L'Alcoyà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'Alcoyà
Hoya de Alcoy
Mapa del Alcoiá.svg
País Espanya
Província Alacant
Capital Alcoy
Municipi 8
Àrea 539,70 km²
Habitants
Densitat
109.712 hab..
203,28 hab./km²
Localització de l'Alcoià respecte del País Valencià.png

L'Alcoyà és una comarca de l'interior de la Comunitat Valenciana (Espanya) situada en el nort de la província d'Alacant. La seua capital és la ciutat d'Alcoy i es dividix en dos sub-comarques clarament diferenciades: la Foya de Castalla, al sur, i la Vall d'Alcoy, al nort.

Geografia[editar | editar còdic]

L'Alcoyà és una comarca que es dividix en dos sub-comarques clarament diferenciades, separades per la Serra del Menejador. Al nordest trobem la sub-comarca del Vall d'Alcoy, que comprén la vall humida a on es troba la capital, Alcoy, i a on discorre el curs alt del riu Serpis. Al sur-oest, la sub-comarca de la Foya de Castalla, una planura rodejada de montanyes, de caràcter més sec. Per la seua banda, Banyeres de Mariola és un municipi que queda al marge de les dos sub-comarques, ya que físicament pertany a la comarca de l'Alt Vinalopó.

La zona nort és més plujosa i comprén la conca alta del riu Serpis que desembocarà en la província de Valéncia, mentres que la zona sur és més seca i comprén la conca del riu Monnegre que fertilisa l'Horta d'Alacant, en la comarca del Camp d'Alacant.

En llínees generals es tracta d'una comarca molt montanyosa, en l'interior de la qual es troben diverses serres i Parcs Naturals, com és el cas de la Serra de Mariola, la Font Roja, aixina com part de la Serra d'Aitana.

Activitat i economia[editar | editar còdic]

L'Alcoyà ha segut sempre una comarca dominada per l'indústria i els cultius d'interior. En Alcoy i Banyeres de Mariola, tenen una llarga tradició en les indústries del textil i el paper. Per la seua banda els municipis del centre, Castalla, Ibi i Onil, s'han dedicat a la indústria del joguet, trobant-se en estes poblacions diverses de les més importants empreses jogueteres espanyoles.

Llengua[editar | editar còdic]

La comarca sempre ha segut tradicionalment valencià-parlant, per lo qual el predomini llingüístic oficial de la mateixa és el valencià.

Delimitacions històriques[editar | editar còdic]

Artícul principal → Historia de les comarques valencianes.

La comarca de l'Alcoyà és de creació moderna (1989), i comprén les històriques comarques ya mencionades de la Foya de Castalla, i part de l'antiga Vall d'Alcoy. Les dos sub-comarques també apareixen en el mapa de comarques de Emili Beüt "Confins naturals del Regne de Valéncia" publicat en l'any 1934.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]


Municipis de L'Alcoyà
Alcoy    Banyeres    Benifallim    Castalla    Ibi    Onil    Penàguila    TibiComarques de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png
L'Alacantí · L'Alcoyà · L'Alcalatén · L'Alt Maestrat · L'Alt Millars · L'Alt Palància · L'Alt Vinalopó · El Baix Maestrat · El Baix Segura · El Baix Vinalopó · El Camp de Morvedre · El Camp de Túria · El Canal de Navarrés · El Comtat · La Costera · La Foya de Bunyol · L'Horta Nort · L'Horta Sur · La Marina Alta · La Marina Baixa · Els Ports · La Plana Alta · La Plana Baixa · La Plana d'Utiel · El Racó d'Ademús · La Ribera Alta · La Ribera Baixa · La Safor · Els Serrans · L'Horta de Valéncia · La Vall d'Albaida · La Vall de Cofrents · El Mig Vinalopó