Canyoles

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Riu Canyoles entre Xàtiva i la Granja de la Costera

El riu Canyoles (en castellà Cáñoles), és un riu d'Espanya de la província de Valéncia i afluent del riu Xúquer pel seu marge dret. Naix en les montanyes de la localitat valenciana de La Font de la Figuera, en concret en la denominada “el capurucho” a uns 900 metros d'altitut, al peu del port d'Almansa.

Creua tota la comarca de La Costera d'oest a est, i en ell desaigüen més de 25 barrancs de curt recorregut que rep tant pel marge dret com per l'esquerre, que baixen de les dos importants serres que rodegen esta estreta i llarga comarca: "Plana" i "Grossa".

Travessa el vall de Montesa, i al seu pas per Canals rep els excedents del "riu dels sants", i sobre tot les aigües residuals, urbanes e industrials dels pobles de L'Alcudia de Crespins i Canals, que li asseguren un cabal continu a lo llarc de tot l'any.

Travessa els térmens municipals de La Font de la Figuera, Moixent, Vallada, Montesa, Canals, Vallés, i Xàtiva.

Entra en la comarca de la Ribera Alta, on desemboca en el riu Albaida, afluent també del riu Xúquer. Té un recorregut de 40 km i la seu conca ocupa una superfície de 642 quilómetros quadrats. El seu cabal és molt irregular.

El riu Canyoles dona rec a més de 2373 hectàrees, a través d'un sistema de sequies i braçals.

Sequies[editar | editar còdic]

  • Sequia de La Llosa: naix en un assut del riu, junt a la partida de Sagres. Rega la zona del marge esquerre del riu entre este i La Llosa de Ranes, per mig dels braçals de "les Dotze, les Cinc, Ters, Sorió, Surrac i de la Marca", fins al Barranc de Carnicers, on vert l'excedent i a través del qual torna al Canyoles.
  • Sequia de Meses: naix en un assut situat baix el pont de la carretera de Xàtiva a Cerdà. Discorre inicialment pel marge dret passant junt a l'antiga Paperera de Sant Jordi i el Molí Tàrrega en els braçals "del Pintor, Albelló Franc, Subirana, Dimecres, Dijons i Mas, que vertisen els seus excedents en el riu Albaida.
  • Sequia del Palmerar: és una chicoteta séquia que naix en un assut situat poc abans de la confluència dels rius, regant la reduïda zona del Palmerar del Carraixet entre l'Alt de Requena i el riu Albaida.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons