Edat de Bronze

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Història humana
abans de l'Homo (Pliocé)
Prehistòria humana (Homo)
>> Paleolític inferior
>> Paleolític mig
>> Paleolític superior
>> Mesolític
>> Neolític
Història
Futur

L'edat del bronze és un periodo del desenroll de la civilisació caracterisat pel fet que la metalúrgia més avançada ha desenrollat les tècniques d'extracció del coure dels minerals i en fa aliances per a conseguir bronze. L'edat del bronze forma part de la prehistòria i seguix al neolític a la major part del món.

La data exacta d'arribada a l'edat del bronze varia entre cultures i llocs del món. La tecnologia del bronze era coneguda sobre l'any 4.500 a.C, prop de Bang Chieng (Tailàndia). Posteriorment, fon elaborat en el Pròxim Orient; en l'Àsia Menor es data abans del 3.000 aC; en l'Antiga Grècia s'inicià el seu us al voltant de l'any 3.000 a.C; en l'Àsia Central el bronze es coneix al voltant del III milenari a.C. (2.000 a.C.), en l'Afganistan, Turkmenistan i Iran; mentres que en China s'incorporà més tardanament, dins de la dinastia Shang, vora l'any 1800 a.C. En Amèrica, la civilisació de Tiwanaku fon l'encarregada d'encetar esta edat, descobrint el bronze en provar en diversos metals.

Esta fase del desenroll humà no està present en totes les regions del globo terràqueu: en Àfrica subsahariana no existix una edat del coure ni del bronze, ya que els pobladors d'esta zona feren un bot directe entre el periodo neolític i l'Edat del Ferro.

L'edat del bronze se situa generalment en Europa entre el 1800 a.C. i el 700 a.C. dividida en tres fases: