Mercat Central de Valéncia

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Mercat central de Valéncia»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Mercat Central de Valéncia

El Mercat Central de la ciutat de Valéncia és una construcció d'estil moderniste que s'escomençà a construir en l'any 1914 per Francesc Guàrdia i Vial i Alexandre Soler i March, abdós formats en l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i havent treballat en l'equip de colaboradors de Doménech i Montaner, arquitecte que es caracterisà per un estil propi dins de les llínies del modernisme.

Des de l'any 2004, la Rehabilitació Integral del Mercat està a càrrec del estudi madrileny Fernandez del Castillo Arquitectos, dirigit per Horacio Fernández del Castillo. La seua intervenció ha consistit en una restauració completa de l'edifici; i una posada al dia de la fundació comercial i de les seues instalacions.

Està situat entre la plaça del Mercat, al costat de la Llonja de la Seda i la plaça de la ciutat de Bruixes 39°28′25″N 0°22′43″W / 39.473724, -0.37846039°28′25″N 0°22′43″W / 39.473724, -0.378460. El carrer vell de la Palla separa el Mercat Central de l'Iglésia dels Sants Joans. En el bando opost, el Mercat Central dona als bonicos carrers Palafox, plaça En Gall i carrer de les Carabasses.

En el Mercat Central se ven tot tipo d'aliments com peixos, mariscs, fruites, carns i fiambres tant per a consum domèstic com per a abastir a importants restaurants de Valéncia. La compra en este lloc està carregada de gran encant per la bellea de la seua arquitectura i la tradició i història del mercat.

El Mercat Central combina el metal, les cúpules, el vidre, les columnes, al recort gòtic del modernisme, com si d'una catedral del comerç se tractara, combinant molt be en la veïna Llonja dels Mercaders. En el centre de l'edifici s'aprecia una gran cúpula coronada per una veleta.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Hidalgo Delgado, Francisco. Universidad Politécnica de Valencia, ed. «De lo proyectado a lo construido. El Mercado Central de Valencia»
  • Mira i Casterà, Joan Francesc. Valéncia per a veïns i visitants. 2a ed. Alzira: Bromera, maig 2007, p. 82-84 (Grans Obres)
  • Sanchis Guarner, Manuel. La ciutat de Valéncia. 5a ed. Valéncia: Ajuntament de Valéncia, 1989

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Monuments i palaus de la Ciutat de Valéncia · Escut Valencia Ciutat.png
Basílica de la Verge dels Desamparats · Banys de l'Almirant · Casa Vestuari · Catedral de Valéncia · Ciutat de les Arts i les Ciències de Valéncia · El Micalet · Estació del Nort · Llonja de Valéncia · Mercat de Valéncia · Palau Arquebisbal · Palau de Benicarló · Palau de Cervelló · Palau de Cerveró · Palau de la Generalitat · Palau de Justícia · Palau de l'Exposició · Palau de les Comunicacions de Valéncia · Palau del Marqués de Campo · Palau dels Comtes d'Oliva · Palau dels Mercader · Palau Marqués de Dosaigües · Plaça del Mercat · Plaça de la Mare de Déu · Plaça de l'Ajuntament · Reals Drassanes del Grau de Valéncia · Sant Joan del Mercat · Torre de l'Àngel · Torres de Quart · Torres dels Serrans