Cadis

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista de Cadis

Cadis (Cádiz en castellà) és un municipi espanyol situat en la província de Cadis, en la comunitat autònoma d'Andalusia, en l'extrem sur de l'Europa continental. És la capital de la província homònima i una de les dos ciutats principals de l'àrea metropolitana de la Badia de Càdis-Jerez, tercer núcleu poblacional d'Andalusia i un dels més actius econòmicament i industrialment, a Andalusia, Espanya. Ademés, conforma junt en els municipis de Jerez de la Frontera, El Port de Santa Maria, San Fernando, Chiclana de la Frontera, Port Real i Rota la Mancomunitat de Municipis Badia de Cadis.

És la ciutat més poblada de la Badia de Cadis, en 116.027 habitants, segons el INE de l'any 2019 i la seua economia està basada, principalment, en el sector del comerç, a causa de la presència de les astillers i l'activitat del port de Cadis. L'atre sector base de l'economia gaditana és el turisme, a causa de les seues plages, a les festes locals i a l'important patrimoni històric que posseïx.

Ciutat d'indubtable interés turístic per la seua llarga i influent història, tractant-se de la ciutat més antiga d'Occident, de més de 3.100 anys, no sols en l'àmbit nacional sino també per la seua importància en processos com les guerres púniques, la romanisació d'Ibèria, el descobriment d'Amèrica o l'instauració del règim lliberal en Espanya en la seua primera constitució. Tota la ciutat alberga numeroses places, jardins, iglésies i atres emplaçaments que aixina ho recorden.

El conjunt format per Cadis i San Fernando està separat de la Península Ibèrica per la Canella de Sancti Petri. Històricament ha segut des d'un chicotet archipèlec (nomenat "Gadeiras"), a una sol'illa, situació en qué es debat si es troba en l'actualitat. Esta particularitat fa que siga difícil definir la seua condició geogràfica, encara que hui en dia rep un pla de tractament insular. Fon batejada per Lord Byron com a "Sirena de l'oceà" i se la coneix popularment com la "Tacita de Plata".

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals de província d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Alacant · Albacete · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Conca · Córdova · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Las Palmas de Gran Canària · Lleida · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Osca · Oviedo · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa · Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora