Diferència entre les revisions de "Generalitat Valenciana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 50 edicions intermiges d'12 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Image:Escut_Generalitat_Valenciana.jpg |thumb|90px|Escut de la Generalitat]]
+
[[File:Escudo de la Comunidad Valenciana.svg|thumb|90px|Escut de la Generalitat Valenciana]]
  
La '''Generalitat''' de la [[Comunitat Valenciana]] és el conjunt d'institucions d'autogovern de la [[Comunitat Valenciana]], en [[Espanya]].
+
La '''Generalitat Valenciana''' és el conjunt d'institucions d'autogovern de la [[Comunitat Valenciana]], recuperant les que posseïa l'històric [[Regne de Valéncia]].
  
El nom oficial que té des de l'última redacció de l'Estatut d'Autonomia l'any 2006 és simplement '''"Generalitat"''', substituint la doble denominació anterior: '''"Generalidad Valenciana"''' i  '''"Generalitat Valenciana"'''.
+
== Nom oficial ==
  
Formen part d'ella les [[Corts Valencianes]] (o ''"Corts Valencianes"'' o ''"Corts"''), el [[president de la Generalitat Valenciana|President]] i el [[Govern Valencià]] (o ''"Consell"'').
+
El nom oficial que té des de l'última redacció de l'Estatut d'Autonomia en l'any [[2006]] és simplement '''"Generalitat"''', substituint la doble denominació anterior: '''"Generalitat Valenciana"''' i '''"Generalidad Valenciana"''', encara que la denominació popular i més freqüent és la de Generalitat Valenciana.
  
Són també institucions de la Generalitat la [[Sindicatura De Contes de la Comunitat Valenciana|Sindicatura De Contes]], el [[Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana|Síndic de Greuges]], el [[Consell Valencià de Cultura]], la [[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (o ''"Acadèmia Valenciana de la Llengua"'', el [[Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana]] (o ''"Consell Jurídic Consultiu"'') i el [[Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana]] (o ''"Comité Econòmic i Social"'').
+
== Composició ==
  
La Generalitat Valenciana actual se va establir el [[1982]], després d'aprovar-se el corresponent [[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana|Estatut d'Autonomia]].  
+
Formen part d'ella les [[Corts Valencianes]] (o ''"Corts"''), el [[president de la Generalitat Valenciana|President]] i el [[Govern Valencià]] (o ''"Consell"'').
 +
 
 +
Són també institucions de la Generalitat Valenciana la [[Sindicatura de Contes de la Comunitat Valenciana|Sindicatura de Contes]], el [[Síndic de Greuges]], el [[Consell Valencià de Cultura]], l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]], el [[Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana]] (o ''"Consell Jurídic Consultiu"'') i el [[Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana]] (o ''"Comité Econòmic i Social"'').
 +
 
 +
La Generalitat Valenciana actual se va establir en l'any [[1982]], despuix d'aprovar-se el corresponent [[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana|Estatut d'Autonomia]].
  
 
== Història ==
 
== Història ==
Les [[Corts Valencianes|Corts de Valéncia]] de l'any [[1418]] crearen la ''Diputació del General'' (per antonomàsia, ''Generalitat''), en una duració dels càrrecs de tres anys, tenint una funció eixecutiva i administrativa, com seria ara El Govern.  
+
[[Archiu:Variacióescut.jpg|thumb|250px|En el temps, l'escut de la Generalitat Valenciana s'ha anat desvirtuant]]
 +
 
 +
Les [[Corts Valencianes|Corts de Valéncia]] de l'any [[1418]] crearen la ''Diputació del General'' (per antonomàsia, ''Generalitat''), en una duració dels càrrecs de tres anys, tenint una funció eixecutiva i administrativa, com seria ara el Govern.  
  
Les Corts de [[1510]] reorganisaren la designació dels càrrecs de la Generalitat, en un sentit més automàtic i menys electiu. En esta estructura se va institucionalisar este organisme, durant l'edat moderna, fins a la seua extinció total, l'any [[1709]], com a conseqüència de la [[Guerra de Successió Espanyola|Guerra de Successió]] i consegüent derogació dels Furs per mijà dels [[decrets de Nova Planta]].  
+
Les Corts de l'any [[1510]] reorganisaren la designació dels càrrecs de la Generalitat Valenciana, en un sentit més automàtic i menys electiu. En esta estructura es va institucionalisar este organisme, durant l'edat moderna, fins a la seua extinció total, l'any [[1709]], com a conseqüència de la [[Guerra de Successió Espanyola|Guerra de Successió]] i consegüent derogació dels Furs per mig dels [[decrets de Nova Planta]].  
  
En el [[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]], se va arreplegar el nom de Generalitat Valenciana per a denominar a les noves institucions de govern autonòmic, encara que se tracta d'un organisme absolutament diferent del seu homònim medieval. Va començar el seu funcionament en [[1982]].
+
En l'[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]] es va arreplegar el nom de Generalitat Valenciana per a denominar a les noves institucions de govern autonòmic, encara que es tracta d'un organisme absolutament diferent del seu homònim migeval. Va començar el seu funcionament en l'any [[1982]].
  
 
==Institucions==
 
==Institucions==
Les principals institucions de la Generalitat són:
+
 
*Les [[Corts Valencianes|Corts]],
+
Les principals institucions de la Generalitat Valenciana són:
*La [[president de la Generalitat Valenciana|Presidència]],
+
 
*El Govern valencià i els seus [[conselleries de la Generalitat Valenciana|conselleries]] autonòmiques.  
+
*Les [[Corts Valencianes]],
*El Síndic de Greuges (equivalent al [[defensor del poble]]),
+
*La [[President de la Generalitat Valenciana|Presidència]],
*La [[Sindicatura De Contes]],
+
*El Govern valencià i les seues [[Conselleries de la Generalitat Valenciana|conselleries]] autonòmiques.  
*El [[Consell Jurídic Consultiu]],
+
*El [[Síndic d'Agravis]] (equivalent al [[Defensor del poble|defensor del poble]]),
 +
*La [[Sindicatura de Contes]],
 +
*El [[Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana|Consell Jurídic Consultiu]],
 
*El [[Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana]],
 
*El [[Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana]],
 
*El [[Consell Valencià de Cultura]],  
 
*El [[Consell Valencià de Cultura]],  
*L'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]].
+
*L'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVL).
 +
 
 +
== Ubicació ==
 +
 
 +
La Generalitat Valenciana té la seua sèu en la [[ciutat de Valéncia]], en el [[Palau de la Generalitat]], pero les seues institucions poden establir-se en qualsevol lloc de la [[Comunitat Valenciana|Comunitat]].
  
==Ubicació==
+
Les [[Corts Valencianes|Corts]] tenen la seua sèu en la ciutat de Valéncia, en el [[Palau dels Borja]] (abans de Benicarló).
La Generalitat té la seua seu en la ciutat de [[Valéncia (Espanya)|Valéncia]], en el ''Palau de la Generalitat'', pero les seues institucions poden establir-se en qualsevol lloc de la Comunitat.
 
  
Les [[Corts Valencianes|Corts]] tenen la seua seu en la ciutat de Valéncia, Al Palau dels Borja (abans de Benicarló).
+
== Vore també ==
  
== Veja's també ==
+
*[[President de la Generalitat Valenciana]]
*[[president de la Generalitat Valenciana]]
 
 
*[[Corts Valencianes]]
 
*[[Corts Valencianes]]
 
*[[Comunitat Valenciana]]
 
*[[Comunitat Valenciana]]
*[[Agència Valenciana de Salut]].
+
*[[Palau de Benicarló]]
*[[Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana]]
+
*[[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]]
 +
*[[Política de la Comunitat Valenciana]]
 +
 
 +
== Referències ==
 +
 
 +
* Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana, Título III. La Generalitat - Capítulo I
 +
* Furió, Antoni (1995). Història del País Valencià. p. 179
 +
* Ley Orgánica 5/1982, de 1 de julio, de Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana
 +
* Narbona, Rafael; Muñoz, Rosa; Cruselles, Enrique (1988). Las instituciones. pp. 279-280
 +
* Registro Central de Personal (Julio 2022). «Boletín Estadístico del Personal al servicio de las Administraciones Públicas» (PDF).www.funcionpublica.hacienda.gob.es. Ministerio de Hacienda y Función Pública. p. 11
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
 
 +
* Casey, James (1988). «De reino a provincia: de la Valencia foral a la absolutista (1609-1707)». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3
 +
* Furió, Antoni (1995). Història del País Valencià (en valenciano). Valencia: Edicions Alfons el Magnànim. ISBN 84-7822-159-X
 +
* Narbona, Rafael; Muñoz, Rosa; Cruselles, Enrique (1988). «Las instituciones». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3
 +
* Salvador Esteban, Emilia (1988). «Valencia en el siglo XVI». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3
 +
 
 +
==Enllaços externs==
 +
{{Commonscat|Generalitat Valenciana}}
 +
*[https://www.gva.es Portal de la Generalitat Valenciana]
  
==Enllaços externs==
+
{{Regne de Valéncia}}
*{{traduït de|es|Generalidad_Valenciana}}
 
*[http://www.gva.es Portal de la Generalitat Valenciana]
 
*[http://www.gva.es/cjccv/castellano/Dic207-06.Pdf dictamen] i [http://www.gva.es/cjccv/castellano/EyD207-06.Html resum del dictamen] del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana sobre l'abast de la modificació del terme Generalitat Valenciana pel de Generalitat ''(Inclou referències documentades sobre l'orige de la institució).''
 
  
[[Categoria:Llegislació valenciana]]
+
[[Categoria:Generalitat Valenciana]]
 +
[[Categoria:Governs autonòmics d'Espanya]]

Última revisió del 09:44 26 oct 2024

Escut de la Generalitat Valenciana

La Generalitat Valenciana és el conjunt d'institucions d'autogovern de la Comunitat Valenciana, recuperant les que posseïa l'històric Regne de Valéncia.

Nom oficial[editar | editar còdic]

El nom oficial que té des de l'última redacció de l'Estatut d'Autonomia en l'any 2006 és simplement "Generalitat", substituint la doble denominació anterior: "Generalitat Valenciana" i "Generalidad Valenciana", encara que la denominació popular i més freqüent és la de Generalitat Valenciana.

Composició[editar | editar còdic]

Formen part d'ella les Corts Valencianes (o "Corts"), el President i el Govern Valencià (o "Consell").

Són també institucions de la Generalitat Valenciana la Sindicatura de Contes, el Síndic de Greuges, el Consell Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (o "Consell Jurídic Consultiu") i el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (o "Comité Econòmic i Social").

La Generalitat Valenciana actual se va establir en l'any 1982, despuix d'aprovar-se el corresponent Estatut d'Autonomia.

Història[editar | editar còdic]

En el temps, l'escut de la Generalitat Valenciana s'ha anat desvirtuant

Les Corts de Valéncia de l'any 1418 crearen la Diputació del General (per antonomàsia, Generalitat), en una duració dels càrrecs de tres anys, tenint una funció eixecutiva i administrativa, com seria ara el Govern.

Les Corts de l'any 1510 reorganisaren la designació dels càrrecs de la Generalitat Valenciana, en un sentit més automàtic i menys electiu. En esta estructura es va institucionalisar este organisme, durant l'edat moderna, fins a la seua extinció total, l'any 1709, com a conseqüència de la Guerra de Successió i consegüent derogació dels Furs per mig dels decrets de Nova Planta.

En l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana es va arreplegar el nom de Generalitat Valenciana per a denominar a les noves institucions de govern autonòmic, encara que es tracta d'un organisme absolutament diferent del seu homònim migeval. Va començar el seu funcionament en l'any 1982.

Institucions[editar | editar còdic]

Les principals institucions de la Generalitat Valenciana són:

Ubicació[editar | editar còdic]

La Generalitat Valenciana té la seua sèu en la ciutat de Valéncia, en el Palau de la Generalitat, pero les seues institucions poden establir-se en qualsevol lloc de la Comunitat.

Les Corts tenen la seua sèu en la ciutat de Valéncia, en el Palau dels Borja (abans de Benicarló).

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana, Título III. La Generalitat - Capítulo I
  • Furió, Antoni (1995). Història del País Valencià. p. 179
  • Ley Orgánica 5/1982, de 1 de julio, de Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana
  • Narbona, Rafael; Muñoz, Rosa; Cruselles, Enrique (1988). Las instituciones. pp. 279-280
  • Registro Central de Personal (Julio 2022). «Boletín Estadístico del Personal al servicio de las Administraciones Públicas» (PDF).www.funcionpublica.hacienda.gob.es. Ministerio de Hacienda y Función Pública. p. 11

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Casey, James (1988). «De reino a provincia: de la Valencia foral a la absolutista (1609-1707)». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3
  • Furió, Antoni (1995). Història del País Valencià (en valenciano). Valencia: Edicions Alfons el Magnànim. ISBN 84-7822-159-X
  • Narbona, Rafael; Muñoz, Rosa; Cruselles, Enrique (1988). «Las instituciones». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3
  • Salvador Esteban, Emilia (1988). «Valencia en el siglo XVI». En Manuel Cerdá (dir.), ed. Historia del pueblo valenciano. Valencia: Levante. ISBN 84-404-3763-3

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons