Javier Salinas Viñals

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Javier Salinas Viñals

Javier Salinas Viñals (Valéncia, Espanya, 23 de giner de 1948) és un bisbe i catequista catòlic espanyol. Va ser entre 1992 i 1997 bisbe d'Eivissa i entre eixe últim any fins a 2012 bisbe de Diòcesis de Tortosa. Actualment des del 16 de novembre de 2012 és el bisbe de Mallorca.

Biografia[editar | editar còdic]

Naixcut en Valéncia en l'any 1948. En la seua joventut va entrar en el Seminari de la seua ciutat natal, en el que va realisar els seus estudis eclesiàstics i finalment va ser ordenat sacerdot el dia 23 de juny de 1974. En eixe mateix any va iniciar el seu ministeri sacerdotal, sent coadjutor de la parròquia de Sant Jaume de Moncada, fins a 1976 que va ser nomenat durant un any superior del Seminari Menor de Valéncia i seguidament va passar a ser consiliario diocesà del Moviment Junior.

Anys més tart en 1979 es va traslladar a Itàlia, a on es va convertir en doctor en Catequesis per l'Universitat Pontifícia Salesiana de Roma en l'any 1982. En eixe mateix any despuix de finalisar els seus estudis superiors, va retornar a Valéncia i va ser delegat episcopal de Catequesis fins a 1992. A la seua volta entre els anys 1987 i 1992 va ser capellà i director espiritual en el Real Colege Seminari del Corpus Christi de Valéncia del que també entre 1990 a 1992 va ser vicari episcopal.

Seguidament el dia 26 de maig de l'any 1992, va ser nomenat pel Papa Juan Pablo II bisbe de la Diòcesis d'Eivissa, en successió de Manuel Ureña Pastor. Al poc temps el 6 de setembre d'eixe any, va rebre la consagració episcopal a mans de Mario Tagliaferri i tenint com co-consagrants a Ángel Suquía i Rafael Sanus.

El 5 de setembre de l'any 1997 va ser succeït en Eivissa per Agustín Cortés Soriano, en ser promogut per Juan Pablo II com a bisbe de Tortosa.

Posteriorment en successió de Jesús Murgui Soriano, des del 16 de novembre de l'any 2012 és el nou bisbe de Mallorca despuix de ser nomenat pel Papa Benedicto XVI. A la seua volta el 23 d'octubre del mateix any la Santa Sèu li ha nomenat membre del Consell Internacional per a la Catequesis (COINCAT), organisme consultiu vinculat a la Sagrada Congregació per al Clero.

Conferències episcopal[editar | editar còdic]

En la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) pertany des de 1999 despuix de ser president de la Subcomissió Episcopal de Catequesis fins a la sessió plenària celebrada en març de l'any 2014. En eixe mateix més, des del dia 14 és president de la Comissió Episcopal del Apostolado Seglar. El 13 de març de l'any 2014, en el marc de la CIII, va ser elegit president de la Comissió Episcopal de Apostolado Seglar.

Enllaços externs[editar | editar còdic]