Pantà de Tous

Tous és un municipi de la Comunitat Valenciana, pertanyent a la província de Valéncia, en la comarca de la Ribera Alta.

Geografia

El relleu es troba caracterisat per la vall del riu Xúquer en el moment en que est va a eixir del massiç cretàcic del Caroig. El riu Xúquer corre molt encaixat, excavant fortes goles sobre els últims derrames de la serra Martés, ya en contacte en l'horta de la Ribera, donant lloc a un conjunt de cerros i lomes de formes tabulard.

Destaquen l'Alt dels Gavinets, situat en la zona septentrional. A mida que s'alvança cap a la part meridional, el terreny pert en altitut pero no deixa de ser quebrat, formant els cerros de la Neu, de la Llum, Alterones, Castellet, loma dels Cojos i cerro Palmeral. El caixer del Xúquer forma escarps de més de 200 m d'altura en la part nort, pero s'eixampla llaugerament cap al sur, i encara més en la confluència en el riu Escalona. Ademés de l'Escalona, aboquen les seues aigües al Xúquer numerosos barrancs, entre els que destaquen els de Alvenc, Cuevas Blanques, el Gorc, Coy de Carabines, Donyet, Aliaga i del Madel.

El clima és de tipo clima mediterràneu. Només un 5,7% del terreny és cultivat degut a que este és quebrat. El restant permaneix poblat per una vegetació no molt rica en espècies arbòrees, o cobert per les aigües del pantà.

Al nort de la població ix a la superfície l'aqüeducte subterràneu que dona orige al Canal Xúquer-Túria, el qual travessa la Ribera Alta i va a terminar en l'Horta Sur de Valéncia.

Des de Valéncia, s'accedix a esta localitat a través de la A-7 per a enllaçar en la CV-541.

Localitats limítrofes

El terme municipal de Tous és molt extens i llimita en les següents localitats: Alzira, Alberic, Massalavés, L'Alcúdia, Benimodo, Carlet, Catadau, Dosaigües, Guadassuar, Millars, Navarrés, Quesa i Sumacàrcer, totes elles de la província de Valéncia.

Demografia

Segons el cens del INE de l'any 2021, conta en una població de 1.284 habitants.

Evolució demogràfica
1990 1992 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2010 2014 2021 2023
1239 1259 1240 1205 1182 1183 1116 1114 1306 1268 1284 1352

Economia

L'agricultura constituïx la seua única activitat econòmica, despuix de la finalisació de les obres de construcció de l'assut que tanca l'embassament. En secà es troben garroferes, armelers, oliveres, cereals i vinyes. En regadiu es cultiven tarongers, dacsa i hortalices. La ganaderia conta en caps de llanar i cabrio, i centenars de colmenes. Carix d'indústria.

Vore també

Referències

Bibliografia

  • Cabanes Pecourt, María de los Desamparados, Herrero Alonso, Abelardo i Ferrer Navarro, Ramon. Documentos y datos para un estudio toponímico de la Región valenciana (Valencia, 1981) VV.AA.
  • Cavanilles, Antoni Josep. Observacions sobre l'Història natural, Geografia, Agricultura, Població i fruts del Regne de Valéncia Valéncia: Editorial Albatros, 1995, edició facsimilar de la realisada en 1795 en l'Imprenta Real de Madrit
  • Garín y Ortiz de Taranco, Felipe Mª (1986). Catálogo monumental de la provincia de Valencia. Valencia: Caja de Ahorros de Valencia. ISBN 84-505-4653-2
  • Gaspar Juan Escolano. Décadas de la Historia de Valencia
  • Guía de comunicación de la Comunidad Valenciana 2005
  • Madoz, Pascual (1849). «Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de España y sus posesiones de Ultramar»
  • Monravana, La. Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Historia. Editorial Prensa Valenciana. 2009
  • Soler Salcedo, Juan Miguel (2008). Nobleza Española, Grandeza Inmemorial 1520

Enllaços externs

Commons


Municipis de La Ribera Alta
Alberich    Alcàntera    L'Alcúdia de Carlet    Alfarp    Algemesí    Alginet    Alzira    Antella    Beneixida    Benifayó    Benimodo    Benimuslem    Carcaixent    Càrcer    Carlet    Catadau    Cotes    Énova    Gavarda    Guadassuar    Llombay    Manuel    Massalavés    Montroy    Monserrat    La Pobla Llarga    Rafelguaraf    Real    Sant Joan d'Énova    Sellent    Senyera    Sumacàrcer    Torís    Tous   Vilanova de Castelló