María José Català

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «María José Català Verdet»)
Anar a la navegació Anar a la busca
María José Català Verdet
María José Catalá candidata2023.jpg
Maria José Català en l'any 2023
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Política. Alcaldesa de Valéncia
Naiximent: 3 de març de 1981
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

María José Català Verdet (Valéncia, 3 de març de 1981) és una política valenciana del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, que fon consellera de la Generalitat Valenciana. Ha segut Diputat en les Corts Valencianes y actualment és l'Alcaldesa de Valéncia.

Biografia[editar | editar còdic]

És llicenciada en Dret per l'Universitat CEU Cardenal Herrera de Valéncia, a on també feu un màster en Administració i Direcció d'Empreses. En l'any 2007 fon elegida alcaldesa de Torrent (L'Horta Oest) i posteriorment diputada per la província de Valéncia en les eleccions generals d'Espanya de l'any 2008, encara que va deixar el seu escany en el Congrés en octubre del mateix any per a dedicar-se a la seua llabor municipal, cedint el seu lloc a Teresa García Sena. El 30 de decembre de 2011, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, nomenava a María José Català, nova Consellera d'Educació, rellevant a José Císcar.​

Ha segut alcaldesa de Torrent entre el 16 de juny de 2007 i el 2 de giner de 2012, guanyant dos voltes consecutives per majoria absoluta. Obtenint 18.753 vots, el 47,91% dels vots en les eleccions del 22 de maig de 2011 i 14 regidors del Partit Popular (PPCV) en Torrent.

Estudis i carrera[editar | editar còdic]

És llicenciada en Dret, doctora en Dret Públic per l'Universitat CEU-Moradura Herrera, advocada colegiada en l'Ilustre Colege d'Advocats de Valéncia i Màster MBA en Direcció i Gestió d'empreses.

Doctorat en Dret Públic[editar | editar còdic]

Des de març de l'any 2017 és doctora en Dret Públic per l'Universitat CEU-Moradura Herrera, obtenint una calificació de sobreixent cum laude despuix de defendre la seua tesis doctoral El tema del nostre temps: política i ciutadania, en la que propon una série de mides​ per a aplacar el divorç entre els votants i els seus representants públics, realisant un alegat a la transparència i a la participació ciutadana en la vida pública.

És professora de Ciències Polítiques en l'Universitat CEU Moradura Herrera i professora de Dret Constitucional en l'Universitat Internacional de Valéncia.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

En l'any 2007 i en tan sol 26 anys va trencar el conegut com a «cinturó roig»​ de l'àrea metropolitana de Valéncia i va accedir a l'alcaldia de Torrent (segona ciutat en més habitants de la província de Valéncia) en majoria absoluta, que revalidaria en els comicis de l'any 2011.

Ha segut diputada nacional en el Congrés dels Diputats (2008) i vicepresidenta de la Comissió d'Igualtat en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (2007-2011).

En l'any 2012, el president de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra li va cridar per a formar part del Govern Valencià​ i li va encarregar una de les carteres en major pes: la d'Educació, Cultura i Deport. Ademés de consellera, va ser nomenada portaveu del Consell​ de la Generalitat Valenciana en l'any 2014.

Durant la llegislatura 2015-2019 va ser diputada autonòmica i portaveu adjunta del Grup Parlamentari Popular, presidint ademés la Comissió de Sanitat en les Corts Valencianes.

En giner de 2019 va ser nomenada candidata a l'alcaldia de Valéncia4​ pel Partit Popular, i despuix de les eleccions del 26 de maig de 2019 va passar a formar part de la Corporació Municipal de l'Ajuntament de Valéncia com a portaveu del Grup Municipal Popular.

Ademés, és diputada autonòmica en les Corts Valencianes, portaveu en la Comissió de Reglament i de la Comissió d'Estatut dels Diputats. Des de setembre de 2021, és síndic del Grup Popular en Les Corts.​ També és vicesecretària de Política Social del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, i membre de Comité de Drets i Garanties del Partit Popular.

En el XIII Congrés del Partit Popular de la ciutat de Valéncia, celebrat el 10 de juliol de 2020, va ser elegida presidenta en el 98,5 % dels vots.​ En juliol de 2021, despuix del XV Congrés del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, va assumir el càrrec de secretària general despuix de l'elecció de Carlos Mazón com a president de l'organisació política.​

En setembre del mateix any va ser nomenada sindica del grup popular de les corts valencianes. ​

Despuix del nomenament d'Alberto Nuñez Feijóo com a president nacional del Partit Popular, Catalá va ser designada pel propi president com a vocal en el Comité Eixecutiu del PP. En febrer de 2023, Nuñez Feijoó la nomena candidata a l'alcaldia de Valéncia.​

En les eleccions municipals del 28 de maig de 2023, en la participació més alta de la série històrica, un 72,01%, el PP va obtindre la llista més votada en els 19 districtes de la ciutat conseguint 151.482 vots el 36,62% de respals i 13 regidors. Cosa que no ocorria des de l'any 2011. Catalá guanya en 76 barris de Valéncia, inclós el Cabanyal, en alguns la llista popular inclús obtenia el 50% dels respals front a les atres candidatures. ​ Aixina que, Catalá fon nomenada alcaldesa el 17 de juny de 2023 en la sessió constitutiva.​

Referències[editar | editar còdic]

  • «Catalá se erige en la «renovación» del PP y de Valencia frente «al pasado de Ribó»». Las Provincias
  • «Génova nombra a María José Catalá candidata a la alcaldía de Valencia». Valencia Plaza. Consultado el 21 de enero de 2022.
  • «María José Catalá, elegida Síndica del grupo popular en Les Corts». Europa Press
  • Moreno, Paco. Las Provincias Mª José català arrasa en Valencia. [1]
  • Rives, M. A. «María José Català a Carlos Mazón: "Voy a ser tu fiel escudera"». Información

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Predecessor:
Joan Ribó Canut
Escudo de Valencia 2.svg
Alcalde de Valéncia

2023
Successor:
En el càrrec