Castella i Lleó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Castella i Lleó

Castilla y León
Castiella y Llïón

Comunitat autònoma de Espanya
Bandera de
Bandera
Escut de
Escut
 
Situació de

Castella i Lleó en Espanya
Capital Valladolit
Entitat
 • País
Comunitat autònoma
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Subdivisions 9 Províncies
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 6.º
2.553.301 hab hab. (2008)
Gentilici Castellano-lleonenc
Castellano-leonense
ISO 3166-2 CL
Llengua pròpia Castellà i Lleonés
Festa oficial 23 d'Abril (Dia de Castella i Lleó)
Lloc web oficial

Castella i Lleó (Castilla y León en castellà i Castiella y Llïón en Lleonés) és una comunitat autònoma espanyola, situada al centre de la Península Ibèrica.

Comprén les províncies de Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segòvia, Soria, Valladolid i Zamora. La seua capital és Valladolit que és la ciutat més poblada de la Comunitat.

Llengües[editar | editar còdic]

La península en 1030. Regnat de Sancho III El Major, enterrat en el Monasteri de San Salvador de Oña, en plena Bardulia. En eixa mateixa regió s'han trobat els Cartularios de Valpuesta i les Glosses Emilianenses. Substrato vasc en llengües romançades, documentat per la mirandesa Fundació Pedrera.[1]

Per la regió passa gran part del camí de la Llengua Castellana, lo que indica la importància d'esta terra en l'orige i posterior desenroll de dita llengua. En la província de Burgos comença el seu recorregut, degut tant al lloc de naiximent de la llengua com al famós Cantar de Mio Cid. Valladolit destaca per haver segut lloc de residència de l'autor de El Quixot, Miguel de Cervantes, aixina com per autors de la talla de José Zorrilla o Miguel Delibes i l'espente de la seua Universitat. En Àvila destaquen els escritors místics Santa Teresa de Jesús i Sant Joan de la Creu. Per últim, Salamanca i la seua Universitat han donat orige a grans obres per a l'idioma castellà, com el Lazarillo de Tormes o La Celestina. Professors de la seua Universitat com l'escritor Miguel de Unamuno també li donen a la ciutat gran importància en el devindre de l'idioma. Per a finalisar, Campos de Castella, de l'escritor andalús Antonio Machado, en cuya temàtica predomina l'admiració per les terres castellanes, centrant-se sobretot en Sòria.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Comunitats autònomes d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Galícia · Principat d'Astúries · Cantàbria · País Vasc · Navarra · Aragó · Catalunya · Comunitat Valenciana · Regió de Múrcia · Andalusia · Castella-La Mancha · Extremadura · Comunitat de Madrit · Castella i Lleó · La Rioja · Illes Balears · Illes Canàries · Ceuta · Melilla