Diferència entre les revisions de "Saragossa"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - ']]''' a ']] ''')
Llínea 1: Llínea 1:
La ciutat de '''Saragossa''', és la capital de la [[Comunitat Autònoma]] d'[[Aragó]] i de la [[província de Saragossa]]. És la quinta ciutat [[Espanya|espanyola]] en població en 666.129 habitants i la quarta en activitat econòmica. El seu nom actual procedix de l'antic topònim romà, ''[[Caesaraugusta]] '', nom que va rebre en honor a l'emperador [[Cèsar August]] en el [[14 a. C.|14 a. C.]], i que va arribar als nostres dies a través  de l'àrap ''[[Saraqusta]] ''. Està a la vora dels rius [[Ebre]], [[Huerva]] i [[Gállego]] i del [[Canal Imperial d'Aragó]], en el centre d'un àmplia vall.
+
La ciutat de '''Saragossa''' (''Zaragoza'' en [[Idioma castellà|castellà]]), és la capital de la [[Comunitat Autònoma]] d'[[Aragó]] i de la [[província de Saragossa]]. És la quinta ciutat [[Espanya|espanyola]] en població en 666.129 habitants i la quarta en activitat econòmica. El seu nom actual procedix de l'antic topònim romà, ''[[Caesaraugusta]] '', nom que va rebre en honor a l'emperador [[Cèsar August]] en el [[14 a. C.|14 a. C.]], i que va arribar als nostres dies a través  de l'àrap ''[[Saraqusta]] ''. Està a la vora dels rius [[Ebre]], [[Huerva]] i [[Gállego]] i del [[Canal Imperial d'Aragó]], en el centre d'un àmplia vall.
  
 
La seua privilegiada situació geogràfica —A uns 300 km de [[Madrit]], [[Barcelona]], [[Valéncia]], [[Bilbao]] i [[Toulouse]]— La convertix en un important nuc de comunicacions.
 
La seua privilegiada situació geogràfica —A uns 300 km de [[Madrit]], [[Barcelona]], [[Valéncia]], [[Bilbao]] i [[Toulouse]]— La convertix en un important nuc de comunicacions.

Revisió de 18:49 28 dec 2013

La ciutat de Saragossa (Zaragoza en castellà), és la capital de la Comunitat Autònoma d'Aragó i de la província de Saragossa. És la quinta ciutat espanyola en població en 666.129 habitants i la quarta en activitat econòmica. El seu nom actual procedix de l'antic topònim romà, Caesaraugusta , nom que va rebre en honor a l'emperador Cèsar August en el 14 a. C., i que va arribar als nostres dies a través de l'àrap Saraqusta . Està a la vora dels rius Ebre, Huerva i Gállego i del Canal Imperial d'Aragó, en el centre d'un àmplia vall.

La seua privilegiada situació geogràfica —A uns 300 km de Madrit, Barcelona, Valéncia, Bilbao i Toulouse— La convertix en un important nuc de comunicacions.

La ciutat ostenta els títuls de Molt Noble, Molt Lleal, Molt Heròica, Molt Benèfica, Sempre Heròica i Immortal, otorgats majoritàriament després de la seua resistència enfront de l'eixèrcit napoleònic en els llocs de Saragossa durant la Guerra de la Independència. Tots estos títuls queden reflectits en el seu escut, per mig de les inicials de cada un d'ells.

Celebra la seua festa major en honor a la Mare de Deu del Pilar el 12 d'octubre. El patró de la ciutat és Sant Valero (29 de giner).

Entre el 14 de juny i el 14 de setembre del 2008, any del bicentenari dels Llocs de Saragossa i centenari de la exposició Hispà-Francesa de 1908, Saragossa va acollir l'exposició internacional Expo Saragosa 2008 dedicada a l'aigua i el desenroll sostenible. L'any 2014 organisarà l'Exposició Internacional de Jardineria i Horticultura, regulada per l'AIPH [1] i aspira a ser la Capital Europea de la Cultura l'any 2016.[2]

Ademés, la ciutat de Saragossa és seu del Secretariat de la ONU per a la Década de l'Aigua.[3][4][5]

Vore també

Referencies

Enllaços externs


 
Capitals de província d'Espanya · 750px-Flag of Spain svg.png
Alacant · Albacete · Almeria · Àvila · Badajoz · Barcelona · Bilbao · Burgos · Càceres · Cadis · Castelló de la Plana · Ciudad Real · Conca · Córdova · Girona · Granada · Guadalajara · Huelva · Jaén · La Corunya · Las Palmas de Gran Canària · Lleida · Lleó · Logronyo · Lugo · Madrit · Màlaga · Múrcia · Orense · Osca · Oviedo · Paléncia · Palma · Pamplona · Pontevedra · Salamanca · Santa Cruz de Tenerife · Santander · Sant Sebastià · Saragossa · Segòvia · Sevilla · Sòria · Tarragona · Terol · Toledo · Valéncia · Valladolit · Vitòria · Zamora