Puerto Rico

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Bandera de Puerto Rico
Panoràmica de San Felipe del Morro des de la baïa de San Juan.

Puerto Rico és un estat insular d'Amèrica Central lliurement associat als Estats Units d'Amèrica. L'illa de Puerto Rico, el nom arawak original de la qual era Borikén (en castellà Borinquen), és la més chicoteta i la més oriental de les Antilles Majors i està situada entre l'oceà Atlàntic al nort i el mar Carip al sur. A l'oest, el pas de la Mona el separa de la República Dominicana, i a l'est el pas de les Vèrgens el separa de les illes Vèrgens dels Estats Units.

L'extensió total és de 9.104 km² i la població és de 3.957.988 habitants (2002).

L'estat de Puerto Rico inclou l'illa principal (montanyosa, en una altura màxima de 1.338 m en el Cerro de Punta) i un bon número d'illes i illots chicotets, les més importants de les quals són les de Mona (deshabitada), Vieques i Culebra.

La seua capital és San Juan, i dins de la seua aglomeració urbana es troben grans nucleus com Bayamón i Carolina, les dos en més de cent mil habitants. La segona ciutat de l'illa és Ponce, en 180.000 habitants.

En l'any 1991, en acabant de que les seues autoritats hagueren declarat el castellà com a llengua oficial, "el poble de Puerto Rico" fon guardonat en el Premi Príncip d'Astúries de les Lletres.

El governador de Puerto Rico demana al Departament de Justícia que reconsidere la postura sobre el plebiscit de l'estat.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons