Segon Guerra Mundial

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Segona Guerra Mundial»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Segon Guerra Mundial
[[]]
Nagasakibomb.jpg
La bomba atòmica sobre la ciutat de Nagasaki, el 9 d'agost de 1945.
Informació general
Data: 1 de setembre de 1939 - 2 de setembre de 1945
Lloc: Europa, Àfrica, Àsia, Amèrica, Oceania
Resultat: Victoria aliada; Desaparició del Tercer Reich, el nazisme, el fascisme italià i el militarisme japonés; creació de de l'ONU; Guerra Freda entre els Estats Units i l'Unió Soviètica; Descolonisació.
En conflicte
Eix:
Flag of Germany (1935–1945).svg Tercer Reich,
Flag of Italy (1861–1946).svg Italia,
Flag of Japan.svg Japó
i atres
Aliats:
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Imperi Britànic,
Flag of Poland.svg Polònia
Flag of France.svg França,
Flag of the Soviet Union.svg Unió Soviètica,
Flag of the United States (1912-1959).svg Estats Units
i atres
Comandants
Flag of Germany (1935–1945).svg Adolf Hitler
Flag of Italy (1861–1946).svg Benito Mussolini
Flag of Japan.svg Hirohito
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Winston Churchill
Flag of Poland.svg Edward Rydz-Śmigły
Flag of France.svg Charles de Gaulle
Flag of the Soviet Union.svg Iósif Stalin
Baixes
Soldats: Més de 8.000.000 de morts
Civils: Més de 4.000.000 de morts
Soldats: Més de 14.000.000 de morts
Civils: Més de 36.000.000 de morts

La Segon Guerra Mundial fon un conflicte armat a escala planetària que es va estendre des de setembre de 1939 a agost de 1945.

Fon el resultat de la convergència de diferents conflictes regionals començats respectivament en juliol de 1936 en Espanya (Guerra Civil Espanyola), juliol de 1937 en Àsia (Guerra entre Japó i China) i el 1 de setembre de 1939 (Invasió de Polònia).

Esquemàticament el conflicte va enfrontar als Aliats (Regne Unit i la Commonwealth, URSS, França, China, Estats Units...) i als països de l'Eix (Alemanya, Itàlia, Japó). S'acabà el 2 de setembre de 1945 en la rendició de l'Imperi japonés. La Segon Guerra Mundial causà la mort de 62 millons de persones i és el conflicte armat més gran de l'història de l'humanitat.

El conflicte escomençà el 1 de setembre de 1939, en l'invasió alemana de Polònia, el primer pas bèlic de l'Alemanya nazi en la seua pretensió de fundar un gran imperi en Europa, que produí l'immediata declaració de guerra de França i la major part dels països de l'Imperi britànic i la Commonwealt al Tercer Reich.

La guerra acabà en una victoria total dels Aliats sobre l'Eix en 1945. La Segona Guerra Mundial alterà les relacions politiques i l'estructura social del mon.

Antecedents de la guerra[editar | editar còdic]

Primeres ofensives entre els anys 1939-1941
Desembarc de Normandia. Les forces dels EUA el matí del 6 de juny de 1944.

Alemanya

El dur tracte patit a raïl de la derrota en la Primera Guerra Mundial, baix les disposicions del Tractat de Versalles, les dificultats economiques subsegüents, causà un profunt despagat entre el poble alemà i facilità la propagació de l'idees nacional-socialiste d'Adolf Hitler i el seu moviment polític.

Despuix del ràpit ascens al poder polític, el moviment nazi se feu càrrec de les ramaleres del poder en Alemanya, prenent el control total de l'estat. La política exterior d'Hitler se feu cada volta més agressiva, fent cas omís de les llimitacions impostes pel Tractat de Versalles, en el curs d'uns pocs anys l'eixercit se rearmà, el 7 de març de 1936 fon remilitarisada la zona nort de la frontera en França, el 12 de març de 1938 se sancionà l'anexió d'Àustria; en la Conferencia de Mónac, el 1 d'octubre de 1938, fon anexat els Sudetes, i el 13 de març de 1939, la de Bohemia i Moravia.

Italia

El 31 d'octubre de 1922 pujà al govern Benito Mussolini. El 2 d'octubre 1935 s'inicià la campanya d'Etiopia. El 9 de maig de 1936 fon proclamat l'Imperi. El 7 d'abril de 1939 Italia ocupà Albània, i dos dies despuix se sancionà l'anexió. A pesar de la tensió entre Italia i Alemanya creat en el moment de l'anexió d'Àustria, en maig de 1939 Mussolini firmà el "Pacte d'Acer" en Alemanya. Durant els anys vint promogue un bloc llatí que, dins de l'Eix, per a contrapondre a l'Alemanya nazi per a igualar l'equilibri de poder.

Japó

L'Imperi de Japó invadi China en setembre de 1931, mediant la posada en escena de Mukden sabotage ferroviari com pretext per a l'invasió de Manchuria. Encara que el govern japones s'opongue a l'acció, l'eixercit fon capaç d'actuar de forma independent i establí un govern títaro, la creació d'un estat independent: el Manchukuo.

Espanya

L'Espanya de Francisco Franco, acaba d'eixir d'una cruenta guerra civil durant la qual fon ajudat per Italia i Alemanya, decidí mantindre la seua neutralitat front als beligerants de la Segona Guerra Mundial, pero oferint, per eixemple, l'us de bases navals en bucs alemans, per a tornar a la neutralitat completa en 1943, quan la marea de la guerra apareixque decididament desfavorable per al Eix. Franco envià tropes (Divisió Blava o, nomenat aixina pel color del partit de la Falange Espanyola, qui membres foren nomenats "camises blaves") per a lluitar en el front oriental contra l'Unió Sovietica. Les tropes espanyoles se sumaren pels Estats Units en la lliberacio de les Filipines de l'ocupació japonesa.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons