Palmira

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ruines monumentals de Palmira

Palmira (en àrap تدمر Tadmor o Tadmir) fon una antiga ciutat situada en el desert de Síria, en l'actual província de Homs a 3 km de la moderna ciutat de Tedmor o Tadmir, (versió àrap de la mateixa paraula aramea "palmira", que significa "ciutat dels arbres de dátil"). En l'actualitat a soles persistixen les seues àmplies ruïnes que són foc d'una abundant activitat turística internacional. L'antiga Palmira fon la capital de l'Imperi de Palmira baix l'efímer regnat de la reina Zenobia, entre els anys 268 - 272.

Palmira fon elegida com a Patrimoni de l'Humanitat en l'any 1980. El 20 de juny de l'any 2013, l'Unesco inclogué a tots els llocs de Síria en la llista del Patrimoni de l'Humanitat en perill per a alertar sobre els riscs als que estan exposts per la Guerra Civil Síria i l'Estat Islàmic.

Història[editar | editar còdic]

En el veïnat de l'oasis d'Afqa es varen produir els primers assentaments d'els que es coneix la seua existència dels archius de Mari. En la Bíblia es menciona en els noms de Tadmor i Tamar (encara que hi ha certa confusió en una atra ciutat prop de la Mar Morta). Durant el predomini dels seléucits en Síria, Palmira conseguí la seua independència.

En l'any 41 a. C. els habitants de Palmira varen fugir de les tropes de Marc Antoni a l'atre costat del Éufrates. En el sigle I a. C. Síria s'havia convertit en província romana i la ciutat prosperà enormement en el comerç de caravanes en estar situada en la ruta de la seda. «Independent entre dos Imperis», la definix Plini el Vell.

Despuix d'una visita, l'emperador Adriano otorgà a Palmira els drets de ciutat lliure i canvià el nom a Palmyra Hadriana. Despuix de la captura en l'any 260 de l'emperador romà Valeriano en la guerra contra els sasànits, Palmira defengué les fronteres baix el mando del governador Septimio Odenato. Despuix del seu assessinat en l'any 267, la seua viuda Zenobia en nom del seu fill Vabalato, establí en Palmira la capital d'un regne que s'estengué per Síria i el Líban. Mantingué la seua independència durant quatre anys front a l'acoso de l'Imperi Romà, conseguint estendre la seua àrea d'influència fins a Egipte. En l'any 272 fon derrotada i portada captiva per l'emperador romà Aureliano qui la va fer tirar d'un carro encadenada en cadenes d'or durant la seua marcha triumfal. Despuix fon perdonada i es pugué retirar a una vila en Tibur. Despuix d'un segon tumult dels seus habitants, Palmira fon arrasada en l'any 273.

Diocleciano reconstruí despuix Palmira encara que la nova ciutat era més chicoteta i establí un campament en les seues rodalies com a defensa contra els sasánits. En l'any 634 fon presa pels musulmans i en l'any 1089 fon completament destruïda per un terremot.

Galeria[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons