Lleó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Catedral de Lleó

Lleó (en lleonés Llión i en castellà León) és una ciutat i la capital del País Lleonés, comunitat autònoma de Castella i Lleó, Espanya.

Segons el INE de l'any 2018, conta en una població de 124.772 habitants.

Naixcuda com a campament militar romà de la Legió VI Victrix, instalat en la confluència dels rius Bernesga i Torío cap a l'any 79 aC, el seu caràcter de ciutat campamental es va consolidar en l'assentament definitiu de la Legió VII Gemina ya en el sigle I.

En l'arribada dels musulmans a la Península, la ciutat es veu parcialment despoblada. En l'any 846 els cordovesos varen destruir en l'ajuda d'almanjanecs la ciutat de Lleó,[1] que havia estat repoblada poc anys abans pels cristians.

En l'any 856 Lleó rep un nou impuls repoblador com a part del Regne d'Astúries. Serà Garcia I qui en 910 convertixca a la ciutat de León al líder del més important regne cristià de la península Ibèrica en l'época, donant inici al Regne de Lleó, la vigència nominal del qual perviu fins al sigle XIX, si be ya des de l'Edat Mijana la ciutat va perdre l'importància i impuls d'antany, en part per la pèrdua de la seua independència deguda la unió de la corona lleonesa a la castellana, definitiva des de 1301, constituint al costat d'atres regnes i territoris la Corona de Castella. En l'any 2005 es va inaugurar el Museu d'Art Contemporàneu de Castella i Lleó.

Referències

  1. (2005) El Condado de Castilla, 711-1038: La Historia Frente a la Leyenda, Marcial Pons Historia, pp. p.131. ISBN 8495379945.

Enllaços externs

Commons


 
Capitals de província d'Espanya
Albacete · Alacant · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Córdova · Conca · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Lleida · Las Palmas de Gran Canària · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa· Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Osca · Oviedo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora