Gastronomia valenciana

Revisió de 18:07 17 oct 2024 per Reval (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

La Cuina Valenciana és la que se prepara tradicionalment en el Regne de Valéncia. Ingredients habituals són l'arròs, verdura, carn, peix, especialment les anguiles de l'Albufera (all i pebre), i marisc. El plat més conegut es la Paella, exportada des de molt de temps arrere a tota Espanya i Iberoamèrica. No és solament una cuina mediterrànea a l'us, sino que és producte d'una tradició autòctona molt arraïlada. La majoria dels menjars no són en absolut llaugers, al contrari poden resultar pesats per a quins no estiguen acostumats o mengen més de lo degut. Perols i bollits com plats únics són molt importants en l'alimentació. Allò és, majoritàriament llauradora. Inclús en Espanya la cuina valenciana no és excessivament coneguda i no en massa restaurants de la Comunitat Valenciana se li presta l'atenció deguda als plats autòctons originals.

Gastronomia de la Comunitat Valenciana

ValencianPaella.jpg
Una paella de conill i pollastre, recepta habitual de les comarques del Túria-Xúquer

Territori Comunitat Valenciana
Plat(s) estrela coca, paella, olla o putxero, sobrassada, arròs al forn, vaquetes, pa tomaca, fideuà, pastisset, fartó, torró, embotit
Beguda típica Vins i licors; mistela i orchata
Ingredients destacats Oli d'oliva, hortaliça, peix, marisc, carn, bolets, arròs, fideu
Gastronomia de la Comunitat Valenciana
15px Alacantí 15px Vall d'Albaida
15px C. de Túria 15px El Comtat
15px La Costera 15px Horta
15px Maestrat 15px Marina Alta
15px Marina Baixa 15px Morvedre
15px La Plana 15px La Ribera
15px La Safor 15px Vinalopó Mig
15px Baix Vinalopó 15px Alt Vinalopó
15px Alcalatén 15px L'Alcoyà
15px El Maestrat 15px Els Ports
15px Comarques churres
15px Comarques castellanes
Atres cuines
15px Aragó
15px Castella i Lleó 15px La Mancha
15px Extremadura 15px Comunitat de Madrid
15px Itàlia

Plats típicsEditar

De tots els plats que la componen el més conegut internacionalment és la paella, un guis d'arròs sec, cuinat en una paella sense mànec, metàlica tradicional d'a on vé la seua denomianció, sobre un foc de llenya (preferiblement de taronger) preparat al efecte. La seua popularitat és tal que moltes segones residències valencianes conten en un paeller, un espai obert o tancat a on se cuina la paella de llenya.

Existixen múltiples receptes, pero la fonamental en la regió se compon d'arròs, pollastre i conill, bajoqueta i garrofó. En alguns llocs inclouen també caragols o pilotes. El color groc del tradicional arròs de l'Albufera es conseguix en safrà. Se diu que la paella de marisc procedix de la costa de les terres del Ebre en les zones del Maestrat, no de l'Horta, mentres que en les comarques del sur predominen els arrossos manco secs, melosos o caldosos. Sobre la internacionalisació de la paella Manuel Vázquez Montalbán ironisava: "La paella internacionalisada és un guis d'arròs en el que se barreja la carn i el peixcat i qualsevol vegetal, en l'excepció del plàtano".

L'arròs juga un paper tan important en esta cuina nacional que en molts llibres de cuina d'Espanya apareixen més de 100 formes distintes de preparar-ho que tenen el seu orige en el Regne de Valéncia.

Un atre plat cuinat de forma molt semblant a la paella de marisc és la fideuà, en la que es substituïx l'arròs per fideus normalment grossos. Atres ingredients típics són el peixcat, calamar, clòchines i marisc.

També és típic l'arròs a banda, l'arròs negre, en fesols i naps, etcétera.

En hivern solen preparar-se olles o bollits, dels quals els seus ingredients principals són ossos, arròs, carn de bacó, botifarra i llegums. En la costa els plats de peixcat i marisc són naturalment més habituals que en l'interior.

Com a postre prima la fruita del lloc: taronja i mandarina. També és típicament nadalenc el torró, fabricat sobretot en Xixona (L'Alacantí) a base d'armela i sucre. Com a begudes típiques de la terra se produïx l'orchata de chufa, principalment en Alboraya. que sol beure's graniçat o líquit (sempre molt freda) i sucant en ella fartons.

Més recent és la recepta de l'aigua de Valéncia, còctel preparat en una base de begudes alcohòliques (normalment vodca i ginebra, sucre, suc de taronja i cava.

PlatsEditar

Alguns dels plats valencians són:

PostresEditar

Vore tambéEditar