Internet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Internet és un conjunt descentralisat de rets de comunicació interconectadas que utilisen la família de protocols TCP/IP, garantisant que les rets fisiques heterogenees que la componen funcionen com una xarcia llogica unica, d'alcanç mundial. Les seues orígenes se remonten a 1969, quan s'establí la primera conexió de computadores, coneguda com ARPANET, entre tres universitats en California i una en Utah, [[USA|Estats Units].

Un dels servicis que més èxit ha tengut en Internet ha segut la World Wide Web (WWW, o "la Web"), fins tal punt que és habitual la confusió entre abdós térmens. La WWW és un conjunt de protocols que permet, de forma senzilla, la consulta remota d'archius de hipertexto. Esta fon un desenroll posterior (1990) i utilisa Internet com mig de transmissió.

Existixen, per tant, molts atres servicis i protocols en Internet, aparte de la Web: el remesa de correu electronic (SMTP), la transmissió d'archius (FTP i P2P), les conversacions en llinia (IRC), la mensageria instantanea i presencia, la transmissió de contingut i comunicació multimedia -telefonia (Voip), televisió (IPTV)-, els bolletins electronics (NNTP), el accés remot a atres dispositius (SSH i Telnet) o els jocs en llinea.