L'Alt Vinalopó

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
L'Alt Vinalopó
Mapa de l'Alt Vinalopó.png
País Espanya
Província Alacant
Capital Villena
Municipi 7
Àrea 644.76 km²
Habitants
Densitat
54 061 hab..
hab./km²

L'Alt Vinalopó és una comarca de la Comunitat Valenciana situada en el nort-oest de la província d'Alacant. Deu el seu nom a qué geogràficament es troba en la part alta del riu Vinalopó. La seua capital és la ciutat de Villena. Té una superfície de 674 km2 i l'any 2007 en una població de 52.899 habitants. La comarca basa la seua economia en l'indústria textil i del calçat, entre atres, i en menor grau en l'agricultura i els servicis.

Geografia

La temperatura mija anual és de 14ºC i la precipitació mija anual de 359 mm.

Llimita pel nort en la província de Valéncia (comarques de La Costera i La Vall d'Albaida), a l'est en la comarca de La Foya d'Alcoy, al sur en la del Vinalopó Mig i a l'oest en Castella-La Mancha i la Regió de Múrcia. Ademés, les localitats d'esta comarca tenen una relació soci-cultural i econòmica important en les castellà-manchegues Almansa i Capdet.

Història

Es tracta d'una comarca heterogénea des del punt de vista històric, llingüístic i cultural. Fon declarada com Demarcació Territorial Homologada l'any 1989 pel Decret de 6 de juny del Govern Valencià. Els dos núcleus més poblats, Villena i Sax, són d'orige castellà i varen ser integrats en la província d'Alacant en 1836. Encara que inicialment varen ser conquistades en 1240 pel comanador de Alcanyís en nom de Jaume I i de la Corona d'Aragó, estes poblacions varen ser cedides a Castella pel Tractat d'Almizra en 1244. En l'Alt Vinalopó s'inclouen també els municipis històricament valencians de Salines (castellaparlant) i els valenciaparlants del Vall de Biar: Beneixama, Biar, el Camp de Mirra i Canyada. Els últims municipis formaven part de l'antiga comarca de la Montanya d'Alcoy.

Històricament Villena i Sax han format part del marquesat de Villena, en el Regne de Castella, mentres que en el Regne de Valéncia es trobaven Salines, que pertanyia al comtat d'Elda, i Biar, que era vila real i incloïa en el seu terme als caserius que donarien orige a les poblacions de Beneixama, el Camp de Mirra i Canyada.

Llengua

Els municipis ya mencionats de Villena, Sax, i Salinas són de predomini llingüístic espanyol, mentres que el restant de municipis (Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, i Canyada) pertanyen a l'àmbit llingüístic valenciaparlant.


Delimitacions històriques

Artícul principal → Història de les comarques valencianes.

La comarca de l'Alt Vinalopó és de creació moderna, ya que data de l'any 1989. Comprén part de les antigues comarques dels Plans de Villena i els Valls d'Alcoy. Estes comarques antigues apareixen en el mapa de comarques d'Emili Beüt "Confines naturals del Regne de Valéncia" publicat en 1934.

Vore també


Municipis de L'Alt Vinalopó
Beneixama    Biar    El Campet de Mirra    La Canyada de Biar    Sax    Les Salines    Villena


Comarques de la Comunitat Valenciana
L'Alacantí · L'Alcoyà · L'Alcalatén · L'Alt Maestrat · L'Alt Millars · L'Alt Palància · L'Alt Vinalopó · El Baix Maestrat · El Baix Segura · El Baix Vinalopó · El Camp de Morvedre · El Camp de Túria · El Canal de Navarrés · El Comtat · La Costera · La Foya de Bunyol · L'Horta Nort · L'Horta Oest · L'Horta Sur · La Marina Alta · La Marina Baixa · Els Ports · La Plana Alta · La Plana Baixa · La Plana d'Utiel · El Racó d'Ademús · La Ribera Alta · La Ribera Baixa · La Safor · Els Serrans · L'Horta de Valéncia · La Vall d'Albaida · La Vall de Cofrents · El Mig Vinalopó