Dublin

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Frontera Sur de la Custom House, en la vora nort del riu Liffey

Dublin (Baile Átha Cliath en irlandés i Dublin en anglés) és la ciutat més gran i la capital de la República d'Irlanda. Està situada aproximadament en la mitat de la costa est, en la desembocadura de riu Liffey, que travessa la ciutat. És també la capital del comtat de Dublin. La ciutat té una població de 495.000 habitants (2002), pero en la seua indefinida àrea metropolitana viu vora un milló de persones. El numero d'habitants del comtat de Dublin era d'1.100.000 en l'any 2002.

És la ciutat d'alguns irlandesos famosos, com ara els escritors George Bernard Shaw, James Joyce i Oscar Wilde.

Població[editar | editar còdic]

La ciutat de Dublin és l'àrea administrada pel Dublin City Council, pero el terme normalment fa referència a l'àrea urbana adjacent, que inclou Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal i South Dublin. Estos quatre municipis formen lo que es coneix com a àrea metropolitana de Dublin.

La població de l'àrea administrativa que li correspon al City Council era de 505.739 habitants el 2006. En este mateix cens, la població de l'àrea metropolitana era d'1.186.159, i la de l'àrea d'influència de Dublin era de 1.661.185. La població de la ciutat creix molt de pressa: les previsions diuen que el 2021 se superaran els dos millons d'habitants. Hui en dia, aproximadament el 40% de la població d'Irlanda viu en un radi de 100 km. al voltant del centre de la ciutat.

Llocs d'interés[editar | editar còdic]

Clima[editar | editar còdic]

Dublin fruïx d'un clima marítim temperat que es caracterisa per hiverns suaus i estius frescs, sense temperatures extremes, i té unes precipitacions moderades. Contràriament a la creença popular, Dublin no té un índex de pluges com el de l'oest d'Irlanda, que és el doble del de la capital. De mija n'hi ha menys dies de pluja que en Londres.

Ciutats agermanades[editar | editar còdic]

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Capitals d'Europa
Andorra la Vella    Amsterdam    Atenes    Belgrat    Berlin    Berna    Bratislava    Brusseles    Bucarest    Budapest    Cardiff    Ciutat de Luxemburc    Ciutat del Vaticà    Copenhague    Chisinàu    Dublin    Edimburc    Erevan    Estocolm    Helsinki    Kíev    Lisboa    Liubliana    Londres    Madrit    Minsk    Mónaco-Ville    Moscou    Nicòsia    Oslo    París    Podgorica    Praga    Pristina    Reikiavik    Roma    Riga    San Marino    Sarajevo    Skopje   Sofia    Tallin    Tbilissi    Tirana    Vaduz    La Valleta    Varsòvia    Viena    Vilna    Zagrep