Diferència entre les revisions de "Roglà i Corberà"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Roglà i Corbera' a 'Roglà i Corberà')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
Llínea 1: Llínea 1:
 
[[Archiu:Rotglà i Corberà. Març 2016. 09.JPG|250px|miniaturadeimagen|Iglésia de Roglà i Corberà.]]
 
[[Archiu:Rotglà i Corberà. Març 2016. 09.JPG|250px|miniaturadeimagen|Iglésia de Roglà i Corberà.]]
 
'''Roglà i Corberà''' (en [[castellà]] ''Rotglá y Corbera''), és un [[municipi]] de la [[Comunitat Valenciana]], [[Espanya]]. Situat en el suroest de la [[província de Valéncia]], en la comarca de [[La Costera]].
 
'''Roglà i Corberà''' (en [[castellà]] ''Rotglá y Corbera''), és un [[municipi]] de la [[Comunitat Valenciana]], [[Espanya]]. Situat en el suroest de la [[província de Valéncia]], en la comarca de [[La Costera]].
 +
 +
== Geografia ==
 +
 +
Integrat en el sector norest de la Comarca de La Costera, se situa a 58 quilómetros de [[Valéncia]]. El terme municipal està travessat per l'Autovia del Mediterràneu (A-7), per la carretera autonòmica CV-58, que unix [[Xàtiva]] en l'A-7, i per carreteres locals que conecten en [[La Granja de la Costera]], [[Llanera de Ranes]] i [[Sellent]].
 +
 +
El relleu és prou uniforme encara que destaquen algunes lomes que superen els 200 metros d'altitut. Destaca a l'[[oest]] el cerro Carraposa (251 metros), el punt més alt del terme municipal. El territori es troba emmarcat entre els rius [[Canyoles|Cànyoles]] i [[Riu Sellent|Sellent]], en el surest i noroest respectivament, encara que abdós circulen fòra dels llímits del municipi, contant ademés en alguns barrancs. L'absència de corrents naturals d'[[aigua]] es complementa en l'abundància de fonts procedents d'aqüífers i filtracions, en molt poc cabal. El subsol del terme conta en una presència generosa d'aigua dolça com a conseqüència de trobar-se en els màrgens de les àrees anticlinals del Massiç del Caroche i Serra Grossa.
 +
 +
El poble també està dotat d'una ret de camins i carreteres, dels quals 4 són molt antics: La Via Augusta, el Nou Camí Real de [[Madrit]] a Valéncia, el camí de Xàtiva a la vall de [[Càrcer]] i el camí de Xàtiva al [[Canal de Navarrés]].
 +
 +
Cap a l'est, la topografia és més suau, en una morfologia casi plana, en pendents uniformes. El terme de Rotglá i Corbera està en el llímit de la zona d'horta de la comarca de La Costera, terminant cap al [[nort]] i l'oest en una topografia més accidentada i en superfície cultivable de secà. Alcança una superfície total d'uns 6'3 km², en una configuració sensiblement triangular. L'altitut oscila entre els 251 metros (cerro Carraposa) i els 100 metros a l'est. El poble s'alça a 116 metros sobre el nivell de la mar.
  
 
== Demografia ==
 
== Demografia ==
Llínea 8: Llínea 18:
 
* [[Anex:Municipis de la província de Valéncia]]
 
* [[Anex:Municipis de la província de Valéncia]]
 
* [[Museu del Tabac (Roglà i Corberà)|Museu del Tabac]]
 
* [[Museu del Tabac (Roglà i Corberà)|Museu del Tabac]]
 +
 +
== Referències ==
 +
{{Reflist}}
 +
 +
* [https://www.rocafort.es/ Ajuntament de Rocafort]
 +
* [https://www.dival.es/es Diputació provincial de Valéncia]
 +
* [https://www.fvmp.es/fvmp3/guia Federació Valenciana de Municipis i províncies - Guia Turística] D'a on s'ha extret informació en el seu consentiment. [http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Autorizaci%C3%B3n_de_copia_de_web/Federaci%C3%B3n_Valenciana_de_Municipios_y_Provincias]
 +
* [https://www.ine.es/nomen2/index.do?accion=busquedaDesdeHome&nombrePoblacion=Rocafort INE. Població de Rocafort]
 +
* [https://web.archive.org/web/20150216011800/http://www.ive.es/ Institut Valencià d'Estadística]
 +
 +
== Bibliografia ==
 +
* [[Ampar Cabanes|Cabanes Pecourt, María de los Desamparados]], [[Abelardo Herrero Alonso|Herrero Alonso, Abelardo]] i [[Ramón Ferrer Navarro|Ferrer Navarro, Ramon]]. ''Documentos y datos para un estudio toponímico de la Región valenciana'' (Valencia, 1981) VV.AA.
 +
* [[Antoni Josep Cavanilles|Cavanilles, Antoni Josep]]. ''Observacions sobre l'Història natural, Geografia, Agricultura, Població i fruts del Regne de Valéncia'' Valéncia: Editorial Albatros, 1995, edició facsimilar de la realisada en 1795 en l'Imprenta Real de Madrit
 +
* Garín y Ortiz de Taranco, Felipe Mª (1986). Catálogo monumental de la provincia de Valencia. Valencia: Caja de Ahorros de Valencia. ISBN 84-505-4653-2
 +
* Gaspar Juan Escolano. Décadas de la Historia de Valencia
 +
* [https://web.archive.org/web/20070126024634/http://www.portaveu.gva.es/guia/guiaComunicacion2005.pdf Guía de comunicación de la Comunidad Valenciana 2005]
 +
* Monravana, La. Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Historia. Editorial Prensa Valenciana. 2009
 +
* Soler Salcedo, Juan Miguel (2008). Nobleza Española, Grandeza Inmemorial 1520
  
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==

Revisió de 18:48 27 dec 2023

Iglésia de Roglà i Corberà.

Roglà i Corberà (en castellà Rotglá y Corbera), és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Situat en el suroest de la província de Valéncia, en la comarca de La Costera.

Geografia

Integrat en el sector norest de la Comarca de La Costera, se situa a 58 quilómetros de Valéncia. El terme municipal està travessat per l'Autovia del Mediterràneu (A-7), per la carretera autonòmica CV-58, que unix Xàtiva en l'A-7, i per carreteres locals que conecten en La Granja de la Costera, Llanera de Ranes i Sellent.

El relleu és prou uniforme encara que destaquen algunes lomes que superen els 200 metros d'altitut. Destaca a l'oest el cerro Carraposa (251 metros), el punt més alt del terme municipal. El territori es troba emmarcat entre els rius Cànyoles i Sellent, en el surest i noroest respectivament, encara que abdós circulen fòra dels llímits del municipi, contant ademés en alguns barrancs. L'absència de corrents naturals d'aigua es complementa en l'abundància de fonts procedents d'aqüífers i filtracions, en molt poc cabal. El subsol del terme conta en una presència generosa d'aigua dolça com a conseqüència de trobar-se en els màrgens de les àrees anticlinals del Massiç del Caroche i Serra Grossa.

El poble també està dotat d'una ret de camins i carreteres, dels quals 4 són molt antics: La Via Augusta, el Nou Camí Real de Madrit a Valéncia, el camí de Xàtiva a la vall de Càrcer i el camí de Xàtiva al Canal de Navarrés.

Cap a l'est, la topografia és més suau, en una morfologia casi plana, en pendents uniformes. El terme de Rotglá i Corbera està en el llímit de la zona d'horta de la comarca de La Costera, terminant cap al nort i l'oest en una topografia més accidentada i en superfície cultivable de secà. Alcança una superfície total d'uns 6'3 km², en una configuració sensiblement triangular. L'altitut oscila entre els 251 metros (cerro Carraposa) i els 100 metros a l'est. El poble s'alça a 116 metros sobre el nivell de la mar.

Demografia

Segons el cens del INE de l'any 2021, conta en una població de 1.146 habitants.

Vore també

Referències

Bibliografia

  • Cabanes Pecourt, María de los Desamparados, Herrero Alonso, Abelardo i Ferrer Navarro, Ramon. Documentos y datos para un estudio toponímico de la Región valenciana (Valencia, 1981) VV.AA.
  • Cavanilles, Antoni Josep. Observacions sobre l'Història natural, Geografia, Agricultura, Població i fruts del Regne de Valéncia Valéncia: Editorial Albatros, 1995, edició facsimilar de la realisada en 1795 en l'Imprenta Real de Madrit
  • Garín y Ortiz de Taranco, Felipe Mª (1986). Catálogo monumental de la provincia de Valencia. Valencia: Caja de Ahorros de Valencia. ISBN 84-505-4653-2
  • Gaspar Juan Escolano. Décadas de la Historia de Valencia
  • Guía de comunicación de la Comunidad Valenciana 2005
  • Monravana, La. Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Historia. Editorial Prensa Valenciana. 2009
  • Soler Salcedo, Juan Miguel (2008). Nobleza Española, Grandeza Inmemorial 1520

Enllaços externs

Commons


Municipis de La Costera
L'Alcúdia de Crespins    Barcheta    Canals    Cerdà    Estubeny    La Font de la Figuera    La Granja de la Costera    Génoves    Llanera de Ranes    Lloc Nou d'En Fenollet    Llosa de Ranes    Moixent    Montesa    Novetlè    Roglà i Corberà    Torrella    Vallada    Vallés    Xàtiva