Protist

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Protista»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Una ameba.

Protist és el regne que conté a tots aquells organismes eucariotes que no poden clasificar-se dins d'algun dels atres tres regnes eucariotes: Fungi (hongos), Animalia (animales) o Vegetal.

És un grup altament parafilètic que també se definix com eucariotas unicelulares (Cavalier-Smith 2013) descendents d'una eucariota ancestral que també era unicelular, pero, ademés d'encontrar-se entre els tradicionals "protists" multicelulars com les algues pardes, se troben distribuits en los regnes d'animals, foncs i plantes, que també poseïxen membres unicelulars derivats dels seus grups més basals, grups que ya tenien el plan corporal bàsic pero no havien arribat a la multicelularitat com aument de la complejitat.

En l'arbre filogenètic dels organismes eucariontes, els protistes formen varis grups monofiléticos separats, o incluïxen membres que estan estretament emparentats en algun dels tres regnes citats. Se'ls designa en noms que han perdut valor filogenètic en biologia, pero us del qual seria impossible desterrar, com «algues», «protozoos» o «mohos mucosos».

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]