Carabassa

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Diferents tipos de carabasses

La carabassa, és el fruit de les diferents espècies del gènero Cucurbita, una planta herbàcea anual oriunda d'Amèrica. En l'actualitat és també cultivada extensament en tota Europa.

És una planta reptant que pot arribar als 10 m de llongitut, dioica, d'aspecte aspre, fulles pubescents, lobulades. Els grans flors grogues són unisexuals; les masculines tenen els estams soldats en forma de pilar i en en dos sexes el càliç està unit a la corola.

Els fruits varien molt en grandària, des de quasi globulars fins a obloncs o ovoides. La pell és llisa i dura i també varia en color.

Les carabasses d'estiu són varietats de Cucurbita pepo. Si es recullen immadures es consumixen com carabassons encara que es poden deixar madurar en la planta com les d'hivern.

No obstant això, les varietats d'hivern C. màxima i C. mostacha no es consumixen verdes.

Existixen multitut de varietats de diferents colors i grandàries; les més grans arriben a pesar entre 18 a 36 kg. Encara que és difícil mantindre les varietats pures quan es cultiven juntes, la verdadera espècie C. pero no s'hibrida mai en C. màxima, la nomenada "carabassa confitera" de la qual s'elabora el cabell d'àngel. Esta varietat, més dolça i sucosa que les demés, quan està madura posseïx una pell de color taronja, rugosa, gruixuda i molt consistent, per lo que es pot conservar molt de temps; és la típica carabassa de Tots Sants.

La carabassa és rica en minerals i vitamines, sobre tot potassi i vitamina C

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons