Els viages de Gulliver

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Primera portada de Els viages de Gulliver

Els viages de Gulliver (en anglés Travels into Several Remote Nations of the World, in Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships, o de forma abreviada Gulliver's Travels) és una novela de Jonathan Swift, publicada en l'any 1726. Encara que li l'ha considerat en freqüència una obra infantil, en realitat és una sàtira feroç de la societat i la condició humana, camuflada com un llibre de viages per països pintorescs (un gènero prou comú en l'época).

L'obra es considera un clàssic de la lliteratura universal i ha inspirat numeroses adaptacions i versions. El llibre es va tornar famós tan pronte com va ser publicat; John Gai va dir en una carta en 1726 a Swift que «és universalment llegit, des del Gabinet del Consell fins al guardanage»; des de llavors, mai ha deixat d'imprimir-se.

Argument[editar | editar còdic]

El llibre se nos presenta com la narració d'un viager en el fals títul "Viages a vàries remotes Nacions del Món", la seua autoria solament s'assigna a Lemuel Gulliver, sent «al principi un cirugià, i posteriorment un capità de diversos barcos». El text és presentat com una narració en primera persona pel supost autor, i el nom «Gulliver» no apareix en el llibre més que en el títul. Diferents versions del llibre contenen diferents versions del material introductori que són casi els mateixos en els llibres moderns. El llibre pròpiament dit està dividit en quatre parts, cadascuna representant un viage.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons