Diferència entre les revisions de "Museu del Patriarca"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostra una edició intermija d'un usuari)
Llínea 21: Llínea 21:
 
* [[Drac del Patriarca]]
 
* [[Drac del Patriarca]]
 
* [[Roca del Patriarca]]
 
* [[Roca del Patriarca]]
 
+
   
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
{{listaref}}
 
{{listaref}}

Última revisió del 18:29 12 jul 2024

Museu del Patriarca

El Museu del Patriarca està situat en el carrer de la Nau número 1 de Valéncia front a l'antiga Universitat Lliteraria i dispon d'una colecció de pintures dels sigles XVI i XVII, procedents la majoria de la colecció del Patriarca i atres de diverses donacions.

Història[editar | editar còdic]

El Real Colege Seminari de Corpus Christi, també conegut com a Colege del Patriarca, és un seminari fundat en l'any 1583 per Joan de Ribera, arquebisbe i virrei de Valéncia i va tindre com comés principal la formació de sacerdots segons l'esperit i les disposicions del Concili de Trento.

L'exposició acull valiosos i singulars objectes patrimonials, pintures d'artistes com Jan Gossaert, Juan Sariñena, Francisco Ribalta, Gregorio Bausá, El Greco o Luis de Morales, llibres, documents, textils i peces úniques d'orfebreria.

El recorregut expositiu permet a l'espectador acostar-se a l'història de l'edifici, al context social, al clima religiós de la Contrarreforma i a la personalitat i al mecenage artístic del fundador l'arquebisbe i patriarca Juan de Ribera.

Entre les curiositats que tanca l'edifici està l'haver servit d'almagasén de moltes de les obres del museu del Prado durant la Guerra Civil, encara que tradicionalment només se citen les Torres de Serrans com a refugi del patrimoni artístic nacional en eixa época.

Contingut[editar | editar còdic]

Entre les obres d'importancia històric-artistica que se conserven en el Museu del Patriarca destaquen obres del Greco, Joan de Joanes, Ribalta i el manuscrit original de l'obra postuma de Tomas Moro, canciller britànic i martir de l'iglésia, escrit durant la seua reclusió en la Torre de Londres abans de la seua eixecució que tingué lloc el 6 de juliol de l'any 1535. Este valiós manuscrit, nomenat Instructions and prayers o Tristia Christi ("The agony of Christ"), que pot considerar-se un autentic testament espiritual, fon salvat per la seua filla Margaret, qui ho feu aplegar a Espanya en l'ajuda del Emperador Carles V.

L'horari del museu és de dilluns a dumenge de 11:00 fins 13:30 hores tots els dies de l'any.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • Infociutat. Ajuntament de Valéncia
  • Bérchez J., Arquitectura renacentista valenciana (1500-1570), pp. 88-90, Valéncia, 1994
  • Bérchez J., Gómez-Ferrer M., Real Colegio del Corpus Christi o del Patriarca.. ISBN 84-482-1070-0
  • Boronat, P., El B. Juan de Ribera y el R. Colegio de Corpus Christi, Valéncia 1904
  • Cárcel Ortí, V., Guía del Museo del Patriarca, Valéncia 1962

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Benito Domenech F., Pinturas y pintores en el Real Colegio del Corpus Christi, Valéncia 1980
  • Chris van Uffelen (2010). Museos. Arquitectura. Potsdam: h.f.ullmann publishing. p. 376. ISBN 978-3-8331-6058-5
  • Gran Enciclopedia de la Comunidad Valenciana. Valencia, Ed. Prensa Valenciana, 2005. ISBN: 84-87502-62-B
  • Mira i Casterà, Joan Francesc: Valéncia per a veïns i visitants. Bromera, Colecció Grans Obres, Alzira. Segona edició.2007
  • Robres Lluch R., i Castell Mahiques V., Catálogo artístico ilustrado del Real Colegio y Seminario de Corpus Christi, Valéncia 1951
  • Sanchis Guarner, Manuel: La Ciutat de Valéncia. Ajuntament de Valéncia, Valéncia. Edició 1989

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Museus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Archiu del Regne de Valéncia · Archiu Municipal de Valéncia · Banys de l'Almirant · Casa de les Roques · Casa de Sant Vicent Ferrer · Casa museu Benlliure · Casa museu Blasco Ibáñez · Casa museu Concha Piquer · Casa Museu Semana Santa Marinera · Centre Cultural La Beneficència · Centre d'Art Contemporàneu · Centre d'Art Hortensia Herrero · Ciutat de les Arts i de les Ciències · Colege de l'Art Major de la Seda · Galeria del Tossal · Institut Valencià d'Art Modern · Jardí Botànic de Valéncia · L'Àgora · L'Almodí · L'Almoina · Museu d'Història de la Medicina · Museu d'Història de Valéncia · Museu Històric Municipal de Valéncia · Museu d'Informatica · Museu de Belles Arts de Valéncia · Museu de Ciències Naturals · Museu de l'arròs · Museu de la Policia Local de Valéncia · Museu de les Ciències Príncip Felipe · Museu de Prehistòria de Valéncia · Museu del Carme · Museu del Gremi d'Artistes Fallers · Museu del Patriarca · Museu dels Soldadets de Plom · Museu Faller · Museu Iluziona · Museu Militar de Valéncia · Museu Municipal del Trenet · Museu Taurí de Valéncia · Museu Valencià d'Etnologia · MuVIM · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau del Marqués de Campo · Palau Marqués de Dosaigües · Reals Drassanes del Grau de Valéncia ·