Diferència entre les revisions de "Lomé"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Benín' a 'Benin')
(Text reemplaça - 'Uagadugú' a 'Ouagadougou')
 
Llínea 33: Llínea 33:
 
Per al transport urbà, hi ha alguns taxis, pero els més utilisats són els transport de persones en motocicleta, motos-taxi (Zemidjan).
 
Per al transport urbà, hi ha alguns taxis, pero els més utilisats són els transport de persones en motocicleta, motos-taxi (Zemidjan).
  
La ciutat que ya no tenia servici ferroviari des de [[1997]] ha vist des de l'any [[2014]] la tornada dels trens, en una nova estació: la Blueline Togo, del grup internacional francés Bolloré. El tren inaugural​, el 26 d'abril de 2014, va recórrer en la curta distància Lomé-Cacavéli. S'espera la realisació d'un enllaç *Lomé-*Cotonú com a part d'un proyecte de bucle ferroviari Lomé-Cotonú-Niamey-Uagadugú-Abidjan per a l'any [[2024]]​.
+
La ciutat que ya no tenia servici ferroviari des de [[1997]] ha vist des de l'any [[2014]] la tornada dels trens, en una nova estació: la Blueline Togo, del grup internacional francés Bolloré. El tren inaugural​, el 26 d'abril de 2014, va recórrer en la curta distància Lomé-Cacavéli. S'espera la realisació d'un enllaç *Lomé-*Cotonú com a part d'un proyecte de bucle ferroviari Lomé-Cotonú-Niamey-Ouagadougou-Abidjan per a l'any [[2024]]​.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==

Última revisió del 17:17 22 nov 2022

Lomé

Lomé, l'extensa capital de Togo (Àfrica), és la ciutat més poblada del país. Té una població estimada d'1.754.641 habitants (2016). Ubicada en el golf de Guinea, Lomé és el centre administratiu i industrial del país, aixina com el seu principal port.

Història[editar | editar còdic]

La ciutat va ser designada capital de la colónia alemana de Togolandia en l'any 1898, iniciant aixina el seu desenroll. Durant la Primera Guerra Mundial va ser ocupada per França i Gran Bretanya, passant a estar controlada exclusivament per França a partir de l'any 1922, que la va convertir en la capital del mandat francés de Togo fins a l'any 1960, quan despuix de l'independència del país la ciutat es va convertir en la seua capital.

En l'any 1975 es va celebrar en la ciutat una convenció econòmica i financera entre la Comunitat Econòmica Europea (actual Unió Europea) i 46 països africans.

Geografia[editar | editar còdic]

Quan va ser creada, la comuna de Lomé estava constreñida entre l'[estany] al nort, l'oceà Atlàntic al sur, el poble de Bè a l'est i la frontera d'Aflao a l'oest.

En l'actualitat ha sofrit una extensió vertiginosa i està delimitada pel Groupement togolais d'assurances (GTA) al nort, l'Oceà Atlàntic al sur, la refineria de petròleu a l'est i la frontera entre Ghana i Togo a l'oest. Esta aglomeració cobrix un àrea de 333 km2, de la qual 30 km2 en l'àrea de l'estany.

Els servicis prestats pel municipi de Lomé van molt més allà dels llímits del Golf i del municipi cap al nort i est de la ciutat.

Economia[editar | editar còdic]

Situada a 200 km d'Acra i 150 km de Cotonú, Lomé té un port important, incloent una zona franca que es va obrir en l'any 1968.

S'exporta fosfat, café, cacau, cotó i oli de palma i una gran part del trànsit té lloc en nom de Ghana, Mali, Níger i Burkina Faso.

El port també alberga una refineria d'oli i, des de l'any 1989, una darassana​.

La ciutat produïx materials de construcció, incloent ciment del grup alemà HeidelbergCement.

No obstant, l'inestabilitat política que va començar en els anys 90 i continua hui ha afectat greument al sector turístic del país. En 2003, el país va rebre 57.539 visitants, en un aument de l'1 % en comparació a 2002. El 22 % dels turistes procedien de França, el 10 % de Burkina Faso i el 9 % de Benin.

Lomé és l'únic lloc del país en accés a Internet. L'Universitat de Togo està ubicada en Lomé.

Transport[editar | editar còdic]

Per al transport urbà, hi ha alguns taxis, pero els més utilisats són els transport de persones en motocicleta, motos-taxi (Zemidjan).

La ciutat que ya no tenia servici ferroviari des de 1997 ha vist des de l'any 2014 la tornada dels trens, en una nova estació: la Blueline Togo, del grup internacional francés Bolloré. El tren inaugural​, el 26 d'abril de 2014, va recórrer en la curta distància Lomé-Cacavéli. S'espera la realisació d'un enllaç *Lomé-*Cotonú com a part d'un proyecte de bucle ferroviari Lomé-Cotonú-Niamey-Ouagadougou-Abidjan per a l'any 2024​.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek