Esquerra Unida del País Valencià

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «EUPV»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Esquerra Unida del País Valencià
Logo d'EUPV
President {{{president}}}
Líder Marga Sanz
Portaveu
Fundació 1986
Dissolució
Sèu {{{sèu}}}
Ideologia política Esquerra, eurocomunisme, socialisme democràtic, republicanisme, federalisme, ecosocialisme, comunisme i pancatalanisme
Afiliació internacional
Partits que la componen
Web www.eupv.org

Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) és la federació valenciana de l'organisació política espanyola Esquerra Unida, sorgida del Partit Comunista del País Valencià (PCPV).


En les Eleccions Autonòmiques de 1987 EUPV es va aliar en Unitat del Poble Valencià (UPV). Esta aliança va provocar una crisis al si d'Unitat del Poble Valencià. En les Eleccions Autonòmiques de 2003 i a les generals de 2004 EUPV s'ha presentat a les Eleccions en diverses coalicions en Els Verds, L'Entesa, etc. I sempre ha pogut conformar Grup parlamentari propi. En les eleccions de 2007 es presentà dins de la coalició pancatalanista Compromís pel País Valencià, junt al Bloc Nacionalista Valencià, Els Verds i Izquierda Republicana. Esta coalició a soles obtingué 7 escans en total, impossibilitant un pacte que els donara majoria en les corts. Ademés, en les eleccions locals, EUPV pergué tota representació en les ciutats més grans a on es presentava en solitari com Alacant, Castelló i Valéncia i solament revalidaria el regidor d'Elig gràcies a una coalició local en el Bloc Nacionalista Valencià. En 2008, just abans de les eleccions generals, la corrent interna Esquerra i País provocà una escissió, fundant Iniciativa del Poble Valencià, partit que se presentà a les generals en la coalició Bloc-Iniciativa-Verds, en uns resultats testimonials (1,53%), al igual que els obtenguts per EUPV (2,71%).

Des de 2003 fins 2009, la Coordinadora General d'EUPV fon Glòria Marcos. El 8 de març de 2009, en el marc de la X Assamblea del partit, fon rellevada del càrrec en favor de Marga Sanz. L'organisació jovenil del partit és Joves EUPV.

Ideologia[editar | editar còdic]

Segons els estatuts del partit, l'objectiu teòric d'Esquerra Unida del País Valencià és la transformació en un sistema socialiste democràtic, de les pautes econòmiques i socials del vigent sistema capitaliste. Ademés, postula per la defensa de la llibertat, de la igualtat i dels Drets Fonamentals individuals, del mig ambient i de la igualtat entre dones i hòmens. Respecte a la cultura valenciana, la postura d'EUPV és pancatalanista.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]