Diferència entre les revisions de "Joan Ribó"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'cridada' a 'nomenada')
 
(No se mostra una edició intermija del mateix usuari)
Llínea 40: Llínea 40:
  
 
{{Cita|''Desde que Compromís y el PSPV accedieron al poder en el Ayuntamiento en mayo de 2015, hasta 16 entidades catalanistas han recibido un total de 870.823 euros en ayudas a través de convenios, subvenciones nominativas y contratos menores y de publicidad.''|(''[[Las Provincias]]'', 2.5.2022)}}
 
{{Cita|''Desde que Compromís y el PSPV accedieron al poder en el Ayuntamiento en mayo de 2015, hasta 16 entidades catalanistas han recibido un total de 870.823 euros en ayudas a través de convenios, subvenciones nominativas y contratos menores y de publicidad.''|(''[[Las Provincias]]'', 2.5.2022)}}
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
 +
* [http://www.jdiezarnal.com/valenciaalcaldesdelaciudad.html Los Alcaldes de Valencia. J. Díez Arnal]
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Última revisió del 17:49 5 abr 2024

Joan Ribó i Canut
Joan RIbó i Canut.JPG
Joan RIbó en 2011
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Professor i polític.
Naiximent: 17 de setembre de 1947
Lloc de naiximent: Manresa, Barcelona, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Joan Ribó i Canut (Manresa, Barcelona, 17 de setembre de 1947) és un catedràtic d'ensenyança secundària i polític espanyol d'ideologia pancatalanista, és membre de la coalició Compromís, i va ser alcalde de la ciutat Valéncia des del 13 de juny de l'any 2015 fins al 17 de juny de 2023.

Biografia[editar | editar còdic]

Naixcut en Manresa, província de Barcelona, el 17 de setembre de 1947, vixqué en Adrall (Ribera d'Urgellet, província de Lleida) fins que es desplaça a Barcelona per a realisar els estudis de bachillerat. Estudià ingenieria agrònoma en l'Universitat Politècnica de Valéncia i es diplomà posteriorment en tecnologia d'aliments. Realisà el doctorat en l'Institut Agroquímic de Valéncia, a on despuix va continuar en tasques d'investigació al voltant de plaguicides no contaminants. En este periodo va publicar huit treballs d'investigació i va dirigir tres tesis de llicenciatura i tres tesis doctorals per a les facultats de Químiques i Biològiques de l'Universitat de Valéncia.

Fon professor durant sèt anys de l'Universitat Politècnica de Valéncia en les Escoles Superiors d'Ingeniers Agrònoms i Industrials a on va assumir durant dos anys el càrrec de Director del Departament de Química (en caràcter d'interí). En l'any 1978 va aprovar les oposicions de professor agregat de Física i Química d'Ensenyança Mija. Cinc anys més tart va obtindre per concurs d'oposició la plaça de catedràtic. Des d'eixe moment va desenrollar la seua llabor docent en els instituts de Bachillerat de Manises, els de Valéncia (Sorolla i Districte Marítim) i el de Meliana, a on actualment té plaça en excedència per a ser regidor en l'ajuntament de la ciutat de Valéncia.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

Monolito en la Plaça de l'Ajuntament de Valéncia

La seua activitat política comença en la participació en la constitució del Sindicat Democràtic des de posicions ideològiques cristianes progressistes,​ propenques a la Teologia de la lliberació​ (Germandat Obrera d'Acció Catòlica i Cristians pel Socialisme). Ingressa en el Partit Comuniste del País Valencià (PCPV) quan es constituïx la Junta Democràtica d'Espanya, convertint-se en Secretari General de EUPV (la branca valenciana d'Esquerra Unida) en la ciutat de Valéncia entre els anys 1992 i 1997, quan és elegit en deixar el càrrec Albert Taberner.​ En l'any 2003 deixa el càrrec (ara conegut en el nom de Coordinador General) en mans de Gloria Marcos. Ribó també ha format part de les primeres eixecutives de Comissions Obreres (CC.OO.) d'Ensenyança sent elegit delegat sindical en dos eleccions sindicals.

Ha segut defensor de les aliances electorals en tercers partits (primer la nomenada L'Entesa a les eleccions autonòmiques de l'any 2003 i despuix de Compromís pel País Valencià en les eleccions autonòmiques de 2007.​

Fon diputat en les Corts Valencianes entre els anys 1995 i 2007. Des de 1999, any en que és candidat per primera volta a la presidència de la Generalitat Valenciana, fon portaveu del grup parlamentari de EUPV. En l'any 2003 anuncia que deixa el càrrec de Coordinador General de EUPV, sent el portaveu del grup parlamentari de les Corts Valencianes fins al final de la llegislatura. Entre 2007 i 2010 deixa la política activa i retorna a la seua activitat professional, la de professor de secundària en l'institut de Meliana.

A raïl de la crisis de EUPV, en la que la formació es va partir en dos (els seguidors de Marcos i els militants d'Esquerra i País en Projecte Obert , corrent interna de la que Ribó era el líder), alguns dirigents varen ser expulsats el més d'abril de 2008 (com el propi Ribó i el també ex secretari general del PCPV, Alfred Botella) o han abandonat la formació de EUPV (Juan Manuel Busto, exalcalde de Puçol; i José Bort, regidor d'Albuixech). En l'any 2010, Joan Ribó torna a la primera llínea política en ser proclamat candidat de l Coalició Compromís a l'alcaldia de Valéncia en les eleccions municipals de 2011.​ La seua candidatura va rebre més del 9% dels vots, i es va convertir en tercera força en el consistori municipal en 3 regidors.

Des de la seua creació en juliol de 2012, Joan Ribó és un dels dos portaveus d'estructura en l'eixecutiva de Compromís.​

El 13 de juny de 2015 fon investit Alcalde de Valéncia en els vots a favor de Compromís (9 regidors), el PSPV (5 regidors) i Valéncia en Comú (3 regidors).

En juny de l'any 2018 fon imputat per presunts delictes de prevaricació administrativa i impediment de l'eixercici dels drets cívics, per no haver entregat informació sobre una enquesta a l'oposició.​ No obstant, un més despuix esta causa va quedar archivada per entendre el Jujat que no existia conducta antijurídica.

Subvencions al pancatalanisme[editar | editar còdic]

Artícul del Diari Las Provincias

El govern municipal que ha presidit Joan Ribó s'ha caracterisat per concedir quantioses cantitats de diners en forma de subvencions a entitats pancatalanistes, com són Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Societat Coral El Micalet, fundació Bromera i atres més, retallant per contra les subvencions a les entitats valencianistes com Lo Rat Penat, la RACV i atres.

Desde que Compromís y el PSPV accedieron al poder en el Ayuntamiento en mayo de 2015, hasta 16 entidades catalanistas han recibido un total de 870.823 euros en ayudas a través de convenios, subvenciones nominativas y contratos menores y de publicidad.
(Las Provincias, 2.5.2022)

Bibliografia[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]


Predecessor:
Rita Barberà Nolla
Escudo de Valencia 2.svg
Alcalde de Valéncia

2015 - 2023
Successor:
María José Català Verdet