Diferència entre les revisions de "Museu de l'arròs"
Llínea 52: | Llínea 52: | ||
== Referències == | == Referències == | ||
* [https://cultural.valencia.es/museu/museu-de-larros/ Museu de l'arròs. Ajuntament de Valéncia] | * [https://cultural.valencia.es/museu/museu-de-larros/ Museu de l'arròs. Ajuntament de Valéncia] | ||
− | * [https://www.laventanadelarte.es/centro/museu-de-l-arros/comunidad-valenciana/valencia La ventana del arte | + | * [https://www.laventanadelarte.es/centro/museu-de-l-arros/comunidad-valenciana/valencia Museo del arroz. La ventana del arte] |
== Enllaços externs == | == Enllaços externs == |
Revisió de 12:50 4 abr 2023
En el carrer Rosari nº 1 en el barri del Cabanyal de Valéncia es troba un antic molí d'arròs construït a principis del sigle XX.
En ell s'ubica el Museu de l'Arròs a on, despuix de la rehabilitació de l'edifici i la restauració de l'antiga maquinària, el visitant pot observar el procés de tractament de l'arròs tal com s'abordava a principis de sigle.
Un autèntic viage a l'indústria de 1900 a través del continent i el contingut d'este museu.
Història i descripció
El Museu de l'Arròs de Valéncia està localisat dins de les antigues instalacions del Molí de Serra, un molí d'arròs que va ser construït per la família Umbert a principis del sigle XX.
Este molí va estar en actiu durant casi cent anys, integrant-se dins del paisage urbà del barri del Cabanyal, en Valéncia, i es va convertir en un referent industrial de l'época pel seu funcionament elèctric i la seua alta mecanisació.
Pese a que el processament de l'arròs a penes va variar, la maquinària es va ser actualisant en màquines més punteres, complexes i ràpides que agilitaven i milloraven en resultat final.
L'antiga maquinària va ser restaurada per l'Universitat Politècnica de Valéncia i, encara que a dia de hui, l'indústria de l'arròs ha evolucionat molt, el sistema es manté pràcticament intacte.
L'edifici, que consta de tres altures més la planta baixa en un altillo, va ser rehabilitat per l'Ajuntament de Valéncia i convertit en museu en l'any 2003.
L'edifici, recuperat i convertit en museu per a conservar la memòria colectiva, permet al visitant observar el procés de tractament de l'arròs tal i com s'abordava a principis de sigle.
El museu, gestionat actualment per l'Ajuntament de Valéncia i pel C.R.D.O. Arròs de Valéncia, és hui un espai cultural a on la tradició i la gastronomia del nostre arròs van de la mà i es mantenen presents en la vida de la ciutat.
Museu
En el museu s'explica el processament industrial de l'arròs que comprén un recorregut per diferents màquines des de que aplega del camp fins que s'almagasena en sacs per al seu consum. Eixes etapes són:
1) Neteja: L'arròs aplega del camp al molí per a fer-ho apte per al consum. Des de la planta baixa es puja per mig d'un sistema de nòries fins a la part de neteja, a on l'arròs en clafoll es desprén de les impurees (gleves, pedres i palla).
2) Descascarillat: És el moment de llevar-li el clafoll al gra en les descascarilladores. El resultat és l'arròs integral que encara conserva la capa de salvat o pericarpi.
3) Blanquejat: Les blanquejadores retiren el salvat i polixen l'arròs fins a deixar-ho blanc. Alguns grans no resistixen la fricció d'estes màquines i es partixen, per lo que cal separar-los del procés.
4) Classificació: En el triarpalay se separen els grans sancers dels partits, que tindran eixida al mercat de subproductes. Els grans sancers passen per la zaranda clasificadora, un nou filtre que els separa per tamany.
5) Matisat: En la matisadora s'afig lluentor als grans en oli en la finalitat de millorar el seu aspecte i favorir la conservació, un pas que hui en dia ya no es realisa.
6) Ensacat: És l'últim pas i el que tanca tot el procés. En les ensacadores l'arròs s'introduïx en sacs i queda llest per a la seua comercialisació. Hui en dia, es correspon en l'empaquetat, sempre en diferents formats i adaptat a les necessitats del mercat local, nacional i internacional.
Ademes El Museu de l'Arròs organisa activitats per a tots els públics. Propostes culturals diverses i orientades a destacar l'importància de l'arròs (i del seu entorn), en la nostra societat.
Hi ha dos tipos d'activitats:
1) Activitats dins del museu
Comprén aquelles activitats que es desenrollen dins de l'espai didàctic/cultural del museu.
2) Activitats de portes a fòra
Comprén aquelles activitats que es desenrollen fòra de l'espai del museu i que pretenen, fonamentalment, conectar en l'entorn de cultiu de l'arròs.