Índex de Desenroll Humà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Amartya Sen, filòsof i economiste al que es deu principalment l'idea de l'Índex de Desenroll Humà.

L'Índex de Desenroll Humà (IDH) és un indicador del Desenroll Humà per país, elaborat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenroll (PNUD), tenint en conte que el Desenroll Humà és el procés pel que una societat millora les condicions de vida dels seus ciutadans a través d'un increment dels bens en els que pot cobrir les seues necessitats bàsiques i complementàries, i de la creació d'un entorn en el que es respecten els drets humans de tots ells.

També podrien definir al Desenroll Humà com a la cantitat d'opcions que té un ser humà en el seu propi mig, per a ser o fer lo que ell desija. A major cantitat d'opcions major desenroll humà, a menor cantitat d'opcions, menor desenroll humà.

El Desenroll Humà podria definir-se també com una forma de medir la calitat de vida de l'ent humà en el mig en que es troba, i una variable fonamental per a la calificació d'un país o regió.

El IDH, és en realitat un indicador sintètic dels guanys mijos obtinguts en les dimensions fonamentals del desenroll humà, a saber, tindre una vida llarga i saludable, adquirir coneiximents i gojar d'un nivell de vida digne.

El IDH és la mija aritmètica dels índexs normalisats de cada una de les tres dimensions: