Terol

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista de Terol

Terol (Teruel en castellà) és una ciutat espanyola situada en Aragó en la zona centre-oriental d'Espanya. És la capital de la província del mateix nom i posseïx un important patrimoni artístic mudéixar (part del qual ha segut reconegut per la Unesco com Patrimoni de l'Humanitat). En 36.267 habitants segons el cens del INE de l'any 2023 és la capital de província menys poblada d’Espanya. Es troba en la confluència dels rius Guadalaviar (o Túria) i Alfambra. Situada a una altitut de 912 m el seu clima es caracterisa per hiverns frets i estius càlits i secs.

És la seu del consell regulador de la denominació d’orige pernil de Terol.

Entre els seus atractius turístics es troben les seues edificacions mudéixars, el mausoleu dels Amants de Terol, El Torico i el centre paleontològic Dinópolis. Els monuments mudéixars més destacats són l’iglésia de Santa Maria, catedral de la diòcesis de Terol, i les torres d’El Salvador, Sant Martí i Sant Pere, als peus de les quals es troba l’iglésia que rep el mateix nom, també d’art mudéixar.

Municipi[editar | editar còdic]

En el municipi de Terol es troben, ademés de la capital provincial, les localitats de Aldehuela, El Campillo, Castralvo, Caudé, Concud, San Blas, Tortajada, Valdecebro, Villalba Baja i Villaspesa.

Clima[editar | editar còdic]

El clima de Terol és continental moderat de montanya. En l’estiu les temperatures són suaus, encara que en molta oscilació tèrmica i en l'hivern són fredes, en mínimes molt baixes que a voltes descendixen dels -10ºC. Les precipitacions presenten el mínim en l’hivern i un màxim al final de la primavera.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals de província d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Alacant · Albacete · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Conca · Córdova · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Las Palmas de Gran Canària · Lleida · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Osca · Oviedo · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa · Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora