Kampala

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Kampala

Kampala és la capital d'Uganda, en Àfrica Central, i en l'any 2019 contava en una població d'aproximadament 1.680.000 habitants​, sent la major aglomeració urbana del país.

Orige etimològic[editar | editar còdic]

Abans de l'arribada dels britànics, el Kabaka o rei de Buganda havia elegit la zona que es convertiria en Kampala com un dels seus refugis de caça. La zona està formada de tossals ondulats i exuberants zones humides. És una zona de cria ideal per a varis antílops -particularment l'impala. Quan els britànics varen aplegar a la zona la varen cridar els Tossals dels Impala (Hills of the Impala en anglés).

La llengua dels baganda, el luganda, va adoptar moltes paraules de l'anglés per l'interacció dels seus parlants en els britànics. D'esta forma, els baganda varen traduir "els Tossals dels Impala" com Kasozi ka Empala -"Kasozi" significa "tossal", "ka" significa "de" i "empala" significa "impala". En parlar en lugandés, les paraules ka i empala es pronuncien juntes, com una sola paraula, Kaampala. Pronte, quan el kabaka anava a caçar els baganda dien Kabaka agenze i "ka Empala", que significa, "El kabaka ha anat a Ka'mpala". El nom Kampala pronte va ser adoptat.

Geografia[editar | editar còdic]

Està situada en el districte homònim, a una altura de 1189 metros sobre el nivell de la mar. La ciutat goja d'un clima templat per la seua altitut, a pesar de la seua proximitat a l'equador terrestre.

Història[editar | editar còdic]

Kampala es va expandir al voltant d'un fort construït per Frederick Lugard en l'any 1890 per a la Companyia Britànica de l'Àfrica Oriental. En l'any 1962, Kampala va substituir a Entebbe com a capital nacional. Gran part de la ciutat va ser destruïda en 1979 despuix del derrocament del govern dictatorial de Idi Amin i la subsegüent guerra civil.

Sigle XXI[editar | editar còdic]

En l'any 2010, es va promulgar la Llei de l'Autoritat de la Ciutat Capital de Kampala, que otorga al govern d'Uganda més control sobre l'administració de Kampala. La llei també va crear l'Autoritat Metropolitana de Planificació Física de Kampala en els objectius declarats de millorar l'infraestructura de la ciutat de Kampala i els districtes circumdants de Wakiso, Mukono, Buikwe, Mpigi i Luwero.​

L'11 de juliol de 2010, terroristes del grup Al-Shabaab varen matar a 74 persones en un atac suïcida.

Economia[editar | editar còdic]

Les seues activitats econòmiques més destacables són l'indústria, en especial la mobiliaria i la maquinària, aixina com l'exportació de productes agrícoles com a café, cotó, i sucre.

Transport e infraestructures[editar | editar còdic]

Existix un aeroport internacional en Entebbe, a uns 35 quilómetros de distància, aixina com un port sobre la vora del Llac Victòria a 10 quilómetros, Port Bell.

En el sector de Makerere Hill pot trobar-se el campus principal de l'Universitat de Makerere, un dels principals centres d'estudis superiors d'Àfrica central i oriental. Kampala és també la sèu del Banc de Desenroll de l'Àfrica Oriental.

Les Tombes dels reis de Buganda en Kasubi, se situen en el tossal de Kasubi de la capital, varen ser incloses en el Patrimoni de l'Humanitat de la Unesco en l'any 2001.

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • J. Gordon Melton, Martin Baumann, ‘‘Religions of the World: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices’’, ABC-CLIO, USA, 2010, p. 2920
  • Saylor, Michael (2012). The Mobile Wave: How Mobile Intelligence Will Change Everything. Perseus Books/Vanguard Press. p. 191.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek