Granada

Revisió de 19:52 19 jun 2009 per Joan85 (Discussió | contribucions) (Pàgina nova, en el contingut: «'''Granada''' és un municipi i una ciutat espanyola, capital de la província homònima de ...».)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)

Granada és un municipi i una ciutat espanyola, capital de la província homònima de la comunitat autònoma de Andalusia. És el centre de la comarca de La Vega i la seu del partit judicial i la archidiòcesis que porten el seu nom i del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia.

Està situada a una altitut de 738 msnm, en una àmplia depressió intrabètica formada pel riu Genil, i en el piedemonte del masís més alt de la Península Ibèrica, Serra Nevada, que condiciona la seua climatologia.

En 2008 l'habitaven 236.988 persones, i més de mig milló contant el àrea metropolitana. Els barris són molt diferents entre si en part per la contínua immigració fins a la década de 1990, els més importants són el Zaidín, el Albaicín, el Sacromonte, el Realejo, La Chana, el Almanjáyar i la Cartoixa .

Fins al sigle XVI fon la capital de l'antic Regne de Granada i en el escudo municipal ostenta els títols de "Molt noble, molt lleal, nomenada, gran, celebèrrima i heroica ciutat de Granada".

Granada constituïx un núcleu receptor de turisme, degut, a més dels monuments de la ciutat, a la proximitat de la estació d'Esquí de Serra Nevada, les Alpujarras i la Costa Tropical. D'entre les seues construccions històriques, la Alhambra és una de les més importants del país, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1984 junt en el jardí del Generalife i l'Albaicín. El seu catedral està considerada com la primera església renaixentiste d'Espanya. La Universitat és la quarta nacional per número d'alumnes i és un dels destins preferits pels universitaris europeus del programa Erasmus. Estan concloent-se les obres d'un gran hospital clínic universitari que se centrarà en la investigació mèdica i ademés, s'estan construint les infraestructures necessàries per a la conexió ferroviària en trenes d'Alta Velocitat (AU)

Toponímia

En el sigle XI els ziries van traslladar la capital de Medina Elvira («Ciutat Elvira») a Medina Garnata. La etimologia del topònim és discutida, i podria provindre tant del àrap ("Gar-anat", «Tosal de pelegrins») com inclús del llatí ("granatum", «granat»).


 
Capitals de província d'Espanya ·  
Alacant · Albacete · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Conca · Córdova · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Las Palmas de Gran Canària · Lleida · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Osca · Oviedo · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa · Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora