Proyecte:Lo que L'Enciclopèdia no és

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Encara que L'Enciclopèdia és una enciclopèdia relativament peculiar. Per les característiques de l'edició comunitària d'artículs, la constant evolució del material, la diversitat de temes i l'absència d'un pla prefixat de treball, conta en molts traços que no estan presents en les enciclopèdies corrents. Allò, junt a la varietat històrica de continguts que s'han publicat baix el nom de <<enciclopèdia>>, fa a voltes difícil de determinar exactament quin material és adequat per ad ella; en tot i això, existixen certes regles clares sobre quin material no és apropiat en L'Enciclopèdia.

Lo que L'Enciclopèdia no és

L'Enciclopèdia no és una enciclopèdia de paper

L'Enciclopèdia no és de paper. Açò significa que no hi ha un llímit pràctic del número de temes que podem tractar, a excepció de la seua verificabilitat i els atres punts senyalats en esta pàgina.

Hi ha una classe de llímit de facto per al tamany individual de l'artícul, que depén del tamany de descàrrega de la pàgina per als llectors i consideracions de llegibilitat (vore Proyecte:Tamany dels artículs). A partir de cert punt, la partició d'un artícul en diversos apartats, deixant resums adequats, és una forma natural de creiximent per a un tema específic. Alguns temes són tractats en les enciclopèdies impreses de manera reduïda i estàtica. No obstant, L'Enciclopèdia no precisa paper i pot tractar els temes referits en més profunditat i extensió, incloent enllaços rellevants, oportuns o adequats.

Açò també significa que no cal redirigir un tema a un atre parcialment equivalent que tinga major us comú. Es pot establir una secció del tipo «Vore també», en la qual puga dispondre's l'informació adicional que estiga relacionada en el tema de l'artícul.

L'Enciclopèdia no és un diccionari

L'Enciclopèdia no és un diccionari, o una guia d'usos o argots. Els artículs de L'Enciclopèdia no són:

 1. Definicions de diccionari. Ya que L'Enciclopèdia no és un diccionari, no has de crear un artícul per a definir un terme. Un artícul ha d'escomençar generalment en una bona definició; si et trobes en un artícul que només és una definició, comprova si hi ha informació que pogueres afegir i que seria apropiada per a una enciclopèdia. Una excepció ad este punt són els artículs sobre els significats culturals dels números.
 2. Llistes de definicions. No obstant, hi ha [[Proyecte:|pàgines de desambiguació]] que consten d'indicadors a atres pàgines i que s'utilisen per a aclarir diferents significats d'un mateix terme. L'Enciclopèdia també inclou pàgines de anexos d'uns quants camps especialisats.
 3. Guies d'us, d'argots o expressions idiomàtiques peculiars. L'Enciclopèdia no tracta sobre com dir paraules, llenguages, argots o argots d'un determinat grup de persones. L'Enciclopèdia no està destinada a ensenyar a les persones a parlar com un hacker, ni tampoc està obligada a arreplegar les expressions coloquials d'un lloc. No obstant, depenent del context de l'artícul enciclopèdic, pot ser important que es descriga com una paraula és utilisada per a distinguir entre idees semblants i que es confonguen en facilitat. En alguns casos especials, un artícul sobre un terme d'un argot pot ser apropiat per a L'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia no és un editor de pensaments originals

L'Enciclopèdia no és un lloc per a publicar els teus propis pensaments o anàlisis. Este tipos de treballs no publicats i de font primària poden estajar-se en Uquillibres.

 1. Font primària o original. S'inclouen ací propostes de teories i solucions, idees originals, definicions de termes, acunyat de noves paraules, etc. Vore Proyecte:L'Enciclopèdia no és una font primària. Si has realisat investigacions primàries, publica els seus resultats en atres llocs, com ara revistes i atres mijos impresos en revisió per parells o llocs en llínea respectats. L'Enciclopèdia divulgarà eixe treball una vegada que forme part del coneiximent humà acceptat. No tota la informació afegida en L'Enciclopèdia ha d'haver passat per revistes en revisió per parells, pero assegura't de que l'informació és fiable i verificable. Per eixemple, citar un llibre, un mig imprés o un atre recurs en llínea fiable demostra que el material és verificable i no és simplement l'opinió de l'editor.
 2. Invencions originals. Si inventes la paraula xzoxFof o un nou tipo de ball, això no és material per a un artícul fins que una font secundària informe sobre això.
 3. Resenyes crítiques. Les biografies i els artículs sobre treballs artístics han de ser enciclopèdics. Per supost, l'anàlisis crític sobre l'art és benvingut, si està fonamentat en les observacions directes de parts externes. Llig també el punt 5.
 4. Ensajos personals o blogs que exponguen les teues opinions particulars sobre un tema. L'Enciclopèdia ha de compilar el coneiximent humà, no ser un vehícul per a convertir les opinions personals en part del coneiximent humà. En la situació inusual a on les opinions d'un únic individu són prou importants per a discutir, és preferible deixar que atres persones escriguen sobre elles. Els ensajos personals de temes relacionats en L'Enciclopèdia són benvinguts en Meta.
 5. Opinions sobre acontenyiments actuals; són un cas particular del punt anterior. Encara que els temes d'actualitat poden rebolicar passions i tentar la gent al proselitisme, per eixemple: defenses apassionades dels teus punts de vista favorits, L'Enciclopèdia no és un mig per a açò. Els artículs han de mantindre un equilibri, i les entrades dels acontenyiments actuals requerixen una perspectiva raonable. Ademés, els enciclopedistes han d'esforçar-se per escriure artículs que no es tornen ràpidament en obsolets.
 6. Fòrums de discussió. L'idea principal de L'Enciclopèdia és crear una enciclopèdia. Pots parlar en els atres enciclopedistes en les seues pàgines de discussió i resoldre els problemes relacionats en els artículs en les pàgines de discussió respectives, pero la discussió no ha de filtrar-se als artículs en si i ha de llimitar-se a com millorar l'artícul, no al tema en si mateix.

L'Enciclopèdia no és una tribuna d'opinió

L'Enciclopèdia no és un lloc per a defenses d'idees, proselitismes, propaganda o publicitat. Per tant, els artículs de L'Enciclopèdia no són:

 1. Propaganda o defenses d'idees de cap tipo. Un artícul pot informar objectivament sobre lo que les distintes parts implicades en un assunt diuen, sempre i quan es faça des d'un punt de vista neutral. Si vols convéncer a algú dels teus punts de vista preferits, utilisa Usenet o escomença un blog.
 2. Autopromoció i autobiografies. Els enciclopedistes han d'evitar contribuir en artículs sobre si mateixos, les seues famílies o assunts que estiguen personalment implicats, puix es fa difícil mantindre el punt de vista neutral mentres s'editen. Són igualment inacceptables els artículs autobiogràfics o aquells a on tingues un interés personal, com a proyectes personals (vore Proyecte:Autobiografia i Proyecte:Autopromoció).
 3. Publicitat. Els artículs sobre companyies i productes són acceptables si s'escriuen en un estil objectiu i neutral. Ademés, tots els artículs han de ser verificables per terceres parts, per la qual cosa artículs sobre empreses molt chicotetes provablement no siguen acceptables. Els enllaços externs a organisacions comercials són acceptables si poden servir per a identificar les empreses importants associades a cert tema. Ademés, L'Enciclopèdia no promociona cap negoci i no té programes d'afiliació (vore Proyecte:Spam).

L'Enciclopèdia no és un almagasén d'enllaços, imàgens o archius

L'Enciclopèdia no és un espill ni un almagasén d'enllaços, imàgens o fichers informàtics. Tot el contingut afegit a L'Enciclopèdia pot ser editat per a incloure's en l'enciclopèdia. Per a afegir qualsevol material, has d'estar d'acort en lliberar-lo per al seu us lliure per mig de la llicència GFDL. Els artículs de L'Enciclopèdia no són:

 1. Coleccions d'enllaços externs o directoris d'Internet. No hi ha res incorrecte en afegir enllaços útils en contingut rellevant a un artícul; no obstant, les llistes excessives poden apoquir l'artícul i reduïxen el propòsit de L'Enciclopèdia. En els artículs sobre temes en moltes pàgines web de fans, és apropiat incloure un enllaç a un lloc important, sent marcat este com a tal (vore Proyecte:Enllaços externs).
 2. Coleccions d'enllaços interns, exceptuant les Proyecte:pàgines de desambiguació quan el títul de l'artícul és ambigu, i per a anexos que ajuden en l'organisació dels artículs. Les llistes alfabètiques que no afigen informació adicional han de ser convertides en categories (vore Categoria:L'Enciclopèdia:Transformar en categoria).
 3. Coleccions de material en domini públic o d'atres fonts, com a llibres sancers o còdic font de programes, documents històrics, cartes, lleis, proclamacions i atres materials que només són útils si no són modificats ni editats. Les còpies completes de fonts primàries, com a taules matemàtiques, taules astronòmiques o còdics font, han d'anar a Uiquisource. No és incorrecte utilisar material en domini públic per a afegir contingut als artículs.
 4. Coleccions de fotografies, imàgens o atres materials multimèdia. Si estàs interessat en presentar una image, considera afegir-la a L'Enciclopèdia.

L'Enciclopèdia no és un estage de pàgines web, blogs o una xàrcia social

L'Enciclopèdia no intenta ser un lloc per a estajar pàgines webs personals, blogs o atres wikis. Les pàgines de L'Enciclopèdia no són:

 1. Pàgines d'usuari. Els enciclopedistes tenen les seues pròpies pàgines d'usuari, pero són utilisades per a informació rellevant per a treballar en l'enciclopèdia. Si desiges fer una pàgina web personal o un blog, utilisa algun dels molts proveïdors gratuïts que existixen en Internet. Les pàgines d'usuari no han de ser una xàrcia social, sino proporcionar una capacitat de colaboració efectiva.
 2. Almagasén d'archius. Puja únicament els archius que uses o tingues planificat usar en els artículs de l'enciclopèdia; d'una atra manera poden ser eliminats.

L'Enciclopèdia no és una colecció d'informació sense criteri

L'Enciclopèdia no és una colecció sense criteri de senyes d'informació. Els artículs de L'Enciclopèdia no són:

 1. Llistes de FAQs. Els artículs de L'Enciclopèdia no han de ser llistes de FAQs (preguntes freqüents en les seues respostes). En el seu lloc, cal donar-los el format adequat a l'informació que proporcionen, en una prosa neutral dins de l'artícul apropiat. Uiquillibres pot ser útil per als que estan interessats en crear FAQs.
 2. Llistes de temes associats lliurement com cites, aforismes o persones. No obstant, pot ser útil afegir alguna cita o aforisme per a ilustrar el contingut d'un artícul.
 3. Guies de viage. Un artícul sobre París hauria de mencionar punts importants com la Torre Eiffel o el Louvre, pero no les direccions i teléfons d'hotels o el preu d'un café en els Camps Elíseus.
 4. Commemoracions. Pot ser trist quan les persones moren, pero L'Enciclopèdia no és un lloc per a honrar-les. Els personages dels artículs de L'Enciclopèdia han de tindre una rellevància més allà del recort afectuós de les seues amistats o familiars.
 5. Notícies. L'Enciclopèdia no ha d'oferir notícies de primera mà. L'Enciclopèdia té artículs enciclopèdics sobre temes de significancia històrica que són notícies en l'actualitat i poden estar més actualisats que la majoria de les fonts referencials, pel fet que es poden realisar edicions per a incorporar nova informació. Vore Actualitat.
 6. Entrades genealògiques o entrades de guies de teléfons. Els artículs biogràfics han de ser per a persones en algun tipos de rellevància, èxit o notorietat. Un mig per a mesurar esta rellevància és la utilisació de fonts externes, tant de dins d'internet com de fora. Persones que no conseguixen esta rellevància poden ser mencionades dins d'atres artículs.
 7. Directoris o entrades de directoris o discussions sobre un tema. Per eixemple, en un artícul sobre una emissora de ràdio s'han d'excloure per regla general les llistes d'acontenyiments actuals, promocions, números de teléfons, etc., encara que pot ser acceptable mencionar els acontenyiments principals o promocions. Ademés, les pàgines de discussió associades a un artícul són per a parlar sobre l'artícul, no sobre el tema de l'artícul.
 8. Manuals d'instruccions. Mentres que L'Enciclopèdia conté descripcions de persones, llocs i coses, els artículs han d'ometre instruccions, sugerències o manuals. Açò inclou tutorials, guies de videojocs i receptes de cuina. El proyecte Uiquillibres té eixa funció. Es necessari destacar que en l'espai de nom L'Enciclopèdia sí que pot haver manuals d'ajuda sobre com editar en L'Enciclopèdia.
 9. Proyectes educatius. A pesar de contindre enllaços a atres artículs i pàgines de proyectes relacionats, els artículs de L'Enciclopèdia tenen una estructura l'objectiu de la qual és informar, no educar sobre una matèria o tema concret. Per això, no han d'incloure's eixemples, eixercicis, estructures en temaris o semblants.

L'Enciclopèdia no és una bola de cristal

L'Enciclopèdia no és una colecció d'especulacions sense verificar. Tots els artículs sobre acontenyiments futurs han de ser verificables i l'importància del tema prou ampla per a meréixer un artícul de la mateixa manera que un tema ya passat. En detall:

 1. Els acontenyiments futurs prevists o programats han d'incloure's si l'acontenyiment és rellevant i té una alta provabilitat d'ocórrer. Jocs Olímpics de Londres 2012 seria un tema apropiat, pero els Jocs Olímpics de 2032 no, puix encara no hi ha fonts verificables.
 2. Del mateix modo, els elements d'una llista predeterminada o un patró sistemàtic de nomenat, que preassignen acontenyiments o descobriments futurs, no són temes convenients per a artículs, si només es coneix informació general sobre ells. Per eixemple, Llistat de noms dels ciclons tropicals és enciclopèdic, pero la tempestat tropical Alex (2010) no ho és. Certes extrapolacions, com els elements químics, abans del seu aïllament en laboratori, solen ser considerats enciclopèdics.
 3. Els artículs que presenten extrapolació, especulació, i història futura són font primària i, per tant, desapropiats. Per supost, ha d'haver artículs sobre treballs artístics notables, ensajos i investigació fiable que incorporen prediccions. És dir, un artícul de Star Trek és apropiat; un artícul sobre les armes que usarem en la III Guerra Mundial no ho és.

És apropiat informar sobre la discussió i els arguments de les perspectives de futures propostes i proyectes, o sobre si ocorrerà un cert desenroll, incorporant referències a la dita discussió. No és apropiat incloure idees pròpies o anàlisis, a causa de la seua condició de font primària. Els artículs sobre productes que no han sigut llançats encara, com a jocs o películes, requerixen un atenció especial per a no convertir-los en publicitat.

L'Enciclopèdia no està censurada

L'Enciclopèdia pot contindre material que alguns llectors poden considerar ofensiu. Qualsevol que lligga L'Enciclopèdia pot editar un artícul i els canvis es mostren automàticament, sense passar per revisions, per tant L'Enciclopèdia no pot garantisar que els artículs o imàgens són apropiades per a chiquets o seguixen certes normes socials.

Ademés, si be les imàgens o térmens ofensius solen ser retirats al ser usats en una forma indiscriminada, no ho són quan són utilisats en circumstàncies enciclopèdiques, com ara cites o ilustració d'artículs relacionats en la pornografia, les costums socials o l'anatomia humana.

Lo que la comunitat de L'Enciclopèdia no és

L'Enciclopèdia no és un camp de batalla

S'espera que cada usuari es relacione en els atres d'una manera civilisada, tranquila i en esperit de cooperació. No insultes, acaces o intimides a aquells en els que estàs en desacort. En el seu lloc, acosta't a l'assunt d'una manera inteligent, i entaula una discussió educada.

Si un usuari actua de manera incivil, insultant, sense cooperar, amenaçant o acaçant-te, això no és una excusa per a actuar de la mateixa manera. Respon als fets i ignora les circumstàncies desagradables.

Ademés, no crees o modifiques artículs només per a respalar els teus arguments. No utilises L'Enciclopèdia per a fer amenaces llegals contra el proyecte o els enciclopedistes. Hi ha atres mijos per a comunicar problemes llegals.<ref>Si creus que els teus drets llegals han segut violats, pots contactar en els administradors de L'Enciclopèdia. Les amenaces no són tolerades i poden acabar en l'expulsió.

L'Enciclopèdia no és un experiment d'anarquia

L'Enciclopèdia és lliure i oberta, pero restringix abdós térmens quan interferixen en el propòsit de crear una enciclopèdia. Per tant, L'Enciclopèdia en principi no és un fòrum de llibertat d'expressió. El fet de que L'Enciclopèdia siga un proyecte obert i autònom no significa que el seu propòsit siga explorar la viabilitat de comunitats anarquistes. El nostre propòsit és crear una enciclopèdia, no provar els llímits de l'anarquisme. Vore meta:Power structure (en anglés).

L'Enciclopèdia no és un experiment de democràcia

L'Enciclopèdia no és un experiment de democràcia. L'objectiu principal és construir una enciclopèdia. Encara que en alguns processos s'utilisen votacions, en general, i especialment en l'edició de continguts, es preferix la discussió per a buscar el consens.

L'Enciclopèdia no és una burocràcia

L'Enciclopèdia no és terreny per a experimentar un sistema jurídic. S'ha d'evitar l'acumulació d'instruccions detallades. Els desacorts s'han de solucionar a través de la discussió i el consens, en conte d'apegar-se estrictament a regles i procediments. S'ha de seguir l'esperit i no la lletra de les polítiques i directrius.

Referències

Vore també