Enrique García Asensio

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Enrique García Asensio
Enriquega.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Músic i Director d'orquesta
Naiximent: 22 d'agost de 1937
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Enrique García Asensio (Valéncia, 22 d'agost de 1937) és un músic i director d'orquesta valencià. Es feu popular per la seua intervenció en el programa de televisió El Món de la Música, en castellà, El Mundo de la Música, (1976-1980), en RTVE.

Biografia[editar | editar còdic]

Enrique García Asensio naixqué en la ciutat de Valéncia. Cursà els seus estudis musicals en el Real Conservatori Superior de Música de Madrit, se diplomà en Violí, Música, Harmonia, Contrapunt, Fuga i Composició.

Als 11 anys formà part, com a violí, en l'Orquesta del Conservatori de la que aplegaria a ser Concertí i més tart Director. Ha dirigit casi totes les Orquestes d'Espanya.

García Asensio posseïx una tècnica de direcció "heretada del mestre Celibidache, del qui fon discípul" i assistent. La seua influència com a mestre és latent en tota una generació de directors i "és d'una determinació i transcendència tals que qualsevol prospecció o estudi d'esta disciplina en el nostre país, en els últims cinquanta anys, gira inexorablement entorn al seu incansable ritme de treball, el seu rellevant talent i a la seua enrrolladora personalitat".

Director[editar | editar còdic]

Fon el primer director espanyol que guanyà el prestigiós concurs de direcció orquestal Dimitri Mitropoulos, en tan sol vintinou anys, al front de l'Orquesta Filharmònica de Nova York.

L'influència del seu mestre Sergiu Celibidache es constata en la seua aproximació musical en lo que es denomina fenomenologia musical.

En l'any 1970 obtingué la càtedra de Direcció d'orquesta en el Real Conservatori Superior de Música de Madrit. Fon director de l'Orquesta Simfònica de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) des de 1966, junt en Antoni Ros-Marbà i posteriorment Odón Alonso, fins a 1984, quan és substituït per Miguel Ángel Gómez Martínez; i des de 1998 substituint a Sergiu Comissiona, fins a l'any 2001, quan és rellevat per Adrian Leaper.

El 24 d'abril de 2010 va apadrinar la creació de la Banda Simfònica de Granada, dirigint-la com a director convidat. També fon director convidat de la Banda de Música Municipal «Mestre Enrique Montero» de Chiclana de la Frontera (Càdis).

El 24 de febrer de 2015, el mestre García Asensio, va dirigir magistralment la difícil obertura del Barber de Sevilla de Rossini a l'orquesta simfònica del Conservatori Professional de Música "José Salinas" de Baza (Granada), en el XXV aniversari d'este conservatori, i que al final va provocar que el públic s'alçara en ple per a aplaudir entusiasmat.

Ha segut director titular de l'Orquesta de Valéncia i el seu principal director convidat des de l'any 1992.

Conscient de la responsabilitat de recolzar les noves generacions de creadors, són incontables les "estrenes absolutes dels més rellevants creadors musicals que constaten l'alt grau de confiança del que és mereixedor el mestre1​"

La seua activitat professional en el camp internacional es desenrolla en: Canadà, Estats Units, Mèxic, Puerto Rico, Argentina, Uruguai, República Dominicana, Brasil, Japó, Islàndia, Bulgària, Romania, Grècia, Israel, Rússia, Suràfrica, Irlanda del Nort, Suïssa, Anglaterra, Portugal, Itàlia, França, Bèlgica, Alemània, Àustria, Holanda, Dinamarca, Chèquia i Eslovàquia.

Posseïx una extensa discografia realisada en Espanya i Anglaterra.

Cursos[editar | editar còdic]

Ha segut assistent del Mestre Celibidache en els cursos internacionals que este impartí en Bolònia (Itàlia) i Munich (Alemània), aixina com en les classes de l'Acadèmia Chigiana de Siena (Itàlia) de 1960 a 1963.

En l'estranger, ha donat cursos de Direcció d'Orquesta en Santo Domingo (República Dominicana), Iasi i Bucarest (Romania) i Kerkrade (Holanda).

En Espanya han segut molts els cursos impartits: Toledo, Madrit, Valéncia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Conca), Villafranca dels Fancs (Badajoz), Brihuega (Província de Guadalajara) i Granada.

En el Regne de Valéncia: Llíria, Bunyol, Cullera, L'Olleria, Vila-real, Nules, Sogorp, Benicàssim, Vall d'Uxó, Montroy, Algar de Palància i Pinoso.

Distincions i reconeiximents[editar | editar còdic]

  • Des de la seua creació en l'any 1986 i fins a juny de 2018, fon membre del Consell Valencià de Cultura (CVC) de la Generalitat Valenciana.
  • Ha segut nomenat Director Honorari de moltes agrupacions musicals de gran prestigi, entre elles: L'Unió Musical de Llíria i la Societat "L'Artística" de Bunyol.
  • És Acadèmic corresponent, de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de Valéncia.
  • Cavaller de l'Orde del Sant Càliç.
  • Cavaller de la Real Orde de Santa Maria del Puig.

Acadèmic de la RACV[editar | editar còdic]

En l'any 2015, Enrique García Asensio fon nomenat Acadèmic d'Honor de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). La Música, fonamental per a la Real Acadèmia. Un eminent Director d'Orquesta, Mestre i Músic, Enrique García Asensio, fon nomenat Acadèmic d'Honor de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana en la Junta General del 28 de novembre de 2015. D'esta manera, la Real Acadèmia tornà a reconéixer els mèrits dels grans músics valencians, com ya fera en el seu moment en el reconegut Mestre Joaquín Rodrigo, qui va rebre idèntic nomenament.

Enllaços externs[editar | editar còdic]