia]])
+
* Nort: Cap Monis Jesup ([[Groenlàndia]])
 
* Sur: Illa Diego Ramirez ([[Chile]])
 
* Sur: Illa Diego Ramirez ([[Chile]])
* Est: Cap Norest ([[Groenlandia]])
+
* Est: Cap Norest ([[Groenlàndia]])
 
* Oest: Cap Wragell ([[Alaska]])
 
* Oest: Cap Wragell ([[Alaska]])
  
El territori d’America abarca una superficie de 42.142.000 quilometros quadrats, ho que representa el 29% de les terres emergides del planeta.  
+
El territori d’'''Amèrica''' abarca una superfície de 42.142.000 quilómetros quadrats, lo que representa el 29% de les terres emergides del [[planeta]]. El continent americà està dividit en tres grans blocs en estructures geogràfiques ben diferenciades.
El continent americà está dividit en tres grans blocs en estructura geografiques be diferenciats.
 
  
'''America del nort''': Es la parte septentrional del nou mon, te la forma d’un triangul, qual part mes ample es troba al nort, disminuent cap al sur.
+
'''Amèrica del Nort''': És la part septentrional del nou món, la forma d’un triàngul, del qual la part més ampla es troba en el nort, disminuint cap al sur.
Es desplega des de l’[[Oceà Glacial Artic]] fins la Cordillera Neovolcanica, casi en el paralel 19 o fins l’[[istme de Tehuantepec]]. (Llimit de [[Mexico]] en [[Guatemala]]).
+
Se desplega des de l’[[oceà Àrtic]] fins la Cordillera Neovolcànica, casi en el paralel 19 o fins l’[[istme de Tehuantepec]]. (Llímit de [[Mèxic]] en [[Guatemala]]).
  
'''America central''': Te una superficie de 758.800 quilometros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilometros quadrats. Es desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la [[Barranca de l’Atrato]], en el noroest de [[Colombia]], mes l’America Insular o Antillana.
+
'''Amèrica Central''': una superfície de 758.800 quilómetros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilómetros quadrats. Se desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la [[Barranca de l’Atrato]], en el noroest de [[Colòmbia]], més l’Amèrica Insular o Antillana.
La seua superficie es esencialment accidentada i está en la part septentrional de la zona torrida.
+
La seua superfície és essencialment accidentada i està en la part septentrional de la zona torrida.
  
'''America del sur''': Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, qual forma es triangular, encara que es menor que el bloc del nort, es major que [[Europa]] i [[Australia]].
+
'''Amèrica del Sur''': Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, de la qual la forma és triangular, encara que és menor que el bloc del nort, és major que [[Europa]] i [[Austràlia]].
La seua part mes ample es troba al nort i es desplega des de la [[Barranca de l’Atrato]] fins el [[cap d’Hornos]], alcançant una superficie de 17.854.440 quilometros quadrats.
+
La seua part més ampla es troba en el nort i es desplega des de la [[Barranca de l’Atrato]] fins el [[Cap d’Hornos]], alcançant una superfície de 17.854.440 quilómetros quadrats.
  
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Americas}}
  
 
+
{{Països d'Amèrica}}
[[Categoria:Geografia]]
+
{{Capitals Amèrica}}
 
[[Categoria:Continents]]
 
[[Categoria:Continents]]
 +
[[Categoria:Amèrica]]

Última revisió del 02:12 19 oct 2022

Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Països 35
Extensió 42.549.000 km²
Població 970.040.000 hab.
Densitat 22,8 hab/km²
Organisacions Organisació dels Estats Americans, Mercosur

Amèrica és un continent que es troba en l’hemisferi occidental i es desplega entre l’oceà Atlàntic i l’oceà Pacífic, banyat al nort per l’oceà Àrtic i al sur pel passage de Drake, a on se té l’unio dels oceans Atlàntic i Pacífic. La part nort s’inclina cap a l’oest i està molt pròxim a Àsia, ya que l’estret de Bering a soles medix 66 quilómetros: en canvi, la del sur se troba més aïllada en mig de la mar i separada de les terres més pròximes: Austràlia i Àfrica, per mils de quilometros.

Punts extrems continentals:

  • Nort: Cap Murchinson (Canadà)
  • Sur: Cap Froward (Chile)
  • Est: Cap Blanc (Brasil)
  • Oest: Cap Príncip de Gales (EEUU)

Punts extrems insulars:

El territori d’Amèrica abarca una superfície de 42.142.000 quilómetros quadrats, lo que representa el 29% de les terres emergides del planeta. El continent americà està dividit en tres grans blocs en estructures geogràfiques ben diferenciades.

Amèrica del Nort: És la part septentrional del nou món, té la forma d’un triàngul, del qual la part més ampla es troba en el nort, disminuint cap al sur. Se desplega des de l’oceà Àrtic fins la Cordillera Neovolcànica, casi en el paralel 19 o fins l’istme de Tehuantepec. (Llímit de Mèxic en Guatemala).

Amèrica Central: Té una superfície de 758.800 quilómetros quadrats, corresponent a la massa continental 522.3000 quilómetros quadrats. Se desplega des de l’istme de Tehuantepec fins la Barranca de l’Atrato, en el noroest de Colòmbia, més l’Amèrica Insular o Antillana. La seua superfície és essencialment accidentada i està en la part septentrional de la zona torrida.

Amèrica del Sur: Ocupa la part meridional de l’hemisferi Occidental. Esta part del continent, de la qual la forma és triangular, encara que és menor que el bloc del nort, és major que Europa i Austràlia. La seua part més ampla es troba en el nort i es desplega des de la Barranca de l’Atrato fins el Cap d’Hornos, alcançant una superfície de 17.854.440 quilómetros quadrats.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Països d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Canadà    Estats Units    Mèxic

Amèrica Central: Belize    Costa Rica    El Salvador    Guatemala    Hondures    Nicaragua    Panamà
Carip: Antigua i Barbuda    Bahames    Barbados    Cuba    Dominica    República Dominicana    Granada    Haití    Jamaica   Sant Cristòfol i Nevis    Sant Vicent i les Granadines    Santa Llúcia    Trinitat i Tobago
Amèrica del Sur: Argentina    Bolívia   Brasil    Chile    Colòmbia    Equador    Guyana    Paraguai    Perú    Surinam    Uruguai    Veneçuela



 
Capitals d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Ciutat de Mèxic    Ottawa    Washington D. C.

Amèrica Central: Belmopan    Ciutat de Guatemala    Ciutat de Panamà    Managua    San José    San Salvador    Tegucigalpa
Carip: Basseterre   Bridgetown    Castries    L'Havana    Kingston    Kingstown    Nassau    Port-au-Prince    Port of Spain    Roseau    Saint George's    Saint John's    Santo Domingo
Amèrica del Sur: Asunción    Bogotà    Brasilia    Buenos Aires    Caracas    Georgetown    Lima    Montevideo    Paramaribo    Quito    Santiago    Sucre