Diferència entre les revisions de "Ciutat de Luxemburc"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
(No es mostren 9 edicions intermiges d'4 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Luxemburg.jpg|250px|miniaturadeimagen|Panoràmica de la Ciutat de Luxemburc]]
+
[[Archiu:Luxemburg.jpg|275px|miniaturadeimagen|Panoràmica de la Ciutat de Luxemburc]]
 +
[[Archiu:MNHNL 01 Luxembourg.jpg|275px|miniaturadeimagen|Vista de la Ciutat de Luxemburc]]
 
'''Ciutat de Luxemburc''' (en [[luxemburguès]]: ''Stad Lëtzebuerg'', en [[alemà]]: ''Stadt Luxemburg'', en [[francés]]: ''Ville de Luxembourg'') és la capital del [[Gran Ducat de Luxemburc]], del districte i del cantó homònims.
 
'''Ciutat de Luxemburc''' (en [[luxemburguès]]: ''Stad Lëtzebuerg'', en [[alemà]]: ''Stadt Luxemburg'', en [[francés]]: ''Ville de Luxembourg'') és la capital del [[Gran Ducat de Luxemburc]], del districte i del cantó homònims.
  
 +
== Capital Europea ==
 +
És la ciutat natal d'un dels fundadors de l'Europa unida, [[Robert Schuman]], Luxemburc és una de les tres seus de l'[[Unió Europea]]. La ciutat alberga algunes de les institucions més importants de la UE, entre elles es troben el [[Tribunal de Justícia de l'Unió Europea]], el [[Banc Europeu d'Inversions]], el [[Tribunal de Comtes Europeu]], el secretariat general del [[Parlament Europeu]], l'ofici de publicacions, aixina com diferents servicis de la [[Comissió Europea]].
  
 +
== Patrimoni ==
 +
Els llocs d'interés de la ciutat inclouen la Catedral de la Mare de Dèu de Luxemburc, les fortificacions de l'edat mija, el Palau Gran Ducal, la Plaça d'armes, l'ajuntament de la ciutat, entre algunes atres construccions. També destaca el nomenat ''Parc de la Ville'' o Parc Municipal de Ciutat de Luxemburc, un jardí públic urbà de 20 hectàrees situat en ple centre de la ciutat dissenyat per l'arquitecte, paisagiste i botànic francés Edouart André.
  
 +
== Curiositats ==
 +
* Els barris antics aixina com les fortalees de la ciutat, foren declarats [[Patrimoni de l'Humanitat]] per la [[UNESCO]] en l'any [[1994]].
 +
* Luxemburc forma part de l'Organisació de les Ciutats del Patrimoni Mundial.
 +
* La ciutat de Luxemburc fon [[Capital Europea de la Cultura]] en l'any [[1995]] i en [[2007]].
 +
* La ciutat ha allojat el [[Festival d'Eurovisió]] quatre voltes, en l'any [[1962]], [[1966]], [[1973]] i [[1984]]. 
 +
 
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
{{Reflist}}
 
{{Reflist}}
 
+
 
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
{{Commonscat|Luxembourg City}}
 
{{Commonscat|Luxembourg City}}
 +
* [https://www.vdl.lu Ajuntament de la Ciutat de Luxemburc]
  
 
{{Capitals Europa}}
 
{{Capitals Europa}}
 
[[Categoria:Luxemburc]]
 
[[Categoria:Luxemburc]]
 
[[Categoria:Capitals d'Europa]]
 
[[Categoria:Capitals d'Europa]]

Última revisió del 11:01 5 oct 2024

Panoràmica de la Ciutat de Luxemburc
Vista de la Ciutat de Luxemburc

Ciutat de Luxemburc (en luxemburguès: Stad Lëtzebuerg, en alemà: Stadt Luxemburg, en francés: Ville de Luxembourg) és la capital del Gran Ducat de Luxemburc, del districte i del cantó homònims.

Capital Europea[editar | editar còdic]

És la ciutat natal d'un dels fundadors de l'Europa unida, Robert Schuman, Luxemburc és una de les tres seus de l'Unió Europea. La ciutat alberga algunes de les institucions més importants de la UE, entre elles es troben el Tribunal de Justícia de l'Unió Europea, el Banc Europeu d'Inversions, el Tribunal de Comtes Europeu, el secretariat general del Parlament Europeu, l'ofici de publicacions, aixina com diferents servicis de la Comissió Europea.

Patrimoni[editar | editar còdic]

Els llocs d'interés de la ciutat inclouen la Catedral de la Mare de Dèu de Luxemburc, les fortificacions de l'edat mija, el Palau Gran Ducal, la Plaça d'armes, l'ajuntament de la ciutat, entre algunes atres construccions. També destaca el nomenat Parc de la Ville o Parc Municipal de Ciutat de Luxemburc, un jardí públic urbà de 20 hectàrees situat en ple centre de la ciutat dissenyat per l'arquitecte, paisagiste i botànic francés Edouart André.

Curiositats[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Capitals d'Europa
Andorra la Vella    Amsterdam    Atenes    Belgrat    Berlin    Berna    Bratislava    Brusseles    Bucarest    Budapest    Cardiff    Ciutat de Luxemburc    Ciutat del Vaticà    Copenhague    Chisinàu    Dublin    Edimburc    Erevan    Estocolm    Helsinki    Kíev    Lisboa    Liubliana    Londres    Madrit    Minsk    Mónaco-Ville    Moscou    Nicòsia    Oslo    París    Podgorica    Praga    Pristina    Reikiavik    Roma    Riga    San Marino    Sarajevo    Skopje   Sofia    Tallin    Tbilissi    Tirana    Vaduz    La Valleta    Varsòvia    Viena    Vilna    Zagrep