Unió Soviètica

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques
Unió Soviètica
( 1917 ) Flag of Russia.svg
1922 – 1991

de}}} de}}}
Bandera Escut
Ubicació de
L'Unió Soviètica después de la Segona Guerra Mundial.
Capital No especificada
Idioma oficial rus
Atres idiomes Anex:Idiomes de l'Unió Soviètica
Religió Ateísme d'Estat

Història

 • Revolució d'octubre 7 de novembre de 1917
 • Establiment 30 de decembre de 1922
 • Rendició nazi 9 de maig de 1945
 • Disolució 25 de decembre de 1991
Forma de govern Estat socialiste federal
Cap d'Estat
 • 1922-1946 Mijaíl Kalinin
Cap de Govern
 • 1922-1924 Lenin

L'Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) o Unió Soviètica fon una federació constitucional d'estats socialistes, basada en l'ideologia comunista, que existí en Euràsia a partir de 1922, fins a la seua dissolució en l'any 1991.

La URSS naixqué com a una unió de quatre repúbliques socialistes soviètiques, formades dins del territori de l'Imperi Rus abolit per la Revolució Rusa de 1917, i creixqué a 15 "repúbliques de l'unió" cap al 1956: RSS d'Armènia, RSS d'Azerbaiyà, RSS de Bielorrússia, RSS de Tayikistà, RSS de Turkmenistà, RSS d'Ucrània i la RSS d'Uzbekistà.

Els llímits geogràfics de l'Unió Soviètica variaren en el temps, pero despuix de les últimes anexions territorials principals i l'ocupació dels països Bàltics, de l'est de Polònia, Besaràbia, i alguns atres territoris durant la Segon Guerra Mundial, des de l'any 1945 fins a la seua dissolució, els llímits correspongueren aproximàdament ad aquells de l'extinta Rússia Imperial, en les exclusions notables de Polònia, la major part de Finlàndia, i Alaska.

Era a sovint referida impròpiament com Rússia, per ser el seu estat constituent més gran i dominant. Des de l'any 1945 fins a l'any 1991, en el periodo conegut com Guerra Freda, l'Unió Soviètica i els Estats Units eren les dos superpotències mundials que dominaren l'agenda global de la política econòmica, assunts exteriors, operacions militars, intercanvi cultural, progressos científics, incloent l'iniciació de l'exploració espacial, i deports.

L'Unió Soviètica arribà a ser el model de referència per a futurs estats socialistes durant la Guerra Freda. El govern i l'organisació política del país foren definits per un règim de partit únic, el Partit Comuniste de l'Unió Soviètica (PCUS).

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Països que pertanygueren a la URSS · Flag of the Soviet Union.svg
Armènia · Azerbaijan · Bielorrússia · Estònia · Geòrgia · Kazakstan · Kirguistan · Letònia · Lituània · Moldàvia · Rússia · Tajikistan · Turcmenistan · Ucrània · Uzbekistan