La Rioja

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
La Rioja
Comunitat autònoma de Espanya
Bandera de La Rioja
Bandera
Escut de La Rioja
Escut
 
Situació de La Rioja

La Rioja en Espanya
Capital Logronyo
Entitat
 • País
Comunitat autònoma
Erro al crear miniatura: Falta archiu
Subdivisions Municipis
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 17.º
317.501 hab. hab. (2008)
Gentilici Riojà, Riojana

Riojano, Riojana (En castellà)

ISO 3166-2 ES-LO
Festa oficial 9 de juny (Dia de la Rioja)
Lloc web oficial

La Rioja (La Rioja en castellà) és una comunitat autònoma d'Espanya situada en el nort de la Península Ibèrica. Abarca part de la vall del Ebre en la seua zona septentrional i del Sistema Ibèric en el sur. La comunitat és uniprovincial, per lo que no existix Diputació i es troba organisada en 175 municipis. La capital és Logronyo i la seua població estimada és de 317.501 habitants.

Llimita en el País Vasc al nort, Navarra al nordest, Aragó al surest i Castella i Lleó al suroest (províncies de Burgos i Sòria).

Antiga terra de les tribus prerromanes dels Berons, els Pelendonsi els Vascons, despuix de la seua reconquista als musulmans el territori de l'actual comunitat formà part del Regne de Pamplona i del Regne de Navarra, sent incorporada posteriorment al Regne de Castella. La Rioja permaneixqué dividida entre les intendències de Burgos i Sòria fins que en l'any 1833 se creà la província de Logronyo, canviant a la denominació de província de La Rioja en l'any 1980 com a pas previ a la seua constitució com a comunitat autònoma uniprovincial despuix de la aprovació del Estatut de San Millán en l'any 1982.

És molt coneguda per la seua producció de vins baix la Denominació d'Orige Calificada Rioja.

Comunitats autònomes d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Galícia · Principat d'Astúries · Cantàbria · País Vasc · Navarra · Aragó · Catalunya · Comunitat Valenciana · Regió de Múrcia · Andalusia · Castella-La Mancha · Extremadura · Comunitat de Madrit · Castella i Lleó · La Rioja · Illes Balears · Illes Canàries · Ceuta · Melilla