Nou Mèxic

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ubicació de Nou Mèxic en els Estats Units d'Amèrica

Nou Mèxic és un dels cinquanta estats que conformen els Estats Units d'Amèrica. La seua capital és Santa Fe i la seua ciutat més poblada, Albuquerque.

Va ser el quadragèsim sèptim estat en ser admés a l'Unió, el 6 de giner de l'any 1912, com l'estat número 47, per davant d'Arizona, Alaska i Hawai, últim estat en ser admés.

Llimits[editar | editar còdic]

Està ubicat en la regió oest del país, divisió Montanyes Rocoses. Llimita al nort en Colorado, al noreste en Oklahoma, a l'est i surest en Texas, al suroest en Chihuahua (Mèxic), a l'oest en Arizona i al noroest en Utah.

Demografia[editar | editar còdic]

En 314.915 km² és el quint estat més extens —per darrere d'Alaska, Texas, Califòrnia i Montana— i en 6.54 hab/km², el sext menys densament poblat, per davant de Dakota del Sur, Dakota del Nort, Montana, Wyoming i Alaska, el menys densament poblat.

Economia[editar | editar còdic]

La producció de petròleu i gas, el turisme i la despesa del govern federal són importants impulsors de l'economia estatal. El govern estatal té un elaborat sistema de crèdits fiscals i assistència tècnica per a promoure el creiximent de l'ocupació i l'inversió empresarial, especialment en noves tecnologies.

Nou Mèxic és el tercer major productor de petròleu cru i nové en els Estats Units.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons