El Mig Vinalopó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Vinalopó Mig»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Mig Vinalopó
Mapa del Medio Vinalopó.svg
País Espanya
Província Alacant
Capital Elda
Municipi 11
Àrea 799 km²
Habitants
Densitat
171 904 hab..
hab./km²

El Mig Vinalopó o Vinalopó Mig és una comarca del sur de la Comunitat Valenciana, en la província d'Alacant. La seua capital és Elda.

Geografia[editar | editar còdic]

La comarca del Mig Vinalopó és una zona en una orografia molt accidentada, en la que resalten les seues numeroses valls, aixina com les serres que delimiten les seues fronteres naturals.

Es pot dir que la comarca té una forma aparentment rectangular, i està composta per quatre valls: un que discorre de forma vertical i atres tres que ho fan de forma horisontal. La vall principal és el que forma el corredor del riu Vinalopó, nomenada vall del Vinalopó, en disposició nort-sur. En este corredor es troben les localitats en major població, el núcleu format per Elda-Petrer en casi 90.000 habitants, i l'eix Novelda-Aspe que ronda els 50.000 hab.

Economia[editar | editar còdic]

El Mig Vinalopó té una llarga tradició en els sectors industrial i agrícola. Hi ha tres sectors fonamentals en els que es basa l'economia de la comarca: el calcer, el marbre, i la vinya.

Des de principis del sigle XX en Elda s'ha vingut desenrollant una indústria del calcer, que ha anat cobrant pes en els anys, aplegant al seu apogeu durant l'época en la que funcionava en esta localitat la Fira Internacional del Calcer. Encara que durant els últims anys el sector del calcer està travessant una séria crisis, esta indústria s'ha anat expandint durant les últimes décades, formant part ya no solament de l'activitat econòmica d'Elda, sino també d'atres localitats com Petrer i Monóvar.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]


Municipis d'El Mig Vinalopó

L'Alguenya    Asp    Elda    Fondó de les Neus    Fondó dels Frares    Monfort    Monòver    Novelda    Petrer    El Pinós    La Romana de TarafaComarques de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png
L'Alacantí · L'Alcoyà · L'Alcalatén · L'Alt Maestrat · L'Alt Millars · L'Alt Palància · L'Alt Vinalopó · El Baix Maestrat · El Baix Segura · El Baix Vinalopó · El Camp de Morvedre · El Camp de Túria · El Canal de Navarrés · El Comtat · La Costera · La Foya de Bunyol · L'Horta Nort · L'Horta Sur · La Marina Alta · La Marina Baixa · Els Ports · La Plana Alta · La Plana Baixa · La Plana d'Utiel · El Racó d'Ademús · La Ribera Alta · La Ribera Baixa · La Safor · Els Serrans · L'Horta de Valéncia · La Vall d'Albaida · La Vall de Cofrents · El Mig Vinalopó