Partit judicial

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En Espanya, un partit judicial és una unitat territorial per a l'administració de justícia, integrada per un o més municipis llimítrofs i pertanyents a una mateixa província.

D'entre els municipis que componen els partits judicials, un d'ells, normalment el més gran o a on es produïxen el número més gran d'assunts llitigiosos, es denomina cap de partit judicial. En el dit cap es troba la seu d'un o més Jujats de primera instància i instrucció. Al front del restant de municipis del partit judicial es troben els jujats de pau.

La primera divisió d'Espanya en partits judicials, es va realisar en l'any 1834, tenint-se en conte els llímits provincials. Més tart estes divisions serien la base per als districtes electorals i la contribució. En l'any 1868 existien 463 partits judicials i uns 8.000 municipis.

Els escuts provincials (utilisats per les diputacions provincials) normalment estan composts pels escuts dels municipis cap de partit judicial i en el centre solen portar l'escut de la capital provincial.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]