Moçambic

De L'Enciclopèdia, la wikipedia lliure en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca


República de Moçambique
República de Moçambic
Bandera de Moçambic Escut de Moçambic
Bandera Escut
Lema: Todos somos uno
himne nacional: Pátria Amada
 
Situació de Moçambic
 
Capital
 • Població
 • Coordenades
Maputo
966.837 (1996 est.)
n/d
ciutat més poblada Maputo
Idioma oficial Portugués
Forma de govern República
Armando Guebuza
Luisa Diogo
Independència
 •  • Data
De Portugal
25 de juny de 1975
Superfície
 • Total
 • % aigua
Fronteres
Lloc 34º
799.380 km2
2%
4.571 km
Població
 • Total
 • Densitat
Lloc 53º
19.406.703 (juliol de 2005 est.)
24,28 hab/km2
PIB (nominal)
 • Total
 • PIB per càpita


PIB (PPA)
 • Total (2005)
 • PIB per càpita
Lloc 102º
$ 25.974 millons
$ 1.335 (169º)
IDH (2007) 0,384 (172º) – Baix
Moneda Metical (MZM)
‎Gentilici Moçambicà, -ana.
Fus horari
 • en estiu
UTC +2
UTC +2
Domini Internet .mz
Prefix telefònic +258
Prefix radiofònic C8A-C9Z
Còdic ISO 508 / MOZ / MZ
Membre de: Commonwealth, CPLP, ONU, UA

La República de Moçambic, o simplement Moçambic es troba situada al surest d' Àfrica, a la vora de l'oceà Índic. Llimita al nort en Tanzània i Malawi, al noroest en Zàmbia, a l'oest en Zimbaue, al suroest en Suazinlàndia, al sur i al suroest en Suràfrica i a l'est en l'oceà Índic. És membre de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa, de l'Unió Africana i de la Mancomunitat Britànica de nacions.


Història[editar]

Colonisada per Portugal des del sigle XVI les seues costes, i des de finals del XIX l'interior del territori. Com a conseqüència de la crisis dels imperis colonials europeus, en la década de 1960, va començar una guerra de guerrilles contra la metròpolis al negar-se esta a concedir l'independència. Finalment en l'any 1975, tant per l'acció de la guerrilla com també per acció de la Revolució dels Clavells en Portugal, Moçambic obté la seua independència. Al mateix temps, comença una guerra civil entre el FRELIMO, marxiste i recolzat per l'Unió Soviètica i Cuba, grup que va conseguir el poder despuix de l'independència, i l'opositora RENAMO, recolzada per Suràfrica. La guerra civil acabaria en 1992.

Política[editar]

El Frelimo fon el moviment que lluità per la lliberació des de l'inici de la década dels xixanta. Després de l'independència, el 25 de juny de 1975, la Frelimo va passar a controlar el poder. En l'any 1978, el Frelimo es convertí en un partit polític marxiste-leniniste i Samora Machel va ocupar la presidència del país, en un règim unipartidiste, des de l'independència fins a la seua mort en 1986.

En l'any 1990, fon aprovada una nova constitució que transformà l'estat en una República multipartidista. La Frelimo permaneix en el poder fins hui, havent guanyat tres vegades les eleccions multipartidistes realisades en 1994, 1999 i 2004. La Renamo és el principal partit de la oposició.

Organisació territorial[editar]

Moçambic està dividida en onze províncies: Cap Delgado, Gaza, Inhambane, Manica, Maputo (ciutat), Maputo (província), Nampula, Niassa, Sofala, Tete i Zambezia.

Mapa de Moçambic

Geografia[editar]

El país es localisa en la costa est d'Àfrica, en la major planura costera del continent (la mitat del territori del país es troba a 230 m sobre el nivell del mar). La cadena montanyosa coneguda com Inyanga es localisa a l'oest del país, conseguint la seua màxima altura en 2500 m. Les majors elevacions montanyoses es troben prop de Zimbaue, Zàmbia i Malawi.

Les costes són molt irregulars, estant cobertes per grans pantans. Les seues plages són excelents per al turisme, gràcies a la seua fina arena blanca i aigües cristalines Un atre reclam turístic és el seu baix preu, sobretot el del peix fresc, de gran calitat.

El país està dividit pel riu Zeneze.

Moçambic té una estació càlida i plujosa des de novembre a març, i una fresca en vents secs des de juliol a setembre.

Ecologia[editar]

Segons WWF, el territori de Moçambic es repartix entre dotze ecorregions:

Economia[editar]

Peixca tradicional de Moçambic

L'economia de Moçambic és una de les més baixes de les del tercer món. Casi el 45% del territori de Moçambic es pot utilisar per a agricultura. No obstant, el 80% de la producció agrícola és de subsistència. Hi ha extracció de fusta en les selves natives. La reconstrucció del país, despuix de la finalisació de la guerra civil en 1992 i de les inundacions de l'any 2000 és dificultada per l'existència de mines terrestres no desactivades.

Demografia[editar]

Evolució de la demografia de Moçambic

En 2007, Moçambic tenia una població de 20.905.585 habitants.

El grup ètnic majoritari de Moçambic està compost per diversos subgrups en diferents llengües, dialectes, cultures i històries. Molts d'ells estan relacionats en grups ètnics semblants que viuen en països veïns. Les províncies de Zambezia i Nampula (en el nort-centre del país) són les més habitades, en un 45% del total. En aproximadament 4 millons, els Makua són el grup ètnic majoritari en el nort, els Sena i els Ndau ocupen gran part de la vall Zambezi, i els Shangaan dominen la part sur del país. Es calcula que un poc menys del 1% de la població és europea (principalment portuguesos)i mestiça

A pesar de la influència islàmica i les colonisacions europees, els mozambicans han mantengut la seua cultura indígena basada en l'agricultura a chicoteta escala. L'art predominant ha segut formes basades en l'escultura de la fusta. Les classes mija i alta continuen tenint una forta influència de cultura i llengua portuguesa.

L'idioma oficial és el portugués. L'esperança de vida és de 40 anys. El 47.8% de la població esta alfabetisada. Es calcula que el 12.2% de la població està infectada en el virus de VIH-SIDA. La taxa de natalitat és de 5,29.

Festivitats[editar]

Festes
Data Nom en valencià Nom local Notes
1 de giner Dia de la fraternitat universal Dia da Fraternidade universal
3 de febrer Dia dels Héroes Mozambicans Dia dos Heróis Moçambicanos En homenage a Eduardo Mondlane
7 d'abril Dia de la dona Dia da Mulher Moçambicana En homenage a Josina Machel
1 de maig Dia internacional del Treball Dia Internacional dos Trabalhadores
25 de juny Dia de l'independència Nacional Dia da Independência Nacional
7 de setembre Dia de la Victòria Dia da Vitòria
25 de setembre Dia de les forces armades delliberació Nacional Dia das Forças Armadas de Libertação Nacional En homenage de l'inici de la lluita armada de lliberació Nacional
4 d'octubre Dia de la Pau i la Reconciliació Dia da Paz e Reconciliação En homenage a l'acort general de Paz
25 de decembre Dia de la Família Dia da Família

Enllaços externs[editar]


 
Països d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Algèria    Egipte    Líbia    Marroc    Mauritània    Sudan    Tunísia
Àfrica Occidental : Benín    Burkina Faso    Camerun    Cap Vert    Costa d'Ivori    Gabon    Gàmbia    Ghana    Guinea    Guinea Bissau    Guinea Equatorial    Libèria    Mali    Níger    Nigèria    República del Congo    São Tomé i Príncipe    Senegal    Serra Leone    Togo
Àfrica Central : Burundi    República Centreafricana    República Democràtica del Congo    Ruanda    Chad
Àfrica Oriental : Jibuti    Eritrea    Etiopia    Kènia    Seychelles    Somàlia    Sudan del Sur    Tanzània    Uganda
Àfrica Austral : Angola    Botsvana    Comores    Lesotho    Madagascar    Malawi    Maurici    Moçambic    Namíbia    Suràfrica    Suazinlàndia    Zàmbia    Zimbaue