Diferència entre les revisions de "Nicòsia"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils Edició mòvil alvançada)
 
(No es mostren 10 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Nicosia Collage.png|250px|miniaturadeimagen|Fotografies de Nicosia]]
 
[[Archiu:Nicosia Collage.png|250px|miniaturadeimagen|Fotografies de Nicosia]]
'''Nicòsia''', en [[Idioma grec|grec]] ''Λευκωσία'', pronunciat /lefko'*sia/) és la ciutat més gran de l'[[illa de Chipre]]. Situada sobre el riu Pedieos, i de la mateixa manera que l'illa, la ciutat de Nicòsia també està dividida: la part sur és la capital de la [[República de Chipre]], i la [[Nicòsia del Nort|part nort]] és la capital de la [[República Turca del Nort de Chipre]]. En els temps antics, la ciutat fon coneguda com Ledra, i era un dels dotze regnes antics de l'illa de Chipre. Nicòsia ha segut la capital de l'illa per més de mil anys, i fon conquistada pels [[Poble franc|francs]], els [[República de Venècia|venecians]], els [[turcs]] i l'[[Imperi britànic]].
+
'''Nicòsia''', en [[Idioma grec|grec]] ''Λευκωσία'', pronunciat /lefko'sia/) és la ciutat més gran de l'[[illa de Chipre]]. Situada sobre el riu Pedieos, i de la mateixa manera que l'illa, la ciutat de Nicòsia també està dividida: la part sur és la capital de la [[República de Chipre]], i la [[Nicòsia Nort|part nort]] és la capital de la [[República Turca del Nort de Chipre]]. En els temps antics, la ciutat fon coneguda com Ledra, i era un dels dotze regnes antics de l'illa de Chipre. Nicòsia ha segut la capital de l'illa per més de mil anys, i fon conquistada pels [[Poble franc|francs]], els [[República de Venècia|venecians]], els [[turcs]] i l'[[Imperi britànic]].
  
El centre històric de Nicòsia està tancat dins d'un gran mur medieval construït pels venecians. Eixe mur és hui el monument més conegut de la ciutat. Les portes i els bastions d'eixe mur hui alberguen edificis importants, com l'ajuntament. La part nort de la ciutat està ocupada pel govern turc chiprà, i funciona com a capital de la [[República Turca del Nort de Chipre]], un Estat només reconegut per Turquia. Nicòsia és hui l'única capital dividida del món.<ref>[http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/nicosia-ultima-capital-dividida-2520009 Nicòsia, l'última capital dividida]. En El Periódico Internacional.</ref>
+
El centre històric de Nicòsia està tancat dins d'un gran mur migeval construït pels venecians. Eixe mur és hui el monument més conegut de la ciutat. Les portes i els bastions d'eixe mur hui alberguen edificis importants, com l'ajuntament. La part nort de la ciutat està ocupada pel govern turc chiprà, i funciona com a capital de la [[República Turca del Nort de Chipre]], un Estat només reconegut per Turquia. Nicòsia és hui l'única capital dividida del món.<ref>[http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/nicosia-ultima-capital-dividida-2520009 Nicòsia, l'última capital dividida]. En El Periódico Internacional.</ref>
  
 
La ciutat es desenrolla en un ritme ràpit i té un nivell de vida dels més alts en el món. Ademés, és la sèu de l'[[Universitat de Chipre]] i d'atres tres universitats privades.
 
La ciutat es desenrolla en un ritme ràpit i té un nivell de vida dels més alts en el món. Ademés, és la sèu de l'[[Universitat de Chipre]] i d'atres tres universitats privades.
 +
 +
== Història ==
 +
Nicòsia fon fundada pels [[aqueos]], provinents de la regió de la península de [[Peloponés]], nomenada [[Acaya]] (en [[grec clàssic]] Ἀχαΐα, ''Achaïa''; [[grec modern]] Αχαΐα), despuix de la [[Guerra de Troya]].
 +
 +
Coneguda com ''Ledra'' o ''Ledrae'' en temps antics, la ciutat fon la sèu dels reis de la [[Casa de Lusignan]] des de [[1192]]. Passà a formar part de la [[República de Venècia]] en [[1489]] i va caure en mans dels turcs en l'any [[1571]].
 +
Nicòsia va sofrir un periodo d'extrema violència abans d'independisar-se, i des de l'invasió turca en [[1974]], part de la zona nort de la ciutat ha estat dins dels llímits d'una zona vigilada per la [[ONU]] en la nomenada [[Llínea Verda (Chipre)|Llínea Verda]] o "llínea *Atila".<br />
 +
 +
Pese a les devastacions provocades pels invasors turcs, Nicòsia, com les atres principals ciutats de [[Chipre]], conserva restants arqueològics grecs ya des del nomenat periodo "arcaic". A estos se sumen l'interessant arquitectura [[arquitectura gòtica|gòtica]] edificada pels erròneament denominats "francs" o "llatins" a partir de les creuades i fins a l'ocupació turca. Entre estes edificacions es destaca la [[catedral]] de Nicòsia d'estil [[arquitectura gòtica|gòtic]].
 +
 +
== Referències ==
 +
{{Reflist}}
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
Llínea 11: Llínea 22:
 
{{Capitals Europa}}
 
{{Capitals Europa}}
  
[[Categoria:Bielorrússia]]
+
[[Categoria:Chipre]]
 
[[Categoria:Capitals d'Europa]]
 
[[Categoria:Capitals d'Europa]]

Última revisió del 01:03 16 set 2023

Fotografies de Nicosia

Nicòsia, en grec Λευκωσία, pronunciat /lefko'sia/) és la ciutat més gran de l'illa de Chipre. Situada sobre el riu Pedieos, i de la mateixa manera que l'illa, la ciutat de Nicòsia també està dividida: la part sur és la capital de la República de Chipre, i la part nort és la capital de la República Turca del Nort de Chipre. En els temps antics, la ciutat fon coneguda com Ledra, i era un dels dotze regnes antics de l'illa de Chipre. Nicòsia ha segut la capital de l'illa per més de mil anys, i fon conquistada pels francs, els venecians, els turcs i l'Imperi britànic.

El centre històric de Nicòsia està tancat dins d'un gran mur migeval construït pels venecians. Eixe mur és hui el monument més conegut de la ciutat. Les portes i els bastions d'eixe mur hui alberguen edificis importants, com l'ajuntament. La part nort de la ciutat està ocupada pel govern turc chiprà, i funciona com a capital de la República Turca del Nort de Chipre, un Estat només reconegut per Turquia. Nicòsia és hui l'única capital dividida del món.[1]

La ciutat es desenrolla en un ritme ràpit i té un nivell de vida dels més alts en el món. Ademés, és la sèu de l'Universitat de Chipre i d'atres tres universitats privades.

Història[editar | editar còdic]

Nicòsia fon fundada pels aqueos, provinents de la regió de la península de Peloponés, nomenada Acaya (en grec clàssic Ἀχαΐα, Achaïa; grec modern Αχαΐα), despuix de la Guerra de Troya.

Coneguda com Ledra o Ledrae en temps antics, la ciutat fon la sèu dels reis de la Casa de Lusignan des de 1192. Passà a formar part de la República de Venècia en 1489 i va caure en mans dels turcs en l'any 1571. Nicòsia va sofrir un periodo d'extrema violència abans d'independisar-se, i des de l'invasió turca en 1974, part de la zona nort de la ciutat ha estat dins dels llímits d'una zona vigilada per la ONU en la nomenada Llínea Verda o "llínea *Atila".

Pese a les devastacions provocades pels invasors turcs, Nicòsia, com les atres principals ciutats de Chipre, conserva restants arqueològics grecs ya des del nomenat periodo "arcaic". A estos se sumen l'interessant arquitectura gòtica edificada pels erròneament denominats "francs" o "llatins" a partir de les creuades i fins a l'ocupació turca. Entre estes edificacions es destaca la catedral de Nicòsia d'estil gòtic.

Referències[editar | editar còdic]

  1. Nicòsia, l'última capital dividida. En El Periódico Internacional.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Capitals d'Europa
Andorra la Vella    Amsterdam    Atenes    Belgrat    Berlin    Berna    Bratislava    Brusseles    Bucarest    Budapest    Cardiff    Ciutat de Luxemburc    Ciutat del Vaticà    Copenhague    Chisinàu    Dublin    Edimburc    Erevan    Estocolm    Helsinki    Kíev    Lisboa    Liubliana    Londres    Madrit    Minsk    Mónaco-Ville    Moscou    Nicòsia    Oslo    París    Podgorica    Praga    Pristina    Reikiavik    Roma    Riga    San Marino    Sarajevo    Skopje   Sofia    Tallin    Tbilissi    Tirana    Vaduz    La Valleta    Varsòvia    Viena    Vilna    Zagrep