Juan Vanrell Nadal

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Joan Vanrell Nadal»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Joan Vanrell
Joan Vanrell

Juan Vanrell Nadal, conegut per Juan Vanrell o Joan Vanrell (Algàida, Mallorca, 1930 - Valéncia, 8 de setembre de 2024), fon un filòlec i professor mallorquí.

Biografia[editar | editar còdic]

Joan Vanrell naixqué en Algàida, un poble rural de Mallorca, en l'any 1930, als peus de la montanya de Cura, en el centre de l'illa. Prop del seu poble es troba el santuari, de "La Mare de Deu de la Pau", construït per orde de Jaume I en acció de gràcies per la conquista de Mallorca. Joan Vanrell, fallí el 8 de setembre de l'any 2024 en la ciutat de Valéncia.

Estudis[editar | editar còdic]

Realisà els estudis primaris en "Sas Escòlas" del poble. En eixa época a soles parlava balear, la seua llengua mare.

En l'any 1937 entrà en l'alumnat "d'es Frares Francesos", també coneguts com Germans de la Salle. Deprengué castellà i francés, se formà en la pedagogia salesiana, pràctica i fondament humà-cristiana.

Gràcies a La Salle ame als alumnes i soc amat per ells.
Joan Vanrell

Se llicencià en el títul de magisteri en l'Escola Normal de Palma

Desenroll professional[editar | editar còdic]

Va eixercir la seua professió de mestre en diversos Coleges de La Salle. Destaca els dèu anys que va impartir classe en Mahó (1948-1958), a on reviscolà les Associacions d'Antics Alumnes i les activitats extraescolars religioses-deportives, despuix de la Guerra Civil Espanyola.

Donà gran impuls al bàsquet, creant en l'any 1950 el C.B. La Salle que en el temps s'ha convertit en l'actual 'Bàsquet Menorca' de 1ª divisió.

En l'any 1959, ingressà en l'Universitat Lliterària de Valéncia, obtenint la Llicenciatura de Filologia Moderna en 1963.

En l'any 1968 guanya les oposicions a Professor Agregat de Francés. Eixercí esta titularitat en la Secció Delegada de Tavernes de la Valldigna a on conseguix que es transforme en institut arribant a ser-ne secretari i director.

En l'any 1982 accedix a la Càtedra de Francés. Eixercí en Nules i Carcaixent i es jubila en 1992 en l'Institut de Chirivella.

Últims anys[editar | editar còdic]

En jubilar-se, centrà la seua preocupació intelectual en la defensa incansable de la veritat de la llengua valenciana i de la Llengua Balear.

Atres càrrecs[editar | editar còdic]

Sense dignitat retributiva no hi ha dignitat professional.
Joan Vanrell

Antics alumnes[editar | editar còdic]

Premis[editar | editar còdic]

Publicacions[editar | editar còdic]

Vore també[editar | editar còdic]

Cites[editar | editar còdic]

Destaquem algunes cites dels artículs de Joan Vanrell publicats en prensa de paper o digital:

¿Dónde están y cuándo comienzan los 'derechos históricos' de Cataluña? Por antigüedad, valor e historia tienen más 'derechos históricos' que Cataluña los astures, cántabros y gallegos, iniciadores indómitos de la Reconquista; Castilla y Aragón, artífices de la unidad de España; Toledo, Andalucía, Valencia y Mallorca, focos admirables de cultura y poderío de los reinos árabes... ¿Cómo pudo Cataluña dar lengua, cultura y esencia a Mallorca (1229) y a Valencia (1238) si entonces no existía ni geográfica ni políticamente?
¿Qué derechos históricos? (Diario de Valencia, 5.2.2006), per Juan Vanrell Nadal
  • Juan Vanrell, comenta sobre el canvi del topònim de la ciutat, capital de Menorca, Mahó:
Como guinda, el pasado 1 de julio, los políticos progresados del 'pacte de progrés' acordaron quitar la 'H' a la capital de Menorca, Mahón. Ofuscados analfabetos en historia han pisoteado miserablemente un nombre antiquísimo, usado por fenicios, romanos, godos, árabes y menorquines desde siempre. Mentes ancladas en el rencor y la mentira han asesinado un nombre milenario. ¡Sí, señores políticos y pseudo intelectuales, habéis cometido un crimen de lesa cultura! Lo alucinante es que actúan en nombre de la 'ciencia' y del 'progreso'. ¿Puede llamarse progreso mutilar la cultura ancestral de un pueblo? Obviamente una 'H' en sí no tiene gran importancia. Pero en el caso de Mahón, su supresión significa la profanación de una milenaria reliquia cultural.
'Qué pasa en Baleares' (Diario de Valencia, juliol de 2006), per Juan Vanrell Nadal
En Valencia, la aplicación del pacto Aznar-Pujol ha sido maquiavélica. Zaplana, auténtico encantador de serpientes, supo embaucar a todos. Se inventó la AVL, dotándola de máxima autoridad lingüística. Eligió una presidenta sin personalidad. De sus 21 miembros, cuatro son de la RACV y cuatro del IEC. Un sueldo millonario hizo «el milagro» de una interesada convivencia. A cada bando decía lo que deseaba oír. Engañó a unos y a otros. Acaba de descubrirlo el propio Jordi Pujol: Ambos gobiernos designaron a representantes para que mantuvieran contactos discretos y «se ratificó la unidad de la lengua catalana… La Academia Valenciana de la Lengua fue el resultado de negociaciones no públicas, discretas y con mucho respeto» (Diario de Valencia, 10-11-04). ¡La lengua valenciana fue sacrificada!
Baleares y Valencia, moneda de cambio, per Juan Vanrell (La Razón, 27.11.2004)
Lo del «pacto», lo ha dicho uno de los pactantes, lo de la «antigüedad» de los reinos de Mallorca y Valencia lo dice la Historia. Si miento, invito una vez más a Pujol, Mas, Zaplana, Matas, Maragall, Carod, Zapatero y rectores universitarios a que digan a España entera cuáles eran los límites geopolíticos de la Cataluña actual en 1229 y 1238, cuántos eran sus habitantes, quién su «president o conseller en cap», qué lengua hablaban... No podrán responder adecuadamente porque Cataluña, geopolíticamente hablando, entonces no existía. Era una yuxtaposición de condados autónomos. En cambio, existían, y con muchos siglos de historia y de «romanç valencià o mallorquí», los reinos de Mallorca y Valencia...
Baleares y Valencia, moneda de cambio, per Juan Vanrell (La Razón, 27.11.2004)

Enllaços externs[editar | editar còdic]