Villargordo del Cabriel

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de la Font en Villargordo del Cabriel

Villargordo del Cabriel (oficialment i en castellà) és un municipi valencià que es troba en la comarca de La Plana d'Utiel-Requena, en la província de Valéncia.

Geografia[editar | editar còdic]

El municipi està situat en l'extrem occidental de la comarca de la Plana d'Utiel. El núcleu urbà s'assenta sobre un chicotet alt, en el lloc a on acaben els camps conreats de l'altiplà i escomença la zona montanyosa.

El riu Cabriel tanca el terme municipal per la part occidental, i servix de frontera en les terres castellanes.

Núcleus[editar | editar còdic]

Localitats llimítrofes[editar | editar còdic]

Llimita en Camporrobles, Fuenterrobles i Venta del Moro en la mateixa comarca; en Mira i Minglanilla en la província de Conca.

Història[editar | editar còdic]

Els restos més antics que l'home ha deixat en les terres que en l'actualitat formen este terme municipal pertanyen a l'Edat del Bronze i, encara que en absoluta seguritat la cultura del bronze valencià, es troba en la cova de Mulatillas.

Fins als escomençaments del sigle XIX pertanygué a la província de Conca. En l'any 1851 entrà dins de la jurisdicció provincial de Valéncia, ya que en 1833, per haver pertanygut al Regne de Castella, quedà emmarcada, com el restant de la comarca, en la de Conca.

Demografia[editar | editar còdic]

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006 2007 2018
852 803 770 739 694 719 702 719 676 664 586

Economia[editar | editar còdic]

La seua base econòmica radica en l'agricultura de secà, a la qual cal afegir les fàbriques de ciment i electricitat de Contreras. Dins del cultiu de secà els cultius predominants són la vinya i l'armeler. En el regadiu es cullen fruites i hortalices. En l'actualitat la fàbrica de ciment està tancada, pero l'economia s'ha reactivat en obrir-se dos àrees de servici en l'Autovia A-3, un camping i diverses cases rurals.

La ganaderia consistix en animals de llana i granges avícoles i porcines.

Llocs d'interés[editar | editar còdic]

  • Parc Natural de las Hoces del Cabriel. Es tracta d'un territori abrupte i aïllat que està protegit a banda i banda del riu, tant al costat valencià com a la part castellano-manchega. Les formes sinuoses del barranc completen un païsage únic en la Comunitat Valenciana que en la comarca nomenen Los Cuchillos. Estes gorges estan originades per l'erosió de les parts més blanes de la roca que generen espectaculars crestes verticals.Dins del parc natural podem trobar les trincheres utilisades en distintes guerres (La civil, la carlista o la de l'independència) i un búnker. També prop de la zona podem visitar el mirador de Penyablanca, en unes interessants vistes als gavinets de les Hoces del Cabriel. Al igual que es recomanable visitar el pont de Contreras, que separa les dos regions i les dos poblacions.
  • Atres llocs d'interés per a visitar són l'iglésia de Sant Roque, la torre del telégrafo (Ya en les Hoces del Cabriel), el pantà de Contreras, les antigues salines, el riu Cabriel o el poblat del Moluengo en restants de l'época ibèrica.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de La Plana d'Utiel-Requena
Camporrobles    Capdet de les Fonts    Chera    Fuenterrobles    Requena    Sinarques    Utiel    Venta del Moro    Villargordo del Cabriel