Universitat d'Alacant

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

L'Universitat d’Alacant (UA) és una universitat valenciana en seu en Sant Vicent del Raspeig (Alacant). Esta universitat fon creada en octubre de 1979 sobre l’estructura del Centre d’Estudis Universitaris (CEU) que havia escomençat a funcionar en 1968.

S’associa com a precursora de l'Universitat d’Alacant a l'Universitat d’Oriola, creada per mig de Bula Papal en 1545, i que es mantingué oberta des de 1547 fins a 1835.

L'Universitat d’Alacant té més de cinquanta titulacions,[1] més de setanta departaments universitaris i unitats i grups d’investigació en àrees de ciències socials i jurídiques, experimentals, tecnològiques, humanitats, educació i ciències de la salut, cinc instituts universitaris d’investigació. A més fruïx d’un modern campus d’un milló de metros quadrats i una extensa varietat de servicis.

Centres i departaments

L'Universitat d’Alacant s’estructura en onze centres: cinc facultats, l’Escola Politècnica Superior i una escola universitària. A més, l’activitat docent i investigadora es desenrolla a través de 57 departaments i 14 instituts universitaris, dos d’ells interuniversitaris.

Facultats i Escoles Tècniques Superiors:

Escoles Universitàries:

Centres adscrits:

Departaments:

Instituts Universitaris:

Grups d’Investigació

Centres adscrits

Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant - UPUA

Alumnat

Evolució del número d’alumnes matriculats
1999/2000 begin_of_the_skype_highlighting              1999/2000      end_of_the_skype_highlighting 2000/2001 2001/2002 2002/2003 2003/2004 2004/2005 2005/2006 2006/2007 2007/2008 2008/2009
29.434 28.639 28.296 28.391 27.957 26.390[2] 28.184[3] 28.414[4] 27.946[5] 28.161[6]

Ubicació i seus

Encara que l'Universitat d’Alacant té el campus en Sant Vicent del Raspeig, també dispon de diverses seus repartides per la província d’Alacant. El Centre Coordinador de les Seus Universitàries gestiona les seus d'Alacant, Biar, Cocentaina, la Marina, La Núcia, Oriola, Xixona, Benissa, Villena.

Estes seus estan ubicades en edificis que formen part del patrimoni històric o artístic de les respectives localitats, somesos a rehabilitació i adaptació. En elles es realisen seminaris i conferències, complementant l’oferta del campus. A voltes, puntualment, també es duen a terme activitats en Elda o Callosa d'en Sarrià.

Parc científic

El proyecte Medpark (també nomenat Parc Científic d’Alacant o Parc Científic del Mediterràneu) va sorgir en 1998 impulsat per l’equip rectoral de l'Universitat d’Alacant. Després de diversos anys de retart, es va iniciar la construcció en la colocació de la primera pedra el 12 de juliol de 2006.[7] El parc se situarà a continuació del campus universitari de l'Universitat d’Alacant, dins del terme municipal d’Alacant; i tindrà una superfície total de 567.000 m², dels quals 170.000 són edificables. Actualment està construït l’hivernàcul, l’estabulari i el laboratori de Petrologia Aplicada.

Titulacions

L'Universitat de Alacant oferix actualment més de cinquanta titulacions oficials i pròpies de grau i postgrau:

Ciències Socials i Jurídiques


Estudis de Grau

Diplomatures

Llicenciatures


Estudis de Postgrau

  • Máster en Contabilitat i Finances
  • Máster en Desenroll Local i Innovació Territorial
  • Máster en Direcció i Planificació del Turisme
  • Máster en Economia Quantitativa
  • Máster en Anglés i Espanyol per a Fins Específics i Empresarials
  • Máster en Marqueting i Investigació de Mercats
  • Máster Internacional en Dret Ambiental i de la Sostenibilitat

Títuls propis

Ciències Experimentals


Estudis de Grau

Llicenciatures

Diplomatures


Estudis de Postgrau

Ensenyances Tècniques


Estudis de Grau

Ingenieria i Arquitectura

Ingenieria Tècnica i Arquitectura Tècnica


Estudis de Postgrau

  • Máster Universitari En Desplegament d’Aplicacions i Servicis Web (MDASW)
  • Máster Universitari en Gestió de la Edificació (MGE)
  • Máster Universitari en Ingenieria de Materials, del Aigua i del Terreny (MIMAT)
  • Máster Universitari en Tecnologies de l'Informàtica (MTI)

Ciències de la Salut


Estudis de Grau

Diplomatures


Estudis de Postgrau

Humanitats


Estudis de Grau

Llicenciatures


Estudis de Postgrau

  • Máster en Arqueologia Professional: Ferramentes de Gestió Integral del Patrimoni Arqueològic
  • Máster en Assessorament Llingüístic i Cultura Lliterària: Aplicacions en el Context Valencià
  • Máster en Ensenyança d’Espanyol i Anglés com a Segones Llengües (L2) / Llengües Estrangeres (LI)
  • Máster en Estudis de Cultura i Sociologia Angleses
  • Máster en Estudis Lliteraris

Universitat Permanent (UPUA)


  • Diploma Senior [1]

Rectors

Rectors de l'Universitat d’Alacant

Rector Any inici Any fi
Antonio Gil Olcina 1979 1985
Ramón Martín Mateo 1985 1993
Andrés Pedreño Muñoz 1993 2001
Salvador Ordóñez Delgado 2001 2004
Ignacio Jiménez Raneda 2004 Actualitat

Infraestructures i transports

Tramvia elèctric

En febrer de 2009 es va anunciar que s’instalarà un tramvia elèctric que en el terme de cinc anys travessarà el recint universitari des de la CV-828 a on se situarà l'estació Universitat de la llínea 2 del TRAM Metropolità d’Alacant, fins a enllaçar en la zona d’ampliació del campus a l’atre costat de la A-77.[8]

TRAM Metropolità d’Alacant

Artícul principal → TRAM Metropolità d’Alacant.


S’inaugurarà a principis de l’any 2010, comunicarà la universitat en el centre d’Alacant i l’Estació Central en 25 minuts. Es preveu que siga el desplaçament perfecte, reduint 3,5 millons de desplaçaments en coche a l’any.[9]

Rodalies RENFE

La llínea C-3 Alacant - Sant Vicent Centre té una estació (Universitat d’Alacant) en les proximitats del recint universitari, dispon d’un bus llançadora gratuït, la llínea s’ampliarà després de l’arribada de l’AU a Alacant fins a Villena.

Events importants

Professors destacats

  • José María Tortosa (Ex-catedrático de Sociologia), un dels més importants sociòlecs europeus emmarcats en la teoria del sistema-món, autor de més d’una vintena de llibres i traductor d’obres d’entre atres, Immanuel Wallerstein.

Antics alumnes célebres

Desenrolls de l'Universitat d’Alacant

  • Buscador d’Informació en Internet Tabarca.
  • Extracció d’Informació automàtica Extractor.

Deports

L'Universitat d’Alacant posseïx una important activitat deportiva, en la que destaca per la seua major categoria l’equip de fútbol federat Club Deportiu Universitat d’Alacant que juga en Primera Regional de la Comunitat Valenciana. A més, en l'Universitat, podem trobar distintes instalacions deportives exteriors com 3 pistes de tenis, una pista de bàsquet, un camp d’herba artificial per a hoquey, un camp d’herba artificial per a rugbi i futbol, una pista de atletisme, un circuit natural, 3 pistes de pàdel i una pista de voley-playa. En q2uant a instalacions interiors podem trobar una pista central polideportiva per a practicar handbol, fútbol i hoquey sala, bàsquet i voleibol. També destacar una piscina climatisada, 4 pistes de squash, un gimnasi de musculació, un gimnasi d’usos diversos, una aula didàctica, una sala de tenis de taula, 2 sales per a usos múltiples (esgrima, aeròbic, balls de saló), un tatami d'arts marcials 12 x 12 i un rocòdrom.

Referencies

Vore també

Enllaços externs