Felip VI

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Felip VI
Felipe VI - 14.07.11-Escuela Marina-1-San Fernando-edit2.jpg
Felip VI en l'any 2011
Nacionalitat: Espanyol
Ocupació:
Naiximent: 30 de giner de 1968
Lloc de naiximent: Madrit
Defunció:
Lloc de defunció:

Felip V de Valéncia i VI d'Espanya, (30 de giner de 1968, Madrit). Felipe VI de Borbón i Grecia és l'actual rei d'Espanya, ostentant el Cap de l'Estat. És l'actual Rei de Valéncia, hereu llegítim del títul creat per Jaume I el Conquistador en l'any 1232.

És el tercer fill dels Reis Joan Carles I d'Espanya i Sofia de Grècia i, com a únic varó, fon l'hereu directe de la corona d'Espanya, per lo que fon proclamat rei el 19 de juny de l'any 2014, despuix de l'abdicació de son pare, el rei Joan Carles I, d'acort en la llei orgànica d'abdicació en la Corona sancionada el dia anterior pel seu predecessor i promulgada eixa mateixa nit en el Bolletí Oficial de l'Estat.[1]

És llicenciat en Dret per la Universidad Autónoma de Madrit (1993) i Màster en Relacions Internacionals per l'Edmund Walsh School of Foreign Service de l'Universitat de Georgetown (1995). Ha rebut formació militar en l'Acadèmia General Militar de Saragossa, l'Escola Naval Militar de Marín i l'Acadèmia General de l'Aire de San Javier. Fon membre de l'equip olímpic de vela espanyol als Jocs Olímpics de Barcelona 1992, en l'inauguració dels quals desfilà com a abanderat de la selecció espanyola.

Curiosament, la seua data de coronació coincidí en el dia en que el seu antecesor, Felip V, donara l'orde de cremar la ciutat de Xàtiva, per ser partidària de l'Archiduc Carles d'Àustria en la Guerra de Successio Espanyola.

Felip VI, en el seu discurs de proclamació davant del Congres dels Diputats cità a tres escritors en les llengües cooficials de l'Estat: Castelao en gallec, Gabriel Aresti en euskera i Salvador Espriu en català, pero no cità a cap escritor en llengua valenciana, cosa que fon criticada per sectors valencianistes, al ser el valencià l'unica llengua cooficial d'Espanya de la que s'oblidà i en la que no nomenà a cap escritor. [2]

El 22 de maig de l'any 2004 es casà en la periodista asturiana Letizia Ortiz Rocasolano, en la qual ha tengut dos filles: el 31 d'octubre de 2005 l'Infanta Elionor i el 29 d'abril de 2007 l'Infanta Sofia.[3]

Al nàixer ostentava la dignitat d'Infant d'Espanya i des del 22 de giner de 1977 els títuls de Príncip d'Astúries, Príncip de Viana, Príncip de Girona i els atres títuls històrics dels primogènits dels diferents regnes hispànics, en el tractament d'Altea Real. El 30 de giner de 1986, al fer díhuit anys, jurà fidelitat a la Constitució i al Rei, davant de les Corts Generals. Quan se feu Rei, el seu nom real oficial (que seguix la numeració pròpia de la Corona de Castella) passà a ser Felip VI; segons la numeració de l'antiga Corona d'Aragó li correspondria el de Felip V.

L'anterior Felip (Felip IV de Valéncia -V d'Espanya), fon el primer borbó que regnà en Valéncia per a lo que tingué que derrotar a les tropes austracistes dins de la coneguda com a Guerra de Successió Espanyola. La batalla més important d'esta lluita en relació al Regne de Valéncia fon la Batalla d'Almansa. Felip IV es caracterisà per una política centralista que significà la pèrdua de l'autonomia del Regne de Valéncia i dels seus Furs.

El títul de Rei de Valéncia és un dels títuls històrics propis de la Corona d'Espanya; l'artícul 56 de la Constitució Espanyola reconeix el dret del Rei d'Espanya a usar el restant de títuls que li corresponen a la Corona (entre ells el de Rei de Valéncia).[4] Estos títuls inclouen, entre atres, els que existien en els territoris de l'actual Regne d'Espanya abans de la seua constitució com a Corona unificada en l'época dels Reis Catòlics. Entre atres, els títuls històrics de la Corona Espanyola són els següents:

Rei de Valéncia, de Castella, de Lleó, d'Aragó, de les Dos Sicílies, de Sevilla, de Jerusalem, de Navarra, de Granada, de Toledo, de Galícia, de Cerdenya, de Córdova, de Córsega, de Múrcia, de Jaén, dels Algarves, d'Algecires, de Gibraltar, de les Illes Canàries, de les Illes Orientals i Occidentals, de les Illes i Terra Ferma de la Mar Océan...

La Princesa d'Astúries[editar | editar còdic]

Sa filla Elionor és l'actual Princesa d'Astúries, Princesa de Girona, títul tradicional dels hereus de la Corona d'Aragó i de Viana, tradicional del Regne de Navarra.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Predecessor:
Joan Carles I d'Espanya
Escudo Felipe VI de España.svg
Rei d'Espanya

Des de 2014
Successor:
En el càrrec